[]

duyuru'da emeğe saygı sorunsalı

selamlar,

son zamanlarda gözüme çarpmaya başladı, bu tiklenmeyen cevaplar için iğneleyici sözler kullanılmaya başlandı. yani garip bi şey ben de mesela tiklenmeyen cevaplarım olduğunda "yahu neden tiklememiş" diyorum ama hiç bu şekilde "e cevap işinize yaradıysa tikleyiverin bari" tarzı duyuru altına cevap yazmamıştım. legal midir bu cevaplar? legalse neden legaldir değilse neden değildir? legal olsa da etik midir sizce? mesela adam duyuruya 2. defa giriyordur işi düştüğünden hemen sorusunu sormuştur, cevabı alınca belki bakmaz bile bi daha. tiklese ne olur tiklemese ne olur yani, tik için mi veriyoruz cevapları? bu tik ne işe yarıyor ayrıca? yani dharma'ya falan bi etkisi var mı? varsa da dharma dediğin nedir şu iki sigara içimlik hayatta?

böyle sorularım var sevgili duyuru modları ve duyuru sakinleri.

 
bir başkası o duyuruyu okudgunda tiklenen cevabın işe yaradığını diğerlerinin boş olduğunu anlar, kolaylık sağlar.

emeğe saygıdır, adam yazmış bir tık o kadar zorsa soru sormasın.

bencesi böyle, ve bir anlamda özellikle bazı sorularda tik önemlidir.
  • alchemistt  (23.07.09 04:06:17) 
bildiğim kadarıyla dharma'ya katkısı var. ama benim değinmek istediğim şu :

alchemistt + 1

boşver dharma'yı. ben forum olayına hastayım.
  • phonex  (23.07.09 04:21:24) 
peki o zaman bunun bu kadar gizli olması engellense? mesela ben duyuruya ilk girdiğim zamanlarda o tik orada nasıl oluyor kestirememiştim, beyaz bir kutucuk var evet ama o kutunun basılacak bir şey olduğu çok belli olmuyor bence. üzerine gelince highlight olmuyor ya da ne bileyim başka şeyler de olmuyor, çok belli etmiyor kendini. sadece bi tane el çıkıyor. mesela altına "cevap işinize yaradıysa bu kutuya tik atın" falan yazılsa? ya da nick yazan yerin yanına "bu cevap işime yaradı" butonu koyulsa, o butona basınca yanda tik çıksa?

yani sadece görsel ve hafiften implicit bi özelliğin siteye ilk defa girmiş birine çok şey ifade edeceğini sanmıyorum ama ben bilmem assert h bilir.
  • bushwacker  (23.07.09 04:21:54 ~ 04:23:12) 
legal değildir.
şahsen ben de rahatsızım tick kullanmaya tenezzül etmeyen yazarlardan. sonuçta buraya bir soru sormak tanımadığınız insanlardan yardım istemek demek. sokakta adamın birine "otobüs kaçta geçecek burdan?" diye sorup o adamın yüzüne bir daha bakmamak gibi.. hoş değil.

tabii sorulan sorunun cevabı tam olarak verilmediyse tick atılmayabilir, benim kastettiğim o değil, yanlış anlaşılmasın şimdi
  • surtunme kuvveti  (23.07.09 04:22:44 ~ 04:41:47) 
elbette dediğin olabilir ama sonuçta buraya gelen insan, sözlük vasıtasıyla geliyor ve çoğu şeyi çözebilecek, ne işe yaradığını anlayabilecek kapasitededir. (genellemenin allahını yaptım ama sanırım coder böyle düşünmüştür diyorum. al sana bir genelleme daha)


  • phonex  (23.07.09 04:28:31) 
tik in tek amacı sonradan gelen aynı sorundan muzdarip, benzer bir sorusu olan kişilere yardımcı olmak. aha cevap budur eğer boyle yaparsanız sorununuz çozulur demek. toplam cevabın onaylanmış cevaba oranının dharma ya etkisi var. ancak dharma gereksiz birşey bence. insanlar burda sorulara statüko için, dharma puanım artsın diye değil yardımcı olmak için cevap veriyor. dharma gelmeden once de benzer kişiler yardımcı oluyordu, şimdi de oyle.


  • emcedeltate  (23.07.09 04:32:22) 
O zaman biz bu ozelligi islevi icin mi (Sorunun yaniti verildi anlaminda), yoksa tesekkur etme amacli mi kullanacagiz?

Sonucta benim icin yanlis da olsa birkac satir yazmis insani da digerlerinden ayri tutup tiksiz birakmak ayip bence. Ben, duyuruma yazilmis her cevaba tik atiyorum cıvık bir uslup kullanilmadigi surece.
  • msb  (23.07.09 04:35:05) 
sorunuzun cevabı ne ise onu ticklemeniz olayın özü. aynı zamanda bu tick bir aferin, bir teşekkür anlamı da taşıyor. taşısın zaten, insanlar teşekkür edilsin diye yardım etmez ama yardım edince teşekkür edilmesini bekler.. doğal yani..


  • surtunme kuvveti  (23.07.09 04:57:27 ~ 05:00:18) 
Dharma ne bilmiyorum ama sanırım ekşisözlük için geçerli bir karma gibi bi şey(?)

Ben de siteye ilk girdiğimde bir süre bu kutuları hiç farketmedim. Sonra bazı mesajlarda tikleri görünce anlıyor insan. Bir de şu var, birisi mesaj yazıyorsa karşı taraftakine yararlı olmak ya da yazıyı diğer okuyanlara yararlı olmak amacında olmalıdır, dharma yalan, yardım esastır. Bu noktada sorun yok zaten millet birbirine güzel güzel yardım ediyor bu sitede.

Ama tiklesinler yani :-) Ben bunu öğrendiğimden beri tikliyorum. Tiklemeyen de tiklemeyebilir, ama bu hareketiyle "sorum daha yanıt bulmadı ha" gibi bi mesaj peşinde olabilir mi? Ya da beğendiği yanıtlarla beğenmediği yanıtları bu yolla ayırt ediyor olabilir mi?
  • Karluk  (23.07.09 06:26:48 ~ 06:27:40) 
tik olayini komik ve bir o kadar sacma kullananlar da var. dogru cevap dururken yanlis cevabi tikleyenleri gordum, sacma cevaplari tikleyenleri gordum, sadece kendi cevabini tikleyenleri gordum...

takmaya degmez, yardim etmek daha onemli... belki gelistirilebilir..
  • ermanen  (23.07.09 07:07:46) 
abi dharma'ya etkisi var da yani dedigin gibi nedir ki yani? o eglencesine koydugumuz bir sey.
ama tick su ise yariyor. sen sorunu sordun, cevabini aldin, isini gordu tamam. senin sorunu okuyan baskalari icin "haa bak su su cevaplar ise yariyormus" anlamina geliyor. olayi bu.
bizim icin de istatistiksel olarak onemli, o kadar.
  • sourlemonade  (23.07.09 09:42:01) 
kanimca olay 'mesela adam duyuruya 2. defa giriyordur işi düştüğünden hemen sorusunu sormuştur, cevabı alınca belki bakmaz bile bi daha.' ifadende. aramadan soru soranlara duyulan tepkiyi de buna baglayabilirim. duyuru'yu kullanma kurallarini bilmiyor ve aramadigi ve tik atmadigi icin bu noktada hakli olabilir ama cevap verenlerin hemen hepsi burada takilan insanlar, yani dur bir kere soru cevaplayip cikayim diyenler degil. bu noktada da daha once ayni soruya 2 kez cevap yazdiktan sonra 3. kez soruldugunda sabirli olmama ragmen delleniveriyorum. bir cok kez yasayinca da bunu yapanin farkli kisiler olmasi bende bir sey farkettirmiyor. birkac yildir burda yazdiktan sonra boyle bir tepkim gelistiyse de kendimi suclayamayacagim. seye benzedi biraz da, burda beggin olayinin koptugu ana taniklik edenler bilir. bir yazar, gayet masumane bir sekilde geldi ( muhtemelen ilk sorusuydu ve belki duyuru'ya birkac kez girmisti) ve sarkiyi tarif edip sordu. bu kadar basit ama bizde de ayni sarkinin 20. kere sorulmasinda kayis koptu.

tik olayini hic takmam ama dun ilk kez igneleyici bir cevap verdim ve nedenini su an kendime sorunca, pespese tiklenmeyen cevaplar okudugum icin olmali diye dusunuyorum. dharma puanim ya da benim cevaplarimin tiklenmesi umurumda degil ama boyle bir sistem varsa ve bu sistem kimi yazarlarin umurundaysa, bunun kaygisini gutmeyi neden sorgulayalim ki? haa, bunu daha kibarca yapmali belki ama yukarda da yazdigim gibi, surekli ayni sorular, kullanim sorunlari olunca sabri olmayiveriyor insanin.

tiklemeyip, tesekkur yazanlarin mesaji moderasyon tarafindan siliniyor, onlara da ek is cikiyor mesela. yani diyecegim o ki; bence herkes hakli.
  • pyro clustic flow  (23.07.09 09:46:57) 
bu puan olayının eksileri bunlar

ve keşke hiç gelmeseydi böyle birşey.
  • cnonefb  (23.07.09 12:30:19) 
şimdi teker teker herkese referans yapamayacağım çok fazla kişi olduğundan ve vaktim sınırlı olduğundan:

duyuru'ya giren herkes kullanmayı bilmiyor doğal olarak. sözlük buradan çok daha katı ve kuralların çok daha belirgin olduğu bir yer olmasına rağmen orada bile kurallara uymayıp çaylak olan veya uçanlar var. bu adamların bir kısmı da kuralları bilmediklerinden böyle oluyor. aramaya inananların sayısı git gide azalıyor mesela. burada da aynı durum geçerli, daha ilk defa duyuru'ya girmiş bi adam konsepti anlayana kadar "dur bakiym daha önce yazmışlar mı?" diye aramaz bence. direk sorusunu yazar 25. girişi de olsa, ve bu ilk girişteki adamın bence bu tik olayını çözmesi çok kolay değil. yani tamam ilk bakışta çözenler olmuştur ama neticede onun bir tik kutusu olduğunu belirten bir şey yok. ben sour lemonade ile sözlükten gelen yanıtta ya da kullanıcılara e-mail falan şeklinde notifikasyon gönderiliyorsa o notifikasyonda "eğer bu cevap işinize yaradıysa duyuru'ya girip yanındaki beyaz kutucuğa tick atın" diye bir ibare eklenmesi taraftarıyım. bunun yanında tick'in görsel olarak kalmasından yanayım ama bir "işime yaradı!" butonu koyulsa, sözlü bir şey olduğundan kullanıcıyla iletişimi çok daha kuvvetli olacaktır. sonuçta amaç daha sonra arayanların doğru cevabı görebilmesiyse bu yapılmalı, tick atma oranını artıracak bi şey olduğuna inanıyorum ben açıkçası. moderasyon "sağolun arkadaşlar" mesajlarını siliyor, adam o mesajı zaten tick fasilitesini bilmediğinden yazıyor çoğu zaman. bir bakıyoruz adam teşekkür ediyor ama hiçbir cevap tiklenmemiş. o yüzden yukarıda bahsettiğim şeylerin yapılmasından yanayım.

oluru var mıdır sevgili modlar?

mesela bir sorum da şu, böyle sözlükteki gibi bi ampul abi yapılması zor mu duyuruya? mesela bi adam duyuru açarken başlığa yazdığı kelimeler başka bir duyurunun başlığıyla uyuşuyorsa açmadan önce "bu başlığa bakın belki cevabınız buradadır" dese? gerçi neyi değiştirecek bilmiyorum, yani benim açımdan çok bi şey değişmez sonuçta eskiden açılan bi duyuru tekrar açıldığında hemen birileri (git: ) yapıyor. öyle aklımdan geçiyordu sordum.
  • bushwacker  (23.07.09 13:08:48) 
mesajlarin altina not dusme olayi yapilabilir, evet. compumaster'a onu ileteyim.

onun disinda siteye yeni girenler icin uyari koymayi dusunuyorum. ya cok degil, herkes 1 (bir) defa yardim/hakkinda(www.eksiduyuru.com sayfasini okusa bu sorunlar hic olmayacak. ama malesef olmuyor, okunmuyor.
  • sourlemonade  (23.07.09 13:14:03) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.