[]

Psikologlar ya da Psikiyatristler bi bakabilir mi?

Sigmund Freud rüyalarla bilinçaltının semboller üzerinden mesajlar verdiğini söyler özetle bende şunu merak ettim. Bilinçaltı rüyalarda neden sürekli etrafı dışarıdan izlenmeye açık mekanlarda bir yerde gösterir sizi? öyle bir tuvalet düşünün ki her tarafında penceresi var ya da birçok kişinin çişinizi yaparken görebileceği mekanlar olsun. Bunun birçok farklı şekillerde rüyalarda görünmesinin anlamı nedir?




 
sorularına cevap veremem. ama konuyla ilgili bilgi toplamak istersen diye iki kitap önerisi bırakıyorum buraya.


sigmund freud - düşlerin yorumu
carl gustav jung - insan ve sembolleri
  • a darkness coming  (16.11.14 22:45:09) 
panpa Sigmund Freud'un bahsettiğin kitabı var ama ben spesifik bir yorumlama arıyorum. Birde hep anal dönem - dışkılama - üzerinden açıklıyorlar. Bana küçük olanı lazım :)


  • AdamFawer  (16.11.14 22:48:54) 
freudien analiz icin bircok ruyanin, ruya sahibi tarafindan yorumlanmasi gerekir. mesela soyledigin bana bir sey ifade etmedi:)) hic cisimi yaparken kamuya acik olmadim, hatirlamiyorum.


  • no avalon  (16.11.14 23:07:05) 
altına kaçırıp rezil olma korkun var ondan o rüyalar


  • selam  (16.11.14 23:11:10) 
@selam bu kadar basit olamaz dostum.


  • AdamFawer  (16.11.14 23:28:50) 
sosyal fobi gibi birşey olabilir, rezil olma korkusu falan, işerken görünmek bir nevi rezil olmak sayılır. yani altına kaçırma korkun yoksa bile (ki zaten bu kadar doğrudan olsaydı ona bilinçaltı demezdik) genel olarak rezil olma korkusu. bu arada ben de çok görüyorum o rüyalardan :) azıcık da sosyal fobim var, eskiden daha yüksek seviyedeydi. bazen böyle çok basit olabiliyor, ille de komplike bir neden arama. ha bir de nerelerde görüyorsun kendini? ve kimler seni görüyor? ben genellikle okulda görürüm kendimi, hatta bir defasında koskoca konferans salonunda işiyordum o derece yani :D hoşlandığım kişinin, hocalarımın önünde falan oluyor genelde, yani beni değerlendirebilecek, yargılayabilecek ve hakkımda hüküm verecek kişilerin görebileceği şekilde.


  • Demet  (16.11.14 23:42:41) 
Psikolog yada psikatrist degilim.
Sorunun cevabi sizde olabilir. Ya da soruyu "ben neden boyle ruyalar goruyorum" diye degistirebilirsiniz.
Sahsen ben boyle ruyalar gormuyorum.
  • delifaruk  (16.11.14 23:47:11) 
freud, egonun bilincin dışına çıkmayı(veya bilinçaltına girmeyi) engellediğini söyler. rüyalar egonun kontrolü kaybettiği zamanlardır(tam olarak olmasa da). egon sana bu işi gizlemen gerektiğini öğretmiştir. rüyada ise ego kontrolünden kurtulduğun için public mekanlarda tuvaletini yaptığını görürsün. bilincin dışı kişinin asıl kimliğini yansıtır. bu örnek tüm insanlar(birçoğu da diyebiliriz) için geçerlidir tabii ki.

mesela rüyadaki ensest ilişkiler de aynı şekilde açıklanıyor. rüyada bunu görmenin sebebi egonun devredışı kalmasıdır. yoksa insanın bilinçli dünyasında ensest bir duruma yer yoktur, aklına gelmez(derin düşününce kaçındığını farkedebilir insan). bilinç ortadan kalkınca insan özde cinsiyet sahibi olduğu için çiftleşme güdüsünde hareket ediyor. hayvanların bilinç sahibi olmayıp ensest ve tuvalet davranışları benzetim olabilir.

id, ego kavramlarını bildiğini varsayıyorum.
  • uykusunu yakalayan adam  (16.11.14 23:47:46 ~ 23:57:05) 
@Demet, @uykusunu yakalayan adam bahsettiğiniz sosyal fobi olayı doğru olabilir rezil olma korkusu yalnız bu rüyalarda çevrede hiç kimse yok. İşemiyorum da sadece olay çişim varmış gibi tuvalet arayıp böyle tuvaletlerle karşılaşmak. en son cami minaresinde imamın bir odası varmış :) o odada tuvaleti de varmış oraya giriyorum ama bu sefer minarenin pencereleri tuvalete tam denk geliyor. :)) şimdi anlatınca çok garipte rüyada hiç yadırganmıyor.


  • AdamFawer  (16.11.14 23:58:19) 
rüya analizi basit bir şey değil. evrensel semboller olduğunu söylemek doğru olmaz. bir psikanaliz çerçevesinde bu rüyalar hakkında yorum yapmak en doğrusu olur. sizi, hayatınızı, çevrenizi, bu rüyaların size ne ifade ettiğini bilmeden rüyalardaki sembolleri yorumlamak yanlış olur malesef.


  • only the strong survive  (17.11.14 00:03:17) 
ego kontrolü tam kaybetmediği için birazcık çarpıtılmış yansıyor rüyalar zaten; freud öyle diyor yani. tuvalet ve cinsellik içeren kavramlar ilkel benlikle alakalı, sosyal fobi ile bağlantısı olmadığını düşünmüyorum. islam cinselliğe kötü baktığı için, rüyada cami emgesi var olmuş olabilir(inançlı veya inançsız olması bir şey değiştirmez). rüya içeriği cinsellik barındırmasa da, ilkel benlik ilişkisinden kaynaklı rüyada öyle bir davranış ortaya çıkmış olabilir.


  • uykusunu yakalayan adam  (17.11.14 00:07:46) 
evet sosyal fobi üzerinden gitmek sonucuna varıyorum o zaman.


  • AdamFawer  (17.11.14 00:17:47) 
yeni görüşlere göre rüyada ne gördüğün değil ne hissettiğin önemli diye biliyorum. mesela okula çıplak gittin. okula çıplak gitmen değil. o sırada ne kadar kendini savunmasız veya utangaç hissettiğin önemli. sonuç: okulda kendini savunmasız hissediyorsun. gibi.


  • p girl  (17.11.14 00:28:03) 
p girl +1. bir de geçen gün arkadaşımla bu konuyu konuşuyorduk, açık mekanlar olması yine aslında otokontrol gibi birşey de olabilir. çünkü her ne kadar uykuda bilinç devre dışı kalıyor dense de tam olarak öyle birşey olmadığı için uyurken yatağa işememen gerektiğini hala biliyor olursun. ki genelde rüyanda işersen gerçekte de işemiş bir halde uyanabilirsin. o nedenle zihnin sana böyle uygunsuz mekanlar gösterip işemeni engelliyor olabilir :)


  • Demet  (17.11.14 09:17:58) 
çişinin gelmesiyle de alakalı
ayrıca
(bkz: anxiety dream)
  • partizan  (17.11.14 13:46:49) 
ben de takıntılı şekilde kendimi donsuz görüyorum panps. çocukluğumda başladı azalarak bitiyor gibi. bence ben public nudity fantaazimi kabullenemiyorum. oldu mu? olmadı..
bana sorarsan psikoloji ve psikanaliz falan bunlar boş işler. şu anal dönem oral dönem falan da acaib tırt vasayımlar bence. no offence.

  • namus ninjası  (17.11.14 13:57:39) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.