[]

Ekmek yapımı- Başka türlü birşey benim istediğim

Evde yıllardır ekmek yapıyorum ekmek makinesi ile. Bazen hamuru yoğurup makine yerine fırına atıyorum. Standart bir lezzeti var ama ben daha lezzetli ekmekler yapmak istiyorum. Geçin gün Kirip kafede yediğim küçük ekmeklere hayran kaldım mesela.
Ses verin gurmeler, ne edeyim?



 
www.40firinekmek.com ben bu sitedeki tarifleri yapiyorum cok guzel oluyor artik kendim uydurarak degisik seyler yapmaya da basladim esinlenerek


  • sirena  (13.11.14 16:25:27) 
maya ve un önemli.


  • mea maxima culpa  (13.11.14 16:41:00) 
her şeyde olduğu gibi ekmekte de malzeme kalitesi önemli. ekmeğin de yegane maddesi un. un çeşitlerini bilmek gerek. hangi undan hangi ekmek daha iyi yapılır falan. mayalama sıcaklığı, yani hamuru yoğururkenki sıcaklık önemli, bu sıcaklığı suyla sağlıyoruz zaten, ılık veya oda sıcaklığında su kullanmak fark ediyor örneğin(ekmeğe göre de değişir).

mayalanma süresi de önemli. 24 saati aşan mayalanma süreleri ekmekleri daha da lezzetli hale getirir. mayalanma süresi boyunca, hamur her iki katına çıktığında biraz yoğurmak, havasını almak ve tekrar dinlenmeye bırakmak ekmeğin formunu ve tadını değiştirir. 3. dinlenme sonundaki kabarmasında pişirilebilir.

yoğurma süresi ve biçimi önemli. yoğurma tek yöne veya aynı biçimde yapılmalı. ne kadar çok yoğurursak o kadar lezzetli ekmek elde ederiz. ayrıca, hamura zeytinyağı, bitkisel yağ eklemek de farklı etkiler oluşturur. yumuşama da olabilir gevrekleşme de.

ekmeğin üzerine sürülen sıvılar da ekmeğin tadına ve estetiğine etki eder. şekerli su, tuzlu su, unlu su sürülebilir.

bunların hepsi tecrübe ile iyi hale getirilecek parametreler. bana göre işin sırrı un ve yoğurmada saklı ve de sabır.
  • uykusunu yakalayan adam  (13.11.14 16:49:29 ~ 16:50:35) 
benim biraz daha farklı bir tiyom olacak;
farklı günlerde birkaç defa daha gidip ye o ekmeklerden. tatları hepsinde de aynıysa içine monosodyum glutamat koyuyorlar demektir, yani o tadı msg sayesinde sağlıyorlar anlamına geliyor.
sonuç; o tadı tutturmasan daha iyi.
  • air  (13.11.14 17:36:13) 
@mea maxima culpa değişik unlar ve mayalar denedim, sonuç çok farklı olmadı

söke un'un 7 tahıllı ununu kullanıyorum.
  • spankenstein  (13.11.14 21:11:33) 
@uykusunu yakalayan adamın yazdıkları güzel de ekmek makinesi ile yaptığını söylüyor arkadaş.

yoksa çok tüyo yazılabilir.

ayrıca her maya piyasada satılmıyor.
  • mea maxima culpa  (13.11.14 22:38:22) 
@mea, ekmek makinesi yoğurma işini yapar işte. 20-25 dk. makinede yoğrulur, elle zor yoksa. sadece ilk kabarma sonrasında 50-60 kere elle yoğurur çevirerek. güzel ekmek istiyorsa böyle.

maya türkiye için ya ekşi maya ya da ticari maya. ticari mayaların hepsi saccharomyces cerevisiae. başka özel kültürler var mıdır bilmiyorum, varsa yabancı ve pahalıdırlar. ticariler ancak yaş, kuru, instant olmasına göre değişebilir. o da zaman-performans olayı ile alakalı.
  • uykusunu yakalayan adam  (13.11.14 23:37:41) 
ekmek makinası kullanmadım hiç ama onlar otomatik çalışmıyor mu?


  • mea maxima culpa  (13.11.14 23:57:01) 
@mea, hamuru makinede yoğurup makinede yapmıyorum, fırına atıyorum demiş zaten. otomatik çalışıyor da sen nasıl otomatik istersen öyle çalışıyor. ister onun yapasını iste, ister sadece hamur yoğurmasını, ister 5 saat sonra yapmasını iste falan, fonksiyonel.


  • uykusunu yakalayan adam  (14.11.14 11:02:35) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.