[]

İlişki kelimesine akademik ingilizce karşılık

x ve y olayı arasındaki ilişkinin... derken burada relationship diyemeyiz sanırım. Bu iki insan arasındaki duygusal münasebete giriyor. Relation var, İnvolvement var, intercourse var ama sanki bunlar da tam doğru değil. Akademik dilde karşılığı nedir bunun.

mesela lpg ve benzin arasındaki ilişkinin .... gibi. x ve y bunun gibi cansız somut varlıklar.


 
relationship kullanılıyor.


  • devilred  (10.11.14 02:29:02) 
relation kullanılır


  • oddyseus  (10.11.14 02:31:49) 
Google Scholar'a sormak aklıma yeni geldi, relationship dedi.

misal:
Investigation of relationship between reduced, oxidized, and protein-bound homocysteine and vascular endothelial function in healthy human subjects

Farklı bi önerisi olan varsa yine de alabilirim.
  • maxhoper  (10.11.14 02:40:45) 
intercourse demeyin hocam, cinsel sex'e girer, pek doğru olmaz.

relationship duygusal münasebete girmiyo.

x, y'ye sebep olduysa, causally related deniyo mesela.

x ve y'nin birlikte, bir arada bulunmalarını, beraber görülmelerini tarif ediyosanız, correlation deniyo.

tabii, (bkz: correlation does not imply causation)

x ve y arasında, karşılıklı bir etkileşim varsa, interaction deniyo.

bir arada bulunmanın, beraber görülmenin, concurrent, concomitant, intercurrent gibi çeşitlemeleri de var tabii. ama aralarında nüanslar var.

bu arada, endothelial function mı çalışıyosunuz? verdiğiniz örnekten yola çıkarak...
  • compadrito  (10.11.14 02:52:29 ~ 03:01:17) 
yok hayır bambaşka bir çalışmam var. Bir z olayı bu x ve y'ye sebep oluyor. Biz de bu x ve y nin kendi aralarında ne gibi bir ilişki var ona bakıyoruz. tam olarak korelasyon değil. etkileşim de değil yani interraction da diyemeyiz. Öyle olsa birini kapatsak diğerine bişey olurdu. Burda öyle bişey yok. İkisi bize bi olayı farklı yollardan gösteriyor.

Ben relationship e biraz sıcak bakıyordum ama o ilişki acaba iki kişi arasındaki gönül işlerinden mi ibaret diye biraz tereddütte kaldım. ingilizce-ingilizce sözlüğe baktım orada da iki insan arasındaki ilişkiyi vurgulamış. O yüzden bi bilene sorayım dedim.
  • maxhoper  (10.11.14 03:01:04 ~ 03:05:07) 
relationship diyceksiniz devilred'in dediği gibi o zaman. asla gönül işlerinin tekelinde değil relationship!

discussion kısmında da, bu relationship, concurrent mi, concomitant, intercurrent mi diye irdeleyebilirsiniz belki.

adsabs.harvard.edu

www.sciencedirect.com

www.sciencedirect.com
  • compadrito  (10.11.14 03:03:22 ~ 03:06:38) 
nedensellik bağı kurulmuyorsa association diyoruz genelde biz. relationship'i x ve y arasında sebep-sonuça bağlayacaksak kullanıyoruz.


  • galadnikov  (10.11.14 05:31:29 ~ 05:32:15) 
oha! association'u nası unutmuşuz lan?!?? bu gibi hallerin en kardinal lafıdır.

teşekkürler galadnikov!

sebep-sonucu tasrih ya da specify etmek için causal relationship demiyonuz mu?
  • compadrito  (10.11.14 05:43:48 ~ 05:44:10) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.