[]

PT olmadan fitness

başlık biraz plazadan fırlamış gibi oldu ama idare edin bu seferlik.

Soru çok açık, pt ve diyetisyen olmadan gidilen fitness'ın, yapılan sporun, bi anlamı var mı?
Mesela kendi diyet listemi kendim hazırlasam olmaz mı? (Kilo vermek için değil, kilo almak için)

Sonuçta boy, kilo vücut kitle endeksi gibi değerleri biliyorum. Buna uygun program hazırlanamaz mı?

Tikler sabaha.

 
Hiç bir sıkıntı olmaz.Pt ve Diyetisyen yok diye gitmemezlik etme önemli olan salonda senin rahatça çalışabilmen olmalı.

zamanla kendi vücudunu tanıyıp ona göre ayarlıyor bu sporu ciddi şekilde yapan yarı amatör kesimde.
Öncelikle karbonhidrat ve protein hangi besinlerde var öğrenmekle başlarsın,ordan girince bir dolu ekstra bilgi de otomatik gelicek peşisıra zaten.

Program oluşturmada da temel öğeler var önce büyük kaslar çalıştırılır sonra küçük kas grupları (göğüs önce kollar sonra gibi) vb. kurallar var.

En "tartışmalı" kısım burasıdır,yemek ve beslenmeden daha fazla ucu acık kurallar vardır,bunun nedeni de dediğim gibi herkesin kendi vücut tipine ve tepkisine göre çalışması.

Mesela sen bench presste 30-40 ile basarsın be 60 ile basıp senin yaptığın pector'ları yapamayabilirim,bu işler karışık ama zamanla çözersin. Direk giriş yapman zaman bile kazandırır bu işlere. Niceleri 4-5 ayını feda etti PT'lerin özensiz ve dikkatsiz programlarından dolayı.

Bol bol da vücutcu ve diğer fitness forumlarını okumanı öneririm.

Az sonra Arnold reis gelir cevaplar detaylıca zaten.
  • rudeboy  (13.11.14 23:02:10) 
@rudeboy diye başlayayım. bu agirlik konusunda ukalalik yapmayı çok seviyorum dostum alınma lütfen. önce üyük sonra küçük kas grupları "bir kural" değil, tercih meselesi. istediginiz gibi calisabilirsiniz elbette.
tartışmalı kısmı anlamadım ama olsun.
"pector", olayına bittim. yıllardır işin içindeyim ilk kez böyle bi hitap gördüm :)
30-40 kilo bench giriyorsanız "lütfen" şınav cekin. küfür gibi cünkü.

@gkn, fitness, pilates ve spor başka şeyler. dolayısıyla hangisini yapmak istiyorsun ve ne yapmak istiyorsun. futbol spor mesela, pt olmadan futbol oynayabilirsin. bisiklete binip yürüyebilirsin de.
pilates i, pilates uzmanı olmadan yapamazsın. nedeni pilates diye gösterilen yer hareketleri pilates degil. o isler daha baska, aleti var, onların binlerce dolar tutan egitimleri var. oyle boru degil. onu da yapamazsın.
fitness dedigimiz şey genelgecer bi kavram. ne fitnessından bahsediyoruz. bi sprinterin (Deparcı) fitness i ile maraton kosucusunun fitness i başkadır.

eğer kas yapıcam diyorsan, ki neden cekinir insanlar bunu demekten anlamıyorum, protein agirlikli beslenir agirligini calisirsin. zaten gelisecegin kadar bu yolla da gelisirsin, o da sana yeter muhtemelen. beslenme işini ayarlamak için o saydıgın boy kilo vke yetmez. az araştırman gerekiyor.
kendine spor programı yazmana gerek yok. bi sürü program var. sana yazayım hemen bi tane bak.

3 gün, push pull legs.
push: pushup, chest press, dips(yoksa triceps pushdown), shoulder press
pull: lat pulldown, seated row, biceps curl, front/lateral raise
legs: leg press, lunges, calves.

hepsini 3 set yap, son sette maks. tekrar kas. her hafta ya da 2 haftada bir son sette kaldırdıgın agırlıgı arttırmaya calis. su an ne yiyorsan aynısını ye ama protein miktarını arttır biraz, yaklasik 0.5 ile carp. mis gibi kas yaparsın.
  • sage  (14.11.14 00:26:33) 
Demek istediğim şeylere canlı örnek olarak @sage gelmiş.

onun gibi tiplerle dolup taşıcak etrafın kardeş,sakinliğini koru,he de geç. yoksa ilerleyemezsin,bir o tarafa bir bu tarafa gidip gelirsin. Böyle tipleri iplememek en güzeli;) Alınma demiş bi de yaprağımın kafası. Ben orada yazdığım her şeyi örnek olarak belirtirken 30 kilo 40 kilo git şınav çek o zaman falan.bazı tipler kendini bir şey sanıyor şu ekranın ardında. Dediğim gibi bunların hepsi tartışmalı ve herkes kendine uyanı yapıyor,kendini ve vücudunu tanımaya çalış.

PT'de @sage gibi bir tip olurdu da mazallah allah kolaylık versin derdim. Ayrıca istediğim gibi hitap ederim, Spor salonlarında "göğüs press" diyen tipler yokmuşcasına bir elitlik bir sikkolukla böyle kendini bir şey sananlara cevap vermekten geri durmam.Ha pectoralis demişim ha Pektor. İnsanlar vücutları kadar küçük beyinlerini de geliştirmeli ki verilen mesajı doğru anlayabilsinler.

Sözün özü sen bol bol forumları oku,o arada spor salonuna da gitmeye başlayıp vücudunu hazırlarsan daha iyi olur, bir yerden sonra dediğim gibi çok fazla karşıt fikir ortaya çıkacak bunlardan senin vücuduna hitap edeni uygulamaya çalış:) çünkü bu işte herkes haklı olabiliyor gerçekten.
  • rudeboy  (14.11.14 13:47:54) 
@rudeboy, yaprak kafası anca bu kadar anlıyor işte. 60 kilo bench basan adam kadar bilemiyor kusura bakma, büyüksün affet.

@gkn
allah kolaylık versin kardeşim. sen bi şeyler öğrenmek istersen kapım/mesaj kutum her zaman açık.
  • sage  (14.11.14 14:50:17) 
VG yapmak istiyorsan ve yeni başladıysan, zaten sana özel bir programa çok da ihtiyacın yok. Başlangıçta temel egzersizleri öğrenip(bu kısım uzun sürecek), sonra tamamen squat, deadlift vs. üzerine kurulu bir programa geçmen ve olabildiğince kuvvetlenmen lazım. İzolasyona başta hiç girmesen de olur. Beslenme konusunda ketojenik diyetler ve karbonhidrat yükleme konularını biraz okusan olayı kaparsın. PT'nin amacı püf nokta öğrenmekten çok motivasyon zaten. Türkiye'de de pek iyi yapıldığını söyleyemem.


  • arnold schwarzeneger  (14.11.14 14:58:30) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.