[]

Esnaf düşmanlığı [ciddi]

(bkz: internetten alışveriş yasaklansın)

beyler çok üzüldüm. çok ağladım. uzun süre esnaflık yaptım, tek amacım müşterime ödediğinin karşılığı kalitede mal temin etmekti. güzel de kazandım elamdülülü. lakin şimdi bu başlıkta yazılanları okudum, feriştahım sarsıldı afederisiniz.

neyse üzüntüyle karışık tüketicinin ne kadar enayi olduğunu da gördüm bu arada, ticaret nedir bilmeyen, ucuza mal almayı başarı sanan falan.

iş bu enayiliği gördükten sonra kafama takılmış siz tüketicilere sorulacak sorularım var!

1- esnafın gösterdiği patatesi internette doğranmış 10tl'den aldım derken, malın aynı kalitede mal olduğunu hiç sorguladın mı? (kaçak, sahte, refurbished) (bu güven nasıl içine işledi lan tüketicinin, helal olsn)

2- üreticiden tüketiciye direkt geldi oh çok masrafsız geldi derken, üreticiden geldiğini nereden öğrendin? üretici fiyatını sen nereden biliyorsun zalım? (5 sene esnaflık yaptım, hiç bilemedim :/)

3- esnafa sorduk "stokta yokmuş, ancak sipariş verebilirmişiz" dedi diyerekten esnafı "çakal" lanse ederken, "internette" satış yapan üreticinin stoğunun olup olmadığını nereden bildin sen? (gavur ellerde buna "special order" deniyor, normal yurdum insanının alfa musluk kapak takımının haliminin çapının tse standartlarında kaç olduğunu bilmesi zor, hizmet devreye giriyor, özel siparişine uygun uzmanlıkla yanıt veriliyor)

gerçekten kilit noktalar bunlar, yanıtlarsanız sevinicim, ayrıca hayalim hep bir perakende zinciriydi, halen öyle ama çok üzüldüm beyler. niye böyle dediniz lan esnaflarağ?

 
şimdi orda entryler arasında güzel bir örnek var.

adam telefon kılığı almak istemiş 15 tl denilmiş ve sebep olarak da yüksek dükkan kirası vs denilmiş.

Sona 10 tl ye başka bir yerde görmüş.

sonra çin'den 1,5 dolara getirtilebileceğeni öğrenmiş.

şimdi adamın aradığı çok basit bir telefon kılıfı ve kalitesi fark etmez diyorken ne kadar bu kadar ucuza bulabileceği bir opsiyon yok ve 10-15 tl lik ürünler var, yoksa aynı kalite ürün 10-15 tl ye mi satılıyor?
telefon kılıfı gibi ufak tefek şeylerde kalite aramıyorsak ve ''dükkan kirası'' diye pahalıya almak istemiyorsak elbette gider internetten alırız.

internetten alınmayacak kalite aranacak şeyler de var elbet ama dükkanın kirasını çıkarmak için de 5 kat fazladan para ödemeyelim bi zahmet.

internetten alışveriş yapmanın en büyük avantajı : OPSİYON
  • neferkitty  (11.11.14 21:34:04 ~ 21:36:35) 
1-patatesi pazardan alırım.
2-esnafın da öyle bi garantisi yok.
3-güvenilir bi yer değilse arar sorarım.
  • delineron  (11.11.14 21:35:13) 
esnafın yüzde 10'u adam gibi esnafsa yüzde 90'ı çakal.


  • mr.goodcat  (11.11.14 21:36:24) 
şimdi neferkitty kardeş çok teşekkür ederim katılımınçin. gerçekten cep telefonu, bilgisayar ve aksesuarları gibi malları barındıran esnaflar çılgın ve şerefsiz, evet. 2'ye alıp 10'a satmaları meşhur, lakin bu sektörde marka yok, "sektör" yeni, bir bulduğun marka 1 sene sonra yok, haliyle bilgi ve birikim bu sektörde hizmete pek bir kıymet katmıyor. haliyle sirkülasyon böylesi hızlı olunca piyasada vurguncu da çok. ayrıca tüketici bu ürünün satışını yapan esnaftan daha bilgili falan ben burada birkaç noktadan dem vurdum ama türevleri, farklı sebepleri de mevcut.

fakat bana iyi kalite bir kurbağacıkta bulunması gereken özellikleri şıpçanak söyleyebilir misin? internette sorabilirsin, doğruluğunu şıp diye teyit edebilir misin? kim ucuza satar, kimin elinde stok var, üretici fiyatı ne söyleyebilir misin? zor.

@delineron yaş 20'lerde sanırım.

esnafın böylesi bir garantisi var kardeşim, açar faturasını gösterir, çat. telefon; yine yüzyüze görmediğin birisi, yine "sanal", kimbilir hangi apartmanın hangi dairesine tabelası asılı firmalar çok kardeşim.
  • ateyist_  (11.11.14 21:43:26 ~ 21:48:46) 
ama adam orda çok basit bir şey demiş ''altı üstü telefon kılıfı'' tamam onların da kalite kalite farkı var elbette hatta aldığı şey kansorejen bile olabilir ama onun aradığı kalite değil.
Telefon aksesuarlarında ben 10 tl den aşağı hiçbir şey görmedim bu anlamda adam ucuzu arıyor , sen 1,5 dolara değil 2 dolara satsan zaten gelip senden alacak misal.
sonuçta az bir fark için çin'den gelmesini bekleyecek hali kalmıyor ki ucuz bir şey için.
ama arada devasa fark olunca direkt internete yöneliyorsun haliyle.
  • neferkitty  (11.11.14 21:54:04) 
geçende teknosa'dan bir şey alacaktım, o mağazada yokmuş. getirtme olanağı olur mu dedim, isterseniz internetten alın 10-15 tl fark ediyor dedi görevli.
yani, aynı kalite mal, internet sisteminde daha düşük fiyattan satılabiliyor. üstelik de evime gelecek. ben taşımak zorunda kalmayacağım. tercih nedeni.

ben internetten alışveriş yapmayı sevmiyorum o ayrı. giderim, bakarım alırım.
getirecekler diye bekleyeceğim, sağım solum belli değil dışarı çıkarım onlar gelir bulamaz, ürün ayıplı çıkarsa uğraşacağım, ara telesekretele muhatap ol, gelsinler alsınlar, yenisini getirsinler... bir tomar sıkıntı.
tabi benim alışveriş için vaktim var, çalışan insan için masa başından alışveriş yapmak büyük kolaylık.

hayalini gerçekleştirmeni dilerim. dürüst esnafla diğeri en fazla bir yanılma payıyla ayrılıyor zaten. temiz iş çıkarırsan elamdülülülere devam edersin.
  • hayat aklini konusacak bir filozof uret  (11.11.14 22:08:21 ~ 22:36:25) 
1. eğer akıllı bir tüketiciyse marka kıyaslayarak alır, ve biraz araştırınca mutlaka esnaftan daha ucuza buluyorum. ayrıca yasaya göre bir hafta koşulsuz iade hakkı var küçük esnafa ürün iade edene kadar göbeğim çatlıyor.
2. direkt üreici değil ama ara basamak azalıyor diyelim bu konuya karşı çıkamayacağım.
3. esnaf genelde istersen getirtiriz diyor ama iade veya cayma hakkını vermiyor genelde parayı peşin almaya çalışıyor. internetten alınca 7 hafta koşulsuz iade + cayma hakkı.
4. esnaf defolu mal kakalayıp sonra sizin hatanız diye çamura yatıyor. satış yapabilmek için dezenformasyon yapıyor.
ben bir ürün alacaksam önce internet + büyük mağazaları incelerim onlarda varsa uygun olanından alırım yoksa gelmesini beklerim. eğer çok acilse küçük esnafa bakarım.
  • kuzey li  (11.11.14 22:23:56) 
esnaf ağabey gel bakayım şöyle.

koltuk almak istedim eve, kolçaklı olanından, ofis koltuğu gibi. internete bakmadım, direkt gittim kadıköy'de bir esnafa girdim. adam 5 tane koltuk gösterdi, bunlardan başka yok dedi, başka da bulamazsın zaten dedi.

sonra üreticiden alıyorum, benden daha ucuzu da olmaz dedi. bin bir türlü laf söyledi, nereliymişim, okuyor muymuşum, çok genç gösteriyormuşum...

derken koltuğun markasını ve modelini aldım. bana 320'den başlayıp 280'e kadar düşmüştü. sonra almaya yeltendiğimde fatura istersen kdv de eklerim ama dedi. (ne ala memleket) tamam dedim, yanımda nakit yok, çekip geleyim. çıktım mağazadan, koltuklara internetten baktım. aynı marka ve model koltuklar 140 lira. hatta internette en pahalısı bile 180'e kadar.

bunu açıkla lütfen. 140-180 liraya satılan bir malın aynısını 280-320 liraya satmak nasıl bir oç'liktir?

dur devamı da var. alırsam eve de getirmiyor amk evladı. şuradan taksi çevireyim sana abicim, 10-15 lira yazar diyor :)
  • [silinmiş]  (11.11.14 22:25:26 ~ 22:28:15) 
Pet shop'lardan kazıklanmayı seviyor milletimiz. (kendi işim için konusuyorum :)))


  • Solem  (11.11.14 22:27:16) 
internetten satış yapan adam esnaf olamıyor mu?


  • kamera motor  (11.11.14 22:29:47) 
hocam esnaflığın dönemi geçti. internetteki çeşitliği dükkanda oluşturmaya ne alan yeter, ne de paran yeter. ikisi de yetse, internetteki, sürümden kazanacağından maliyetten kaybedersin.


  • titiraprap  (11.11.14 22:32:00) 
Senelerce tanıdık diye güvendiğimiz esnaf tarafından kazıklana kazıklana böyle olduk. Kişisel algılamayın da, oh olsun. Yaş 20lerin sonu, beni de küçümseyecekseniz yaşımı doğru bilin istedim. Yukarda douchebagin verdiği örneği de çoğumuz yaşadık, hepsi mi münferit olaylardı?


  • emirkulu  (11.11.14 22:33:29) 
bi de asıl anlamadığım, niye esnafı savunayım ki?
esnaf üretici midir? değildir. esnaf tüccardır. bir yerden alır, başkasına satar. araya dükkan kirası, elektrik, çalışan masrafları gibi etkenleri de koyar.

ben yine bir yerden alıp araya depo masrafı vs. eklemeden evime kadar getiren internetten ticareti tercih ediyorum. esnaf bir değer üretmiyor kısaca. zanaatkar değilsiniz bişi değilsiniz.

adam internette; üreticiden 10 liraya alıyorsa bana 11 liraya veriyor.
esnaf 10 liraya alıyorsa 20 liraya veriyor. bahanesi de; dükkan kirası, çalışan masrafı, taşıma parası. iyi de bunlardan bana ne amk? dükkanın kirası, kargonun parası umurumda mı? aynı şeyi internetteki adam kargosuyla beraber 11 liraya yolluyor.

esnaf kendini upgrade etsin modern dünyaya.
tüketici aynı ürüne daha az para vermeyi sever. kendin bir ürün üretiyorsan zaten esnaf değil, üreticisindir. esnafsan da, bir değer üretmediğin için yenilmeye mahkumsun.
  • kamera motor  (11.11.14 22:35:15) 
Hepsiburada'da 45 liraya satılan kapalı tuvalet kabini petshop 80 liraya satıyor.

5 tanesi 1 dolar olan ekran filmlerinin tanesini 20 liraya satıyor. (Sattıkları da aynı kalitede.)

Ebay'den ucuz takı toka getirtip 20-30 lira etiket koyuyor. 10 dolarlık çantaları 70-80 liradan satıyor. Hediyelikler, şekilli flash belleklerinde falan hep aynı. Bunlar küçük esnafın cakalliklari.

Kitaptan, elektroniğe her şey internette daha ucuz. D&R'da kitap 24 lira, kendi internet sitesinde 12-16 lira. Teknosa'nın internet sitesi ile mağaza arasında fiyat farkı var. İnternet ayrı bir mağaza gibi çalışıyor, entegre değil. Daha ucuz.

Geçen gittik masa sorduk aynı douchebag gibi. 1000 lira daha ucuza bulamazsınız zaten kendi satmıyor falan dedi. Gittik başka yerden 600'e aldık.

Eve klozet alacaktik, 700 dediler. 500e aldık. Banyo dolabı lavabo dedik mağazalar 300 dedi 150'ye aldık. TV sehpası alacaktik, buralarda 200-250 dediler 110'a aldık. Niye internetten almayalım?

1. Kacak, sahte, refurbished diye dürüst esnaf söylüyor. Büyük firmalardan alırsan zaten öyle bir sıkıntı olmaz.

2. Fabrika çıkış maliyetini bilmem gerekmiyor. Birebir aynı mali alırken neden senin dükkan kiranı vereyim? Tefalin internette 70 lira olan tartisi az asagimizda 180 liraya satılıyor.

3. İntenetteki adam da elinde patlamasın diye riskli şeyleri özel getirtiyor. Onda da uzun süre bekliyorsun. Bir fark yok o açıdan.
  • Lim5  (11.11.14 22:45:35) 
yahu benim amcam istanbul'da o herkesin çakal dediği esnaflardan biri. adam direk diyor hiçbir esnafa güvenmeyeceksin diye.


  • proletarier aller lander vereinigt euch  (11.11.14 22:47:55) 
@ateyist esnaf abicim bu baskın tavırlara millet artık tav olmuyor demekki bak burada da o role soyunmuşsun. yaş 23 bu arada.


  • delineron  (11.11.14 22:59:21) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.