[]

virüs uyarısı-bilgi için-

bizim it(bilgi/işlem) departmanı virüs ile ilgili bir mail yayınladı. siz sayın duyuru ekibinin de haberi olsun istedim.
*soru değil gerçi. başlık ilgili yere taşınırsa iyi olur..

Mail yolu ile yayılan ve henüz anti-virüs programlarının tespit edemediği 2012 yılında ortaya çıkmış eski bir virüsün yeni versiyonun, tekrar hızla yayıldığı tespit edilmiştir.

Fatura bilgisi içeren ve Türk Telekom, TTNet, Turkcell, Vodafone, Avea, Digitürk, D-Smart veya ADSL firmalarından gelen (gelmiş gibi görünen) mailleri açmayın veya silin.

Gelen e-postadaki görseller, ilgili firmaların logoları ile, orjinallerine çok benzer şekilde tasarlanmıştır, ancak tıklanan linklerdeki adreslere bakıldığında, firmaların kurumsal adresleri ile ilgisi olmadığı görülmektedir.

Mailin içerisindeki fatura dosyası veya internet linki açıldığında veya linkteki “fatura görüntüle, fatura indir” butonları tıklandığında, bilgisayarda bulunan tüm dosyalar şifrelenmekte ve eski haline getirilmesi için para yatırılması istenmektedir.

Özellikle gelen virüslü e-postalarda, linke tıklanmasını kolaylaştırmak için, fatura tutarları yüksek yazılmaktadır. (Bu e-postanın devamında örnek virüslü ekran görüntüleri bulunmaktadır.)

Bu tür servis sağlayıcılardan aldığınız hizmetler için fatura bilgisine ulaşmak istediğinizde, ilgili kurumların kurumsal sitelerinden, online işlemler seçeneğine girerek, aldığınız hizmetin numarasını (telefon numarası, hizmet numarası v.b) görerek kontrol yapınız.

Virüs içeren maillerde, aldığınız hizmet numarası bilgisi (ellerinde olmadığı için) bulunmamaktadır. Çoğu zaman isim bilgisi de olmayıp, “Sayın müşterimiz” diye başlayıp sadece tutar yazan e-postalar gelmektedir.


Konu ile ilgili Tübitak bilgilendirmesi:
www.bilgiguvenligi.gov.tr

 
aynı uyarı çalıştığım holdingde de yapıldı.


  • seyduna6687  (15.11.14 10:33:52) 
eşe dosta mümkün olduğunca yaymak lazım..


  • hede hodo  (15.11.14 10:44:27) 
ben tıkladım bilgisayar yandı, şu an hesap makinesinden yazıyorum


  • divit  (15.11.14 11:29:36) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.