[]

Araba kış lastiği seç(eme)me

Sevgili Demir Bukey'ler

Arabamin lastik olculeri 155/70 r14 ancak bu olculerde kis lastigi olan yalnizca bir marka var (nokian) o da cok pahali.

Bu lastik boyutu hesaplama hedesinden 165/65 r14 lastigin -0,44 farkli oldugunu hesapladim. Yani hemen hemen benimkiyle ayni. Cok yaygin olmasa da bu biyutu bulmak yine mumkun.

Bu secimi nasil yapmaliyim? Lastigin boyutlarini degistirmek aracin dinamiklerini nasil etkiler? Yani yol tutusu, yakit tuketimi vs.

 
aracınızın şöfor kapısının oralara direklere falan bir bakın. orada aracın lastik ölçüleri yazar. o ölçülerden birisini kullanabilirsiniz.

70 yanak gereksiz çok kalın ama. araç ne bilmiyorum gerçi de 60 65 daha iyi olur sanki.
  • c1b2k3  (15.11.14 23:25:26) 
arabanın marka/modeline göre baksak?


  • eksi sozluk e bir daha geldim  (16.11.14 12:19:53) 
sevgili demir bükey'ler iyi bi giriş olmuş...
nokian finlandiya üretimi olan çok iyi bir lastiktir, parasını hakeder. bildiğin telefon olan nokia'yla aynı yerde üretilmesinden gelir adı.
ilke olarak fabrika üretiminde aracın üzerine takılan ölçüyü değiştirmemek gerekir. ölçü değiştiğinde km saati farklı gösterir, hızlanma/azami hız/tüketim gibi değerler değişir. farklı ölçü kullanılacaksa bunun makul ölçülerde olması gerekir.
0,44 rakamını nasıl bulduğunu yazmamışsın ama hesaba göre 165/65 senin orijinal ölçünden 1,25 mm küçük. kabul edilebilir bir sapma, aracın değerleri üzerinde hissedilir bir farka yol açmaz.
seçim kriterin "orijinal ölçüye en yakını" şeklinde olmalı (eğer araç üzerinde hesaplı kitaplı bir midifikasyon planın yoksa). boyut değişiminin etkisi çaptaki ve yanak kalınlığındaki değişime göre değişir. çap büyüdüğünde hızlanma zorlaşır, son hız artar (motor gücüne bağlı olarak). yanak inceldiğinde sarsıntı ve yoldan gelen darbe etkisi artar ama yanal tutunma etkisi artar. bir kötü tarafı da darbede lastiğe ve janta hasar verme olasılığının artmasıdır. yanak kalınlaştığında tam tersi, süspansiyon yumuşar ama yanal tutunma gücü azalır. taban genişliği arttığında ıslak, karlı, çamurlu zeminlerde kızaklanma etkisini artırır, dar tabanlı lastik zemini daha iyi temizlediğinden daha iyi tutunur. kuru zeminde geniş tabanın tutunma yeteneği (çekiş, dönüş, fren) daha iyidir ama yüksek sürtünmeden dolayı tüketimi olumsuz etkiler. fabrika ölçüsü de bu etkilerin optimize edilmiş halidir.
zor bulunan marka ve desen almanın bir de şöyle bir riski vardır, lastiklerden biri tamir edilemez bir şekilde hasar görürse en az iki tane yeni lastik alman gerekir ki aynı dingildeki lastikler eş olabilsin. bu nedenle yaygın markaları tercih etmekte fayda var.
yaşadığın yeri belirtmemişsin ama kendi adıma kış lastiğinin istanbul koşullarında gerekli olduğunu düşünmüyorum. faydası yok mu, tabii var ama senede 3 gün kar yağacak, 3-5 hafta da 7 derecenin altına düşecek diye kış lastiği kullanmak bence gereksiz bir yatırımdır. all season lastikler de pekala yeterlidir.
  • kerri deadstar  (16.11.14 13:00:47) 
Yanitlar icin cok tesekkurler, arac chevrolet spark 2012 1.2 LS modeli.


  • vendorth  (16.11.14 20:50:45) 
Sehir zonguldak. Kis sartlarinda sabah erken saatlerde 60km git gel yapacagim ayda en az 10 kere. O yuzden guvenli olsun diye almayi dusunuyorum.


  • vendorth  (16.11.14 20:52:08) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.