[]

Linux'te PC oyunu çalıştırma

Yıllar yıllar evvel bilgisayarıma Ubuntu kurmuş, WLM'i kurmak için Terminal'le cebelleşip kafayı yedikten sonra exe'sine gurban olduğum Windows'a dönmüştüm. Geçen gün arkadaşımın bilgisayarında Ubuntu'yu görünce tekrar aşkım depreşti. Yağ gibi akıyor mübarek.

Yanlış hatırlamıyorsam Wine aracılığıyla Windows programlarını Linux'te çalıştırabiliyorduk. Ancak sık sık oyun oynayan biri olarak kafama estiğinde Windows'tan başka bir sisteme geçiş yapamıyorum. Steam üzerinden oyun oynayan biri olarak sizce Ubuntu'da Linux uyumu olmayan Assassin's Creed, Rome II gibi oyunları Wine ya da başka bir program üzerinden açabilir miyim, rahat oynayabilir miyim?

Yahu en basitinden Logitech T400 kullanıyorum ve Windows ile Mac'te çalışır diyor. Kablosuz fare de mi kullanamayacağız yani?

 
t400 ile ilgili: www.youtube.com

oyun olarak wine ile eskileri rahat calistirirsin muhtemelen. wine rome 2 diye aratsan milyon tane video cikar. gorursun nasil calistigini.
yeni nesil bazi oyunlarin artik linux versiyonlari da cikiyor. steam ustunden satilan oyunlar var. onlari da inceleyebilirsin.
  • entrapmen  (04.11.14 22:41:04) 
Şunu da sorayım madem: Oyunu çalıştırmak için minimum sistem gereksinimi artar mı? Mesela minimum gereksinimlerde 2 GB bellek isterken 3 GB bellekle ancak oyunu oynayabilme gibi bir problem?


  • kadirgali huseyin olmayan adam  (04.11.14 22:43:58) 
Hocam kablosuz fare, klavye konusunda desteklemediği bişey görmedim şu ana kadar ben. Ama kıl bişeyler çıkabilir mutlaka. Yalnızca oyun için kullanacaksan ubuntu yerine steamOS'a bir göz gezdir derim ben ama bulaşmam öyle yeni şeylere diyorsan indir ubuntu 14.04ü kur rahatla.

rome 2 için steamplay ibaresi var yani mac, win, linux da çalışır diyo.
AC için wineHQ da çalışır demişler bug falan çıkarsa zaten çüzümü yüksek ihtimalle ordadır.
Link:appdb.winehq.org
  • rastocasdelay  (04.11.14 22:46:10) 
wine ile calistirildiginda dogal olarak sistem gereksinimi artar. neticede bir tur emulasyon yapiyorsunuz.

bence cok takilmayin buna. cift isletim sistemi kurun gecin. once win kurun, ardindan ubuntu. caniniz ubuntu kullanmak isterse onu kullanin, win kullanmak isterse onu. bunca kasmaniza gerek yok.
  • entrapmen  (04.11.14 22:58:12) 
@rastocasdelay, Steamplay ibaresi var ama Linux simgesi yok. İki sistem için geliştirmişler sadece. Anlaşılan @entrapmen'in söylediği gibi oyun aşkım depreştiğinde oynamak için bir kenara da Windows kurup öyle kullanacağım.


  • kadirgali huseyin olmayan adam  (04.11.14 23:38:20) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.