[]

Çin ve Rusya Övücüleri Sahtekar Gelmiyor mu Size?

özet geç tayfası için; rusya ve çin olunca para,güç,militarizm eyvallah, ama türkiye olursa/olmak isterse tu kaka. herşey para mı lan it vs.

öncelikle yzı bu; www.radikal.com.tr (yazarı tanımadığım için, onun üzerinden almayın konuyu. eğer söylediğim gibi birisiyse alın tabi, değilse eğer, benim söylemek istediğim kişilerdenmiş gibi düşünün)

türkiye'de, "şöyle demokrasi yok, böyle insan hakları yok, kürtlere şunu yapmış, aleviye bunu yapmış, dindara böyle yapmış vs." diyen farklı gruplar ve bunların kesişimlerinin, mevzu çin ve rusya olunca "abi onlar şöyle bunlar böyle, adamlar dik duruyor, putine bak la obamayı şamar oğlanı yaptı vs., çin şu kadr büyüyor helal olsun adamlara vs" diyorlar. kimse rusya derken türk halklarına şöyle yapmış, basını şöyle susturmuş, vey çin için türkistanda şu kadar kana bulanmış, sosyal medya şöyleymiş, vs demiyor.

mesela bu yazı; adam resmen çin övmüş. övmemiş gibi görüneyim diye de daha büyüyecek abisi bakma sen şimdi kusurlarına havasına girmiş. yahu adam yazıda zenginin biri müzayedeye girebiliyor diye çin hem öyle hem böyle bir yer diyor yahu.

hele şu sözü; "Öyle böyle değil, 700 milyon kişi yoksulluk sınırının üzerine bu yolla çıktı. Şimdi her yer nasıl Şanghay olur derdindeler." yahu bunu türkiye için birisi(gazeteci,vatandaş,siyasetçi vs) söylese, hemen işiniz gücünüz para olmuş, tek şey paramı lan it. batsın büyümeniz de vs...

 
ne rusya'nın ne de çin'in ideal demokrasi örnekleri olduğunu düşünmüyorum. ve evet ülkelerin gelişmişliği gösteren tek şey ekonomik veriler değildir.

bakarsın insan hakları açısından siciline, vatandaşlarına verdiği sosyal haklara bakarsın, işçilerin haklarının ne kadar teminat altında olduğuna, azınlıkların haklarına ne kadar saygı duyulduğuna, ne kadar gazetecinin cezaevinde olduğuna, yine cezaevlerinde ne kadar siyasi hükümlü olduğuna, asgari ücrete, toplumun kaçta kaçının yoksulluk ve açlık sınırı altında yaşadığına,gelirinin yüzde kaçını eğitime ya da sosyal projelere, yüzde kaçının örtülü ödeneklere,savaşa sanayiine ya da diyanete ayrıldığına bakarsın.

öyle bir şey söylemişsin çin'in doğu türkistan'da yaptığı türkiye'nin kendi içindeki antidemokratik uygulamalarını meşrulaştırıyor sanki.
  • dahili meddah  (18.11.14 08:03:11) 
@dahili meddah, ben öyle düşünmüyorum zaten. söylediğim tipteki insanların kendi içlerindeki tutarsızlığı göstermeye çalıştım. elbette para ve güç tek kıstas değildir. kimliğimi, düşüncemi, yaşam tarzımı vs. banknot perdesinde saklamak insani değildir.


  • ete summer  (18.11.14 08:07:25) 
saçma bir yazı olmuş. çin'i severim o ayrı. 80 ile 80 i karşılaştır o zaman.

Edit: Özetini şimdi gördüm. Rusya'nın Çin'in parası gücü, militarizmi bizdekinden farklı ama. Adamların ürettiği açık. Biz daha kıçı kırık bir otomobil üretemedik. Adamlar uzaya füze gönderip duruyor. Bizdeki para tü kaka çünkü sıcak para, özelleştirme paraları, temeli olmayan bir para. Özelleştirme demiyorum, özelleştir ama mantıklı harca. Geri dönüşü olacak şeylere harca. Gidip yol, bina yaparsan ne anladım o işten. Adamların ise üretim gelirleri. Üretimini yaptığını sandığınız şeyler de zaten başkalarının ürettikleri. Mesela Marmaray büyük bir teknoloji mi? Biz mi yaptık? Yoo. Ak Saray'ın parasına balkanlardan ya da yunanistan'dan sağlam bir şirket alırdık. Banka olur, komünikasyon olur.
  • secilmis uye  (18.11.14 08:10:15 ~ 08:39:34) 
rusyadan artık hiç hazetmiyorum. bir sürü insana hayatını zindan, mekanlarını toprağın altı eylediği için.


  • gliderpilot  (18.11.14 10:25:21) 
ben demokrasiye inanmıyorum. çoğunluğun istekleri bence büyük ölçüde anlamsız ve uzun vadede hatalı olduğu fark edilen istekler.

çin ve rusya demokratik ülkeler değil, sadece diktatörlerini iyi seçiyor ve bürokrasilerini iyi çalıştırıyorlar. kimseye pek eyvallahları yok, istediklerini üretebilecek özgüvene sahipler, üretmediklerinde pek fazla gözleri yok.

biz daha bir arabayı üretip üretmemeyi düşünürken, rusya araba üretiminde 100 yıla yakın tecrübe sahibi olmuş. admların uçak imalatları, uzay programları, tarım teknikleri bile kendilerine has. hatta ruslar hala kendi koordinat sistemlerini kullanıyor. devirdikleri düzenin liderinin heykelleri hala yerinde, saygıda kusur pek fazla yok.

biz daha obüs ürettik diye sevinirken, adamlar denizaltı+füze+savaş uçağı üçlüsünde 50 yıla yaklaşıyorlar.

sadece savaş teknolojilerinde değil, türkiye daha yandex gibi bir şirket dahi çıkaramadı.

biz odtü'nün ellinci yılını kutlarken, adamlar moskova devlet bilimler akademisi'nin 250.yılını kutluyorlardı.

istersen balesinden operasına, sinemasından bilmemnesine kadar kendi başına bir ekol ruslar, bizim gibi devşirmelerden kaptıkları ile iş yürütmeye çalışmıyorlar.

son olarak da ülkeler ve yaptıkları patent başvurularına bir bakın isterdeniz, kim nerede.

özet: demokrasi gelişmişlik demek değil.
  • eksi sozluk e bir daha geldim  (18.11.14 11:09:16) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.