[]

Yurtdışında yüksek lisansa gitmek ve para konusu

Selamlar,

Mühendislik okuyorum, dersler iyi. Olaya hevesim de var. Okul bitince çalışmak istemiyorum, imkan yaratabilirsem Almanya, Belçika vb. ülkelerde devlet üniversitelerinde yüksek lisansa başvurmak istiyorum.

Baba esnaf, yaşlı, hayattan bıkmış. Bir an önce çalışmayı bırakmak istiyor, haklı. Ablamı büyüttü, beni de büyüttü, hiçbir şeyi eksik etmedi.

Şimdi ben okulu bitirdikten sonra maddi destek alamayacağım ailemden kısacası. Durumumuz kötü değil fakat babam gerçekten bıktı çalışmaktan. Kızmıyorum veya gücenmiyorum, elinden geleni yaptığını biliyorum her zaman. Çok kez ben okulu bitirdiğimde işi bırakacağını söyledi.

Kendime yüksek lisans için para bulmam veya biriktirmem gerekiyor. Okulumun bitmesine 1 sene var. Para biriktirebilecek kadar para almıyorum ailemden. Çalışmam da yoğun okul temposunda imkansız görünüyor. Yüksek lisans burslarına baktım, çoğu geri dönmeli, ya da yüksek lisans burslarının çıkması lisan burslarına göre çok daha zor ve şartları daha fazla anladığım kadarıyla.

Şimdi önümde 2 senaryo var:

1-)Yurtdışına öğrenci olarak gidebilme hakkı kazanırsam gideceğim, fakat para kısmı ne olacak? Türkiye dışına yabancı olduğum için, öğrencilerin gelir elde edebilmek için herhangi bir iş yapıp yapmadıklarını bilmiyorum. Beni bu konuda aydınlatmanızı istiyorum. Aile desteği olmadan yapılamayacak gibiyse mecburen fikrimi değiştirmek zorunda kalacağım.

2-)1.sinin gerçekleşmesi bu koşullarda imkansız ise Türkiye'de yüksek lisans programlarına başvuracağım.

Hangisi senaryo daha akılcı, ne yapayım ne edeyim sizce? Önerilerinizi bekliyorum, zaman ayırıp okuduğunuz için de teşekkür ediyorum.

 
bana bi mesaj atin, su anda cevap veremem ama cevap vermeye calisirim en kisa zamanda.


  • serabetan  (29.10.14 12:40:40) 
Almanyada yüksek lisans yaptim ve aileden cok zor durumda kalmadikca destek almadim. Ilk yaptigim yüksek lisansa gelmeden önce türkiyede calisip para biriktirmek oldu, calistigim isin de egitimim alaninda olmasina dikkat ettim ki ayni zamanda tecrübe kazanayim. Mastera basladigim ilk sene cok zorlandim. Almanca ve is tecrübesi is bulmak icin önemli. Master dersleri de agir oldugu icin bir türlü ayarlayamadim. Bir süre biriktirdim parayla idare ettim, sonraki kismini da türkiyede kredi cektim. Okul yaz tatiline girdiginde de türkiyede calistim kredi borclarini ödemek icin. Alanimda tecrübem arttigi icin almanyada is buldum ama ayni zamanda hem calisip hem okudugum icin master cok uzadi. 2 senede bitmesi gereken master 4 seneye cikti. Bu durum cok riskli, ekstra bir aksilik ciktigi taktirde herseyi cöpe atip master egitimini birikmayi göze almak gerekiyor. Almanyada calisirken en cok yasadigim problemde calisma izni konusu oldu. Almanya yasal olarak ögrencilere maksimum 90 tam (180 yarim) gün calisma izni veriyor ve fazlasi mümkün degil. Kacak calismak ise cok zor. Alman calisma bakanligina calisma izni basvurum da reddedildi "eger sana calisma izni verirsek okulunu birakirsin" gerekcesiyle.

Simdiki aklim olsaydi yine ayni sekilde türkiyede tecrübe edinip, almanyada üniverstelerin sundugu is olanaklarini degerlendirirdim. Üniversitelerde bir is buldugun taktirde (Kütüphane, Bilgi islem vs) calisma izni almak zorunda olmuyorsun. Bazi üniversitelerin cesitli sirketlerle ortak arastirma projeleri oluyor onlar da bir secenek olabilir. Bu is ilanlari üniversite ögrenci topluluklarinin web sitelerinde, okul sitesinde yada ögrenci panolarinda olabiliyor(veya okul international ögrenci topluluklarina mail atarak bilgi alabilirsin). Tabi bu tarz isler icin de deneyim ve dil öne cikiyor.

Her türlü zorluga ragmen denemeye deger, en kötü ucak biletini alip geri dönersin. Mezun oldugum okula baktigimda durumu bizden cok daha zor olan pakistan, vietnam gibi ülkelerden gelen bircok ögrenci bi sekilde basariyor.
  • emrahday  (29.10.14 13:22:13) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.