[]

Yurtidisnda bedellik aslerlik (dövizli degil!)

Evet, karismadan yazmis olayim da basliga. Bahsettigim ve hakkinda soru sordugum sey tekrar cikma ihtimali olan "bedelli askerlik", yurtdisinda 3 sene calisilinca kazanilan hak olan "dövizli askerlik" degil.

Simdi durum su: Kisa bir süredir yurtdisinda calisiyorum, askerligi de calismama bagli olarak uzattim, fakat dövizli askerlik icin her hangi direk bir basvuru olmadi. Ikametgahim da hala Istanbul'da ve kisa süre icerisinde bu taraflara aldirmayi düsünmüyorum, ama konsolosluk biliyor burada oldugumu falan. Neyse, uzun lafin kisasi, bedelli cikarsa, bundan yararlanmak icin, illa Türkiye'ye mi ucmam gerekiyor islemleri yaptirmak icin, yoksa acaba bedelli islemlerini direk yurtdisi temsilciliklerinde de halledebiliyor muyuz? Ona göre izin falan almak gerekecek cünkü.

Herkese iyi aksamlar!

P.S: Aslinda yazarken aklima geldi, yurtdisinda olanlar bedelliden en basindan yararlanabiliyor mu ki? Yoksa ona direk git dövizli mi yap diyorlar, izin vermeden bedelli ye?

 
Bedelliden herkes yararlanabiliyor asker kaçağı vs olmadığı müddetçe. Yurtdışında yaşayanlar da dahildi diye hatırlıyorum.

www.asal.msb.gov.tr

Konsolosluklar da alıyor başvuruyu.
  • cakabo  (14.11.14 17:38:13) 
konsoloslukla iletisime gecip halledebilirsiniz.
ancak dovizli askerlik, bedelliye gore daha ekonomik oluyordu genellikle.
dovizli icin ikametgah ile isiniz olmadigini da biliyorsunuzdur herhalde, calisma iznininiz mevcut olarak yurt disinda toplam gecirmeniz gereken takvim gununu tamamlarsaniz hak sahibi olursunuz.
  • viva paulista  (14.11.14 17:40:06) 
seninle ayni sekilde bedelliden yararlandim. konsolosluga gideceksin, orada asklerik islemleri ile ilgilenen kisi senin bagli oldugun askerlik subesine yazi yazacak, ya da sitemden kontrol edecek, parayi yatiracaksin. Dovizliden daha kolay, calistigini felan kanitlaman gerekmedigi icin. Ama öncesinde ikametini yurtdisina almani isteyebilirler, o da birkac dakikalik is. Sen yine her ihtimale karsi konsolosluga sor, sonucta resmi is, kimin ne yaptigi belli olmuyor, mevzuat degisebiliyor.


  • emrahday  (14.11.14 17:41:13 ~ 17:44:30) 
Öncelikle cevaplar icin tesekkürler.

Evet, ekonomik olarak dövizli daha makul olabilir, ama bedellinin bekleme, calisma gibi kistaslari yok. Bulundugum ülkede, isim disinda bir bagim da olmadigini göze alarak, her an bi yerlere gidebilme, ülkeye geri dönebilme durumlari da mümkün. E, o zaman dövizli diye bekledigimiz sey yaniyor. O nedenle bedelli, eger aradaki fark koymuyorsa, cok daha mantikli bir hal aliyor.

Bir yan soru sorayim bu arada: Dövizli askerlik ile, ikametgahin bir alakasi yok derken, tam ne demek istendi? Valla su anda dedigim gibi ikametgah hala Istanbul'da. Egitim yurtidisindayken de Istanbul'daydi. Gönül bagindan dolayi da bir türlü aldiramadim. Ama anladigim kadariyla askerlik islemleri icin ikametgahin bulundugunuz ülkede olmasi gerekmiyor, yoksa zaten daha yeni uzatirken, aldirirlari buraya. Peki ama -ola ki- bedelliye bavururken konsoloslukta neden ikametgahi aldirmami istesinler?
  • raizti  (14.11.14 17:52:52) 
Bedelli ile ikametgahin yurt disinda olmasi gerekmiyor ama konsolosluk üzerinden islem yapmak istersen ikametgahini almani isteyebilirler. ikametgahini yasadigin yere aldir bence, istanbula dönünce yine istanbula aldirirsin. gönül bagi olarak düsünme, sonucta vatandasliktan cikmiyorsun, sadece ikamet aldirmak.

Dovizli icin de ikametgah olmasi gerekmiyor, sadece yasal olarak calistigini kanitlasan yetiyor. Yine ayni sekilde dövizli icin de islem yapmak istersen konsolosluk ikametgahini almani ister.

Yasal olarak bir yerden baska biryere tasindiginda ikametgahini alman gerekli, ona dayanarak konsolosluklar beyaninna göre ikametgahini degistiriyorlar.
  • emrahday  (14.11.14 18:07:47) 
dovizli askerlikle ikametgahin ilgisi yok derken su demek istendi:
dovizliden yararlanmak icin pasaportunuzda calistiginiz ulkenin oturma / calisma izni olmali.
bununla birlikte, zaten o ulkede fiziksel olarak bulunuyorsunuz, bunu da pasaport giris cikis kayitlari vb. ile belgeliyorsunuz.
bu surec icinde ikametgahinizin calistiginiz yabanci ulkeye aldirilmasi gibi bir zorunluluk yoktur.
unutmayiniz, bu kural ver sartlardan almanya'daki abd'deki gurbetciler kadar, irak'ta libya'da afganistan'da santiye kamplarinda surunen calisanlar da yararlaniyor misal. bunlar ikametgahlarini irak'a filan da aldirmiyorlar cogunluk.
  • viva paulista  (14.11.14 19:43:17) 
Tüm cevaplar icin tesekkürler. Uzun lafin kisasi, "bedelli askerlik" den yararlanmak icin kisinin illa yurticinde bulunmasi, ikamet etmesi gerekmiyor ve eger cikarsa islemlerini yurtdisi temsilciliklerinde de yaptirabiliyor. Iyi günler tekrar.


  • raizti  (15.11.14 11:28:14) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.