[]

sünnet krizi

okula sağlık taraması için geleceklerini duyan öğrencim kolumdan çekiştirerek çağırdı beni, öğretmenim sünnet olup olmadığımıza bakarlar mı diye sordu(ilkokul 2 yaş 7), tenefüsteydik, etraftaki çocuklar duymuş, sünnetsiz diye dalga geçmişler. hastayım, raporluyum 3 gün, son durumdan haberim yok ama pazartesi gittiğimde alay etmeler devam ediyorsa müdahale edeyim mi yoksa bırakayım aralarında mı halletsinler?

liseden ilkokula geçince ergen derdinden kurtuldum diye sevinmiştim ama ilkokulun derdi de bir başka oluyormuş, durup da öğrencimin pipisi için dertleneceğim aklıma gelmezdi.


 
düşündüm de sıkıntılı bi konu. alay devam ediyorsa basit olarak sünnetin her yaşta yapılabileceği, bazı kişilerin erken bazılarının ilkokulda olabileceği hakkında kısa bir konuşma yapılabilir sanırım.


  • bay meraklı  (13.11.14 17:26:03) 
böyle konuların akademik eğitimini almamış mıydınız? burada ne kadar pedagog vardır ki sağlıklı cevap verilsin?

cevap: ne yaparsanız yapın ailesinden insan olmak ve sosyal yaşam eğitimi almamış ve hiç bir zaman da almayacak olan çocuklar için elinizden çok fazla şey gelmeyecek.
  • take me rufee2  (13.11.14 17:28:53) 
trumanshow'a hem +1 hem de -1

+1, çünkü bence de müdahale edilmeli, ama fabl gibi, masal gibi bir şeyler sınıfta okunarak, vb. Sınıfta "sünnet, pipi" lafı geçmeden.
Bir de o çocukla bol bol konuşup, onun bir eksiği olmadığı anlatılmalı. Hatta sünnetin ve sünnetsizliğin avantajları-dezavatanjları anlatılmalı ki, neyin ne olduğunu algılayamasa bile iki durumun birbirinden fazlalığı ve eksikliği olmadığını algılayabilsin (mecaz anlamda). Diğer arkadaşları da "Biz sünnet olduk, erkek olduk. Sen erkek olmadın, erkek değilsin" diye dalga geçiyorlardır şimdi onunla. Zavallı çocuk, daha bu yaşta erkek rolü, kadın rolü ile uğraşıyor.

-1, iki şeyden. Çocuklar ne yaparsan yap, en büyük canavarlar. Sen iyiyi öğretmeye çalışırsın, onlar küfür öğrenir. Anne kucağından sonra geldikleri toplumsal yapının içinde keşfettikleri ilk şey kötülük olduğundan ve yeni öğrendikleri şeyleri kullanmayı merak ettiğinden, en çok kötülüğü sömürüyorlar. Henüz empatiyi ya da "insanlık hali"ni keşfetmiş olmuyorlar. Eminim başka bir çocuğun bir sorunu olsa, bu çocuk da sürüye uyup çılgınca dalga geçer. Çocuklar çok ama çok acımasız varlıklar ve düşünmeden, sürü psikolojisi ile hareket ediyorlar. O yüzden öğretmenler "O pencereden atlasa, sen de mi atlayacaksın" sorgulamasını hababam önlerine sunuyor. Yeterince gaza gelirse atlar tabii.

Bizim serviste bir çocuk var, annesi profesör. Kadının ve ev içindeki kimsenin ağzından küfürü geçtim, "salak" çıkmaz. Kız okulda "sıçma" kelimesinin bol bol kullanıldığını öğrenmiş, şimdi sıçmak 7-24 ağzında ve bundan delicesine zevk alıyor. Annesi uanç içinde, söz geçiremiyorlar. Bu yaşta artık aile değil, çevreden öğrenilenler devreye giriyor gibi.

Bir de sınıf içinde dalga geçmenin de uygun olduğunu sanmıyorum. Ancak, herkesin tüm eksiği sınıfta dökülürse adil olur, o da herhalde pedagolojik açıdan uygun değildir.

Ek: Ben de anlamıyorum çocuk psikolojisinden. Sadece manyak olduklarını ve iyi-kötü ayrımı seçemediklerini biliyorum o yaşta.
  • aychovsky  (13.11.14 17:33:40 ~ 17:41:42) 
akademik eğitim alıyoruz da teori pratiği tutmuyor her zaman. @ take me rufee2

hem her meslekten insan var burada, pedagog da vardır belki. sormakla ne kaybederim ki?
  • vesna  (13.11.14 17:34:30 ~ 17:34:55) 
yok zaten öyle bir şey yapmam @ aychovsky. sınıf öğretmenlerine paslayıp işin kolayına kaçasım da yok değil ama çocuk benimle konuşurken duyulduğu için vicdan yaptım biraz. eşek sıpası, o da gidip sınıf öğretmenine sormuyor, haftada iki saat gördüğü bana soruyor! :)

fabl iyi fikir. her güne bir masal kitabı vardı evde, ben bu duruma uygun bir masal bulayım oradan. teşekkürler.
  • vesna  (13.11.14 17:38:23) 
buraya soracağına tecrübeli öğretmenlere sorsanız? burdaki zırtopozların(ben dahil) çocuk psikolojisinden anladıklarını sanmıyorum.


  • fayfim  (13.11.14 17:40:03) 
7 yaşında sünnet olmayan da çoktur aslında, tek o değildir. olaya sıradan bir linç vakası olarak bakmak lazım. aynı çocuk sürekli huzursuz ediliyor olabilir.


  • namus ninjası  (13.11.14 17:42:53) 
12 yıl lise öğretmenliği yapmış insana verdiler 7-8 yaşındaki çocukları, öğretmenliği baştan öğreniyorum şimdi. @fayfim okulda en tecrübeliler sınıf öğretmenleri ama onlardan da çok garip tepkiler alabiliyorum. geçenlerde bir konuyla ilgili danışayım dedim birine, "düşme üstüne bu kadar, sende koca yok çocuk yok kafa yoracak mesele arıyorsun" dedi, döndü arkasını gitti manyak. ciddiye almıyorlar ki.


  • vesna  (13.11.14 17:46:12) 
kadınlara değil erkeklere sorun hocam :)


  • fayfim  (13.11.14 18:04:41) 
müdahale et ama nasıl edersin ben de bilmiyorum açıkçası :/ 7 yaş sünnet için geç değil ki aslında. sınıfta epey vardır bence ama bu olaydan sonra onlar da söyleyemiyorlardır.


  • secilmis uye  (13.11.14 18:07:48) 
ben de geç sünnet olduğumdan bu triplere girmiştim o yaşlarda. işlevini tam bilmediğinden o yaşlarda oluyor öyle sidik yarıştırmalar. kolunu mal girip kırıp platin taktırdığı için hava atan bile gördüm.

sünnetsiz olmanın üzülünecek bir şey olmadığını ve diğerlerini kale almamasını anlat çocuğa yeterlidir. hatta "zaten asıl işlevini 8-10 yıl sonra göreceksin onun. şimdi süs niyetine duruyor. nihihihi." falan diyerek hafif psikolojik travma yaratarak diğer çocukların yarattığı olumsuz etkiyi de bastırabilirsin. hehe.

ben olsam; diğer veletlere farklı sebeplerden ceza da verirdim. zorbalık yapmanın cezasını o yaşta öğrensinler.
  • darkest hour  (13.11.14 18:30:27 ~ 18:32:34) 
Yazık sana.


  • eli  (13.11.14 18:47:42) 
benim oğlum 7 yaşında oldu sünnet. Geç değil ki 7 yaş. Babası 9 yaşında olmuş :)

Bu yaşlardaki çocuklar çok acımasız. Geçenlerde bizim oğlanın arkadaşının doğum gününe gittik, sihirbaz vardı. Adam şova başlamadan çocuklara, "çocuklaar, ben buraya niçin geldim biliyor musunuuz?" diye sordu. Hepsi birlikte "para içiiin" demesin mi :) Adamcağız mosmor oldu.

Yani bunun gibi örnekler çok. Bence rehberlik servisindeki meslektaşına danışmalısın bu konuyla ilgili.
  • old possum  (13.11.14 19:12:40 ~ 19:13:21) 
çocuklar zalimdir.

ben de 10 yasinda oldum lan nolmus?
  • cokilgincvesesgetirecekbirnickarayanadam  (13.11.14 19:15:40) 
puanlı zebra ponti adında bir hikaye kitabı var. asıl konuyu bilmiyormuş gibi sınıfta bunu okuyup hikayenin kahramanları ve davranışları hakkında yorum alışverişi yapabilirsiniz.


  • dedi ve gitti  (13.11.14 22:29:40) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.