[]

kızım eva ve bazı küçük problemlerimiz

selam!
dört gün önce, çok tatlı 7 aylık dişi bir golden retriever sahiplendim. ismi eva, ellerinizden öper.

eva, doğduktan sonraki 7 ay boyunca yeşillikler içindeki bir çiftlikte tek başına, sadece temel ihtiyaçları karşılanarak büyümüş. ben aldığımda hiçbir aşısı yoktu, üstü pire kaynıyordu. hemen veterinere gittik ve önce temizlendi, sonra aşılarına başladık. pirelerden de hızla kurtuluyoruz, pırıl pırıl bir kız oldu. ilk aşıdan sonraki sakinliği beni biraz korkutmuştu ama neyse ki biraz dışarı çıktıktan sonra toparlamaya başladı. veterinerimizin tavsiyesiyle, günde 2,5 öğün kuru mama ile besleniyor.

(ulan insan köpek sahiplenince hakkaten lisanı değişiyor. sanki pire benim pirem, aşı benim aşım anasını satiim)

sorularım şunlar;

- dışarıda büyümüş olması, eve adapte olmasını zorlaştırır mı? evdeyken genelde uyukluyor (aşının bir etkisi olabilir diye düşünüyorum şimdilik) ama dışarıda korkunç enerjik. yine de günün en az 3 saatini (parça parça) dışarıda birlikte oynayarak geçiriyoruz, acaba istemeden fazla mı yoruyorum? niyetim bana ve çevreye kolay alışmasını sağlamak. ekstra bir şey yapmalı mıyım? golden dediğin, hadi oynayalım diye yanına gelmez mi insanın? buna elleşmesen bütün gün uyuyacak.

- sitenin bahçesi müsait olduğundan dışarıdayken tasmasını çıkartıyorum. temel konularda eğitime başladık, dolayısıyla gel/bekle/otur gibi şeyleri çoğunlukla anlıyor ama çok hızlı dikkati dağılabiliyor. sıradışı bir ses duyduğunda bahçenin diğer ucuna kadar koştur koştur gidiyor. o sırada beni kesinlikle sallamıyor. normal mi? nasıl aşarız bunu?

- kendisine bi arkadaş bulmalı mıyız? sitede birkaç küçük cins köpek var ama bizimkisi 25 kiloluk bir canavar olduğu için tırsıyolar eva'dan, pek yaklaşmıyorlar. arkadaş bulmak gerekiyorsa, kendi cinsinde, kendi boyutlarında bir arkadaşı mı olmalı?

- 10 yaşındaki yeğenimle ilk iki gün iyi anlaşıyor gibi görünüyordu ama nedense şimdi hırlamaya, havlamaya başladı ona. ortama ben gelince susuyor, kuyruk sallanmaya başlıyor. bir zıpırlıklar bir sevimlilikler. çıktığımda yine havlıyor yeğene. bu bi üstünlük kurma çabası mıdır? nedir?

- cesar milan kurgu olabilir mi? kameralar kayıttan çıkınca zincirle dövüyor olabilir mi o yavruları? götüne koyim onun, dengemi bozdu.

teşekkürler!

 
evde uyumasi tamamen mizacla ilgili bir sey, benim genc kopegim de evde surekli uyuyor ama misafir gelenler kuduruyor mesela gencse. uyumasi iyidir, kafanizi dinlersiniz. gidin uyandirin siz oynamak isterseniz asdfgh
eve adapte olmus bile bence.
uc saat de genc golden icin hic cok bi sure degil. cikartin kossun, enerjisini atsin mis gibi. (uyumasinin sebeplerinden biri enerjisini atabilmis olmasidir) yorgun kopek mutlu kopektir diye bir laf var cok dogru:)
cok sevin, baska bir sey gerekmez.

genc daha dikkatinin dagilmasi normal. sizi de tamamen sahiplenmemistir henuz zaten. ona biraz zaman verin.

arkadasi mutlaka olsun, mutlaka sosyallessin. yoksa agresyon gelistirebilir kopeklere karsi. arkadasinin kendi cins ve boyutunda olmasina gerek yok. benim kopeklerden biri kucuk biri buyuk irk ama mis gibi oynuyorlar:)

bu konuda tecrube yeni ediniyorum ben de. zamanla asilir diye dusunuyorum kiskaniyor falan olabilir. dha once cocuklardan dayak yemis olabilir. yalniz yegeninizle yalniz birakmamaya calisin daha gecen gun boyle bir isirma vakasi oldu bir kopegin. bir de yegeniniz varken eva'yi daha cok sevin.

asdfgh adamin adi bosuna kopeklere fisildayan adam degil. ben de uyuz oluyom. hayvan davranisi okumasi yapabilirsiniz ona yetismeseniz de siz de yavastan fisildamaya baslarsiniz.

baska soru? :)
  • mutevazi  (05.11.14 09:39:54) 
teşekkürler yanıtlar için. madem başka soru dediniz, bi de şeyi sorayım;

yastıklarımı yalıyor ya salak. ama böyle bayaa kemiği yalar gibi yalıyor. zevkle, aşkla. sapık diildir heralde?
  • byron  (05.11.14 09:45:21) 
Allah sağlık versin efendim. Cesar Milan'ı okuyunca yüksek sesle kahkahayı koydum :)

köpeğim yok kedilerim var. hayvancıkları yaptıklarının hepsinde mantık aramak olmuyor. benim kedilerimden birisi de gelip tül perdeyi yalıyor hiç bir sebep yokken.
  • mea maxima culpa  (05.11.14 10:00:35) 
benimde 9 yaşında dişi goldenım var.

acayip tembel bıraksam 24 saat yattığı yerden kalkmaz, ev bahçeli olduğu için kafasına göre dolanıyo güdnüzleri bahçede geceleri evde oluyo genelde. küçükken hep bahçede duruyodu ama her zaman eve girmek istiyor. çok insancıl oldukları için hep insanların yanında durmak istiyorlar, yani eve alışamama gıbı bır problemı olacagını sanmıyorum hatta daha cok hosuna gıder bu durum.

dığer kopeklerle oynatma ımkanın varsa oynat tabıkı yabani olmasın. yan bahcedekı golden dışında kimseyle oynamadı bızımkı kucuklugunden berı, onun dışında kımseyle oynamıyo hepsine havlar hırlar ama yandakiyle saatlerce oynuyor hala bırakınca.

yegenıne gelınce kesın bısı yapıyodur, sınırlenırıyordur caktırmadan. kardesımden bılıyorum bende gızlıce sıkıstırıp hareketler yapardı hayvana :)

bu arada bız egıtıme falan yollamadık kendımızce ogrettık laf dınler oturur kalkar bekler falan ama kedı gordugu zaman kralını tanımaz naparsan yap dınlemez kosar pesınden. hanı gozu donmek vardır ya bunlarında kulagı kapanıyo heralde bazı durumlarda kımseyı sallamıyolar. :)
  • t joe  (05.11.14 10:49:08 ~ 10:53:35) 
yastık yalamasıyla ilgili iki ihtimal var.

birincisi basitçe canı istiyordur :)

ikincisiyse mineral vitamin vs eksikliği. benim köpeklerimden biri de ilk geldiğinde çok yalıyordu kumaşları veterinerimiz böyle söylemişti.

biraz takip edin siz, şimdiye kadar iyi beslenmediği için beslenme eksikliğinden kaynaklı vitamin ihtiyacı falan olabilir. o da sizin verdiğiniz düzgün mamala vakit içinde geçer zaten. içim rahat olsun derseniz yine de bir süre supradyn all day vitamin verebilirsiniz. (25 kilo demişsiniz tek seferde bir tabletin 3/4ünü verseniz yeter) eksiklik falan yoksa da zararı olmaz biraz vücudu toparlar çocuğun hatta iyi olur.

ama dediğim gibi. düzgün beslenmeyle geçer hiçbir şey yapmasanız da zaten. endişelenecek bir durum yok :)
  • mutevazi  (05.11.14 12:00:09) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.