[]

Espresso makinesi hakkında

İyi akşamlar,

Daha önceden de bu konuda soru sormuştum ama henüz nihai karara varamadım.

Her tip makineyi kullanan bir tanıdığım bir iki eksiği haricinde Nespresso Latissima almamı önerdi. Tat olarak en iyisinin o olduğunu söyledi. Fiyat 1100 lira yanılmıyorsam. Biz de şu modelde ( www.mediamarkt.com.tr ) karar kıldık sonradan.

Ama kapsüllü makine en başından beri içime sinmiyor. 19 bar basınca sahip oldukları için bu kapsüllü Nespresso makinelerinin, çekilmiş kahve ile çalışan 15 barlık DeLonghi makinelerinden daha iyi olduğu söylenmişti ama bu kadar maliyetli kahve yapmaya değmez diye düşünüyorum. Pahalıymış sanırım kapsüller.

İlk başlarda şu makineyi düşünüyordum: www.mediamarkt.com.tr Ama 400 lira olması kafamı karıştırıyor, "bu kadar ucuz makine ne kadar iyi kahve yapabilir" diye geçiriyorum içimden. Yanına da kahve öğütücü almak lazım tabi.

Bu makineyi de bu hafta inceledim: www.mediamarkt.com.tr Media Markt'taki kadın çok yardım etti, çok övdü. Hakimdi de makinelere. "Geçen hafta demosu vardı, harika kahve" dedi. Öğütücüsü içinde. Bu bir dezavantaj mı bilmiyorum. Ayrıca alınacak bir öğütücü hem etrafa daha yoğun koku yayar, hem de sırf o işi yaptığı için daha başarılı olabilir diye düşünüyorum ama bilmiyorum tabi.

Evet yorumlarınızı bekliyorum. Bu iki DeLonghi arasındaki fark ne birisinin yarı otomatik olmasından başka? Tek kriter basınç mı bu makinelerde? Kahve çekirdeği fiyatlarını bilmiyorum. Kapsüllere oranla çok mu avantajlı?

Yardımlarınızı bekliyorum. Artık içime sinerek bir espresso makinesi almak ve evimde lezzetli bir kahve içmek istiyorum. Çok teşekkürler.

 
Ben o kapsüllü makinalara hiç sıcak bakamadım zira ben latteyi de çok seviyorum o yüzden buhar kısmının da olması lazım benim için. Ayrıca belli bir kapsüle bağımlu kalma fikri hoşuma gitmiyor. Açık makineler her zaman iyidir, istediğin kahveyi espresso için çektir ve iç. Fiyatlarına takılma, delonghi candır. Ben 1 ay önce tefalden bir delonghi aldım, teşhir ürünü diye fiyatı çok uygundu üst bir model olmasına rağmen, bir de üstüne bayram indirimi yaptılar, sonuç olarak 99 liraya fıstık gibi delonghi aldım, hala inanmakta güçlük çekiyorum :)

Ezcümle, 400 lük delonghi gayet iyidir, senin istediğin lezzetli kahveyi fazlasıyla verir sana ve üstüne latte yapma şansın da var.
  • fengari  (06.11.14 22:09:26) 
@animal Eheheh gurme misin diyince kötü hissettim kendimi :) Benim aklımda canlanan kadarıyla makine çok daha önemliydi. Bu arada bana o tavsiyeleri veren insan gurme. Belki de benim bu kadar takılmamam lazım, haklısın. Hangi makine acaba o?


  • aguilas negras  (06.11.14 22:10:06) 
Gurmelikle alakasi yok pek bu isin, duzgun kahve ıcme ıle alakası var. Ve bar olayı en temel espressoda.

Ben sahsen kapsullu makına almam. Ama alana da saygı duyarım sahsen.
  • gurur  (06.11.14 22:30:04) 
Bu arada kahve cekırdegı tchıbbodan bakabılırsın. 250 gr X 2 seklınde 25 30 lıra cıvarındadır.


  • gurur  (06.11.14 22:32:07) 
bir sure kahve snoblugu yapmis ve is yeri sagolsun jura espresso makinesini de yillarca kullanmis olarak belirteyim.

oncelikle espresso makinesine bu kadar para vereceksen kapsullu makine alma. cunku "icine sinerek" espresso icmek istiyorsan kahvenin kalitesi de cok onemli. (bu gosterdigin nespresso latissima zaten "gercek" espresso yapmiyor)

espresso makinesi alirken basinc disinda kullanim kolayligina da dikkat etmenizi oneririm.
  • oxymurf  (06.11.14 22:42:25) 
@oxymurf Yok zaten Latissima benim de aklıma yatmadı da. Latissima'dan kastınız kapsüllü kahveler mi yani? Hepsi aynı sayılır çünkü.


  • aguilas negras  (06.11.14 22:44:59) 
evet kapsullu sistemler genel olarak gercek espresso yapmiyor. hep ayni kalitede kahve yapma gibi bir artilari var yalniz, bu nedenle luks gurme restoranlar bile kapsullu sistemleri kullanabiliyor.

makine konusuna gelirsek. evet guzel kahve icebilirsiniz. ama cok iyi bir cekirdekle stovetopla (en.wikipedia.org) bile guzel bir kahve icebilirsiniz. makineye bu kadar para verilmeli mi emin degilim. kahve snoblugu doneminde ben de aldim bir tane, bir sure sonra kahveyi hazirlamasiydi, makinenin temizlenmesiydi derken kullanmayi biraktim. kahveyi french press'le, moka potla veya drip yontemleriyle yapmak ( mesela www.surlatable.com daha kolayima gelmeye basladim.

edit:espresso ibaresi duzeltildi
  • oxymurf  (06.11.14 23:16:32 ~ 23:35:10) 
@oxymurf sen olayı tamamen uyanlış anlamışsın.

senin de yazdığın gibi o cezve, moka cezvesi.
espresso yapmak icin yüksek basınçlı alet alman gerekir.
  • titiraprap  (06.11.14 23:27:37) 
@titiraprap
evet stovetop'la (veya moka pot herneyse)sadece 1.5 bara yakin bir basinc sagliyor. moka pot, cold brewing ve french press yontemlerini onermemin nedeni gercek espresso yapabilmeleri degil, basit ve ucuz bir sekilde kaliteli kahve icme imkani vermesi.

  • oxymurf  (06.11.14 23:34:06) 
tümünü okumadım ama espressoda

"ne kadar basınç o kadar güzel. o zaman bizimki 25 bar hmsnskm" mantığı yok.

ezbere konuşacağım. rakamdan emin değilim. ama espresso çin 8-10 bar arası bişey yeterli. hani transatlantik geminin kral dairesine hizmet eden kahve gurusu adam bile olsa "biz çok zenginiz 50 bar mnakyim" demiyor. kahveyi düzgün seç. yeterli. kapsülde pahalı sadece sanki. yoksa sırf fazla bar için para verilmez.
  • ibomiu  (06.11.14 23:49:41) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.