[]

Olabilecek maaş kesintisine yasal müdahale?

Merhaba Duyuru,

Yaklaşık 3 yıldır belediyeye bağlı bir atölyede sözleşmeli işçi olarak (üniversite mezunuyum ama taşeron olarak =/ ) çalışmaktayım. Geçtiğimiz yerel seçimlerde bağlı olduğumuz belediye parti değiştirdi ki aslında mutlu da olmuştuk. Ancak gelin görün ki, hiç sandığımız gibi olmadı ve bize çok güzel (!) bi şekilde mobbing uygulamaya başladılar. Başkan yardımcısına gittik, dinlemek ve anlamak istediği kadarıyla derdimizi anlatmaya çalıştık. Ama pek ikna olmamış olacaklar ki geçtiğimiz aylarda başkan yardımcısı atölyeye gelerek bir sonraki sözleşmede (ocakta) maaşlara düzenleme getireleceğini ve X alıyorsak bunun daha azaltılacağını dile getirdi.

Koşulları ele aldığımızda günü kurtarmak için burada çalışıyorum. (evet, 3 yıldır günü kurtaramadım) Ve hala daha iyi bir alternatif yer bulamadıkça (akademisyenlik veya başka bir atölye) buraya muhtaç gibi kaldım. Şimdi sorularıma geçiyorum;

1) Şimdiki verdikleri maaşı öyle kafalarına göre düşürme olanakları var mı?

2) Oldu ki, maaşımıza müdahale ettiler ve düşürdüler, sözleşmeli de olsa bir çalışan olarak bu duruma yasal yoldan engel olma veya bir yerlere şikayet etme gibi bir durumumuz var mı?

3) Benim aklıma şöyle bi şey geldi; şimdi maaş bordrosunu alayım ve ocaktan sonra da orda devam edersem, maaşta düşüş olması durumunda eski maaş bordrosuyla bi şeyler yapılır mı?

Biraz uzun oldu sanki, ama ayrıntılı anlatmadıkça da aradığım, ihtiyacım olan cevapları bulamayacağımı düşündüm.

 
1) Kafalarına göre düşürme olanakları -siz bu değişikliği kabul etmedikçe- yok. Geçerli nedene dayanmaları lazım. Ekonomik olarak böyle bir düşüş yapmaya mecbur olduklarını kanıtlamaları lazım, ki bu çok zor.

2) Dava açabilirsiniz İş Mahkemesinde. İş K. m.22'nin yönlendirmesiyle m.17-21 hükümlerine göre. 22. maddeye göre; işveren, iş sözleşmesiyle veya iş sözleşmesinin eki niteliğindeki personel yönetmeliği ve benzeri kaynaklar ya da işyeri uygulamasıyla oluşan çalışma koşullarında ESASLI BİR DEĞİŞİKLİĞİ YAPMADAN ÖNCE İŞÇİYE YAZILI OLARAK bildirmek zorunda. (Not: Maaş düşürülmesi esaslı değişiklik olarak kabul ediliyor, işçi aleyhine olduğundan.)

Eğer ki esaslı değişiklik bu şekle uygun olarak (yani yazılı şekilde) yapılmazsa İŞÇİYİ BAĞLAMIYOR.

Esaslı değişiklik yapılmadan önce yazılı olarak işçiye bildirildikten sonra ise işçi 6 işgünü içinde bu değişikliği -yine yazılı şekilde- kabul edebilir. İşçi değişikliği sözlü olarak kabul ederse dahi değişiklik yine işçiyi bağlamıyor.

İşçi değişiklik önerisini bu süre (6 işgünü) içinde kabul etmezse, işveren değişikliğin geçerli bir nedene dayandığını veya fesih için başka bir geçerli nedenin bulunduğunu yazılı olarak açıklamak ve bildirim süresine uymak suretiyle iş sözleşmesini feshedebilir. İşçi bu durumda 17 ila 21 inci madde hükümlerine göre dava açabilir.

Taraflar aralarında anlaşarak çalışma koşullarını her zaman değiştirebilir. Çalışma koşullarında değişiklik geçmişe etkili olarak yürürlüğe konulamaz.

3) Maaş bordrosu kanıt teşkil eder, alın tabi ki.
  • m e l t e m  (17.11.14 20:51:30) 
Muhtemelen sizi 6 ayda bir isten çıkartıp yeniden ise baslatiyorlar ve sozlesmeniz ocakta dolacak. Bu durumda yeni sozlesme bu denecek ve imzalamaniz istenecek. Sanirim boylelikle tüm yolları kapatmis olacaklar.


  • bisi sorcam  (17.11.14 21:59:54) 
@bisi sorcam; sanırım ve ne yazık ki haklısınız.


  • spider03  (17.11.14 22:52:40) 
İş K. açık hüküm var: Belirli süreli iş sözleşmesi, esaslı bir neden olmadıkça, birden fazla üst üste (zincirleme) yapılamaz. Aksi halde iş sözleşmesi başlangıçtan itibaren belirsiz süreli kabul edilir. (Madde 11)

3 yıldır çalışıyorsunuz siz orada. Kıdeminiz bu. Sözleşmeniz de -sözleşmede süre yazsa dahi- kanunda emredici hüküm olduğu için belirsiz süreli iş sözleşmesi sayılacak dava açmanız halinde.

Not: Birden fazla üst üste belirli süreli sözleşme yaptığınızı varsaydım yukarıdaki cevaptan ötürü.
  • m e l t e m  (17.11.14 23:05:18 ~ 23:06:32) 
@m e l t e m; evet, doğru varsaymışsınız. her ocak ayında yıllık sözleşme yapıldı. bu durumda tek yapabileceğim beklemek ve gelecek sözleşmeye göre bahsettiğiniz maddeleri baz alıp müdahale etmeye çalışmak olacak. teşekkür ederim tekrar.


  • spider03  (18.11.14 19:27:19) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.