[]

din savaşları - politik sebepler

merhaba, yarın bir sınavım ve yetiştirmem gereken konular/sorular var. biri de şöyle "to what extent were the "wars of religion" fought over religion?" bu soru için savaşlar ve politik sebepleri gerekiyor.

yani, hangi savaşalarda "din" sebep olarak gösterildi ama aslında altında yatanlar politikti? işte, otuz yıl savaşları gibi avrupa tarihindeki eski savaşlardan bahsetmem gerekiyor. mesela fransa katolik olmasına rağmen roma'ya karşı protestanları destekledi çünkü güçlenmesini istemedi vs. şu savaşta bu oldu gibi. yardımcı olun lütfen, n'olur. :/


 
haçlı


  • partizan  (12.11.14 23:09:00) 
evet ama daha bir yorum, kapsamlı bilgi alabilirdim. :(( neyse efendim aklına gelen yazsın bu french sivil savaşıydı, dutch revoltuydu. bunlarla ilgili şeyler varsa özellikle onları alabilirim. sağolun.


  • iste o kavunici balik  (12.11.14 23:11:08) 
en bilinen örneği 30 yıl savaşları.

Birleşik Eyaletler'in(Dutch) isyanı da olabilir, neticede Katolik İspanya vs. Protestan Eyaletler. Ama ana amaç, ticaret limanlarını ele geçirme üzerine.

İspanyol Reconquista'sı da dinsel nedenlerle savunuldu ama halk arasında problem yoktu. Amaç birleşen iki ailenin(Aragon ve Kastilya) İberya yarımadasını kontrolüydü.

Fransız Hugenot'ların öldürülmesi de dinsel gösteriliyor. Ancak bu kişiler, o dönemin elit kentlileriydi(mühendislik faaliyetleriyle öne çıkıyorlardı). Bir yönetici elit değişimi amacıyla savaş olmuş olabilir.

Katolik Avusturya(İmparator) ve Protestan kuzey(ileride Prusya) arasındaki savaş da dinsel görünüyor. Ama amaç, imparatorluk coğrafyasında kimin sözünün geçeceğine ilişkin(1555 Augsburg Barışı Öncesindeki döneme de bakılabilir)
  • protector  (12.11.14 23:35:09) 
çaldıran savaşı. avrupa sayılır mı bilemedim.


  • achtundsiebzug  (12.11.14 23:57:27) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.