[]

tab okumayı öğrenmek

olabildiğince geniş bir kaynak arıyorum. google yetersiz kaldı bu konuda derli toplu her şeyin olduğu bir kaynak bulamadım resmen. temel şeyleri biliyorum da bazen hö bu ne lan dedirtecek şeyler çıkıyor karşıma onlar için arıyorum.




 
nota biliyor musun ?


  • nocturness  (31.10.14 21:57:32) 
hayır


  • proletarier aller lander vereinigt euch  (31.10.14 21:59:36) 
tab yerine nota öğrensen kendine iyilik etmiş olursun.


  • nocturness  (31.10.14 22:01:54) 
nasıl öğrenebileceğimi bilseydim keşke.


  • proletarier aller lander vereinigt euch  (31.10.14 22:08:24) 
taba hiç bulaşmamak lazım geldiğini farklı pek çok kaynaktan öğrendim.


  • namus ninjası  (31.10.14 22:12:45) 
neden namuslu ninja ?


  • proletarier aller lander vereinigt euch  (31.10.14 22:13:51) 
aşırı tembellik ve kavramları stadart olmayan bir notasyonda öğrenme gibi yan etkileri varmış.
ben piyanoyla uğraştığımdan tab ile işim olmuyor zaten.

  • namus ninjası  (31.10.14 22:24:53) 
evet, tabın müzikle bir ilgisi yok.
tab ile bugünü kurtarırsın, nota ile yarınları hedeflersin diyelim, seçimini sen yap (:

  • nocturness  (31.10.14 22:27:52) 
tab öğrenirsen biryerde tıkanırsın ve kısıtlı şeyler çalabilirsin
nota öğrenirsen önün açık çevir dümenini sonsuzluğa

  • bluebey  (31.10.14 22:29:55 ~ 22:30:48) 
ya ne alakası var? 15 yıldır gitar çalarım, ki iyi de bir gitaristim. 15 yıl evvel de tab okurdum, hala da yeri gelir okurum. ne var bunda yani? atıyorum, x bir gruptan y bir şarkı çalacaksın ve takıldığın noktalar var. e tab açıp bakmaktan ne zarar gelecek? tabii ki her şarkıda da tab kas demiyorum ama arada açıp bakmak da kimsenin gitarcılığını öldürmez.

songsterr tab açısından iyi bir kaynak. mainstream'in dışında kalan şarkılar için de google araması yap, işine yarar. 911tabs var mesela, azchords var ya da. bunlar da toplu halde tab sundukları için iyidir.
  • mermize  (31.10.14 22:37:28) 
işte nota öğrenince x şarkısındaki y kısmında takıldığın yerde taba bakmana gerek kalmıyor, müzikal zekanı ve birikimini kullanarak onun hangi nota olabileceğini buluyosun. (bu kulağı olmayan insanlar için geçerli)
balık tutmayı öğret diyor ya, onun gibi.

  • nocturness  (31.10.14 22:43:20) 
Nota öğrenirsen bir bok olmaz o kadar diyeyim. Klasik müzik yapmayacağın sürece ki hiç sanmıyorum zerre gereği yok. Steve Vai gibi elektro gitarla klasik müzik yapanlar hariç hiçbir büyük gitarist, rock/blues/pop müzisyeni bilmez nota okumayı. Jimi Hendrix'inden tut Eric Clapton'ına, John Mayer'ından tut Dave Grohl'una, Jimmy Page'inden tut bilmem kime, hiçbiri.

Tab'de okuduğun şeyi dinleyerek anlayamıyorsan zaten hiç çalma gitar gerek yok ki öyle bir durumun olduğunu sanmıyorum.
  • i was made for you  (31.10.14 22:56:43 ~ 22:59:04) 
i was made for you; büyük laf ettin. kaynak var mı ? yani eric clapton demesen olabilir derdim de pek sanmıyorum ya. bir de neden yaramasın ki ? okumayı bilenler bir kere söktükten sonra normal yazı okumak gibi olduğunu söylüyorlar yani çok daha rahatmış.


  • proletarier aller lander vereinigt euch  (31.10.14 22:59:50) 
Sen kaynak iste ondan bol ne var.

""I felt so nervous, because I couldn't read music, and they were all playing from music sheets on stands."

Bunu Google'da aratabilirsin, Eric Clapton'ın sözü.

www.ultimate-guitar.com

Burada başka başka bir sürü müzisyen yazılmış. Efsane değil yani, hepsi kendi ağzıyla diyor. Stevie Ray Vaughan falan da bilmiyormuş.

Bu John Mayer'ın eliyle hazırladığı tab, üstteki yazıya dikkat.

s3.amazonaws.com

Berklee'ye bunu yazmayı öğrenmek için gittiğimi biliyorum ama çalmakla çok meşguldüm demiş. Ki bu şarkının da abuk subuk akorları var, müzikal açıdan sağlam yani. E bu adamlar taş gibi müzik yapıyorlar nota okuyamadan. Nota bilmemekle nota okuyamamak aynı şey değil, gitarın üzerinde mutlaka bilinmeli zaten. Müzik her şeyden önce kulak, duygu işi sonuçta, öyle olmasa konservatuar öğrencilerinin borusu öterdi etrafta, bu adamların değil.

Bir de şu var, internette her yer tab ya da videolu anlatım kaynıyor. Ama nota ben pek görmedim, musicnotes gibi sitelerde var o da bir şarkı on dolardan başlıyor.
  • i was made for you  (31.10.14 23:07:42 ~ 23:09:26) 
nota dendiği zaman klasik müzik algısı çıkmış.
konservatuvar öğrencilerinin/mezunlarının borusu zaten ötüyor ayrıca. ama siz duyamıyorsunuz.
şu doğru, nota bilmek başlı başına insana hiçbir şey katmaz. yaratıcılık, müzik bilmek farklı şeylerdir.
her okuma bilenin yazar olamadığı gibi, her nota bilenin besteci olması gerekmiyor. nota bir araçtır, tab sistemine göre artıları çok fazladır. nota ve tabdan bahsederken bestelere ve virtüöziteye girmek yanlış oluyor sanki.
  • nocturness  (31.10.14 23:17:20) 
Nerede ötüyor arkadaş, klasik müzik konserlerinde mi? Dünya müziğini bu zamana kadar yönlendirmiş ve yönlendirmekte olan adamlardan hangisi konservatuvar mezunu? Biz niye duyamıyoruz, sağır mıyız? (Tekrar diyorum, burada klasik müzik icra edenleri, beste yapanları, okuyanları ayrı tutuyorum.)

proletaier, tabii senin bileceğin iş ama bence gereksiz dediğim gibi. Bu arada tab'de bu ne lan dedirtecek şeylerden örnek verirsen yardımcı olmaya çalırım, inan çok kolay, hemen çözersin, ben hiçbir yerden öğrenmedim okuya okuya alıştım.
  • i was made for you  (31.10.14 23:25:16 ~ 23:26:49) 
hem ayrı tutuyorsun hem de saydırıyorsun anlamadım ben bu işi (:
sağır olmadığın kesin ama sığsın kardeşim. kimse tek başına bir yere gelmiyor. kullanmayı sevmiyorum background diye bir tabir var. oralara bakman gerekir kimin nerede yer aldığını görmek istiyorsan. o yüzden duyamıyorsun dedim.

  • nocturness  (31.10.14 23:36:01) 
Hayır, benim saydırdığım kesinlikle klasik müzik yapan insanlar değil. Bu adamlar tabii ki nota bilecekler, bilmem kaç kişi bir orkestrada çalıyorlar sonuçta. Tabii ki müzik eğitimi almış adamlar çalacak.

Ama diğer müzik türlerinde de müzik eğitimi almış adamların borusu ötmüyor, ben bunu demek istiyorum iki saattir. Her neyse.
  • i was made for you  (31.10.14 23:40:45) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.