[]

ateş edince tüfekten düşen şeyler ne?

ya hani ateş edince böyle kolu falan çekiyolar ya trink trunk diye bi şey düşüyo yere. ya da mitralyözde mesela ateş ederken bi taraftan da patır patır yere dökülüyo. ne o? mermi mi? öyleyse, niye? bi tane karşıya atarken bi tane de niye yere düşsün ki? ne o, niye düşüyo? güzel güzel açıklayabilecek olan var mı?

bahsettiğim şey tam olarak şurda var,

www.youtube.com

(41. saniye)

 
boş kovan


  • ack3000  (28.10.14 17:18:22) 
Askere gitmeden bilmen lazım bunu. Kovan. İçindeki kurşun ateşlenip namludan çıkıyor, boş kovanı da dışarı atıyorsun. Tüfekteki trink trunk diye çektiğin şey de kurma kolu veya tüfeğine göre boşaltma kolu.


  • hiko seijuro  (28.10.14 17:18:23) 
Mermi kovanı diyorlar, o sanırım.


  • pavlis  (28.10.14 17:18:25) 
iyi de mermi kovanı ne? olayın mantığı ne? işleyişi ne? mermiyi niye ateş edilirken fırlayan bi kovanın içine koyuyolar? direkt mermi sktir olup gitse tümden olmaz mı? anlamadığım o. mermi kovanı dendiğini çok duydum, aklıma gelmedi sorarken.

bu mekanizmanın özel bi esprisi var mı onu merak ediyorum daha ziyade.

@hiko, şimdi daha iyi anlıyorum yrrağımın kurma kolu küfrünü. meğer silahtan dolayıymış. ben de diyorum ne kadar zorlama bi küfür.
  • pescador  (28.10.14 17:18:53 ~ 17:20:29) 
o aslında bir kabuk. içinde barut var silahın içindeki mekanizma tetiğe bastığın zaman gidip o kovanlı merminin arkasına vuruyor barut patlıyor bu şekilde ve mermi de uçup gidiyor. büyük ihtimalle eksikler veya yanlışlar vardır ama bilen biri gelip düzeltir belki.


  • proletarier aller lander vereinigt euch  (28.10.14 17:21:18) 
ben kovanını yarı yolda bırakmayan, tetiğe basınca direkt neyi var neyi yok toplayıp giden şerefli mermi istiyorum. o tarz bir silah yok mu? yapılmış tüm silahlar aynı mantıkla mı çalışır? yani "mermi" dediğimiz şey kovansız olmaz mı?

bu arada donut canavarı, dunkin donuts'tan 6'lı kutu donut söyledim demin. senin için yicem hepsini. ben kendim bıraktım şekeri.

***

o değil de soru cidden çok saçma olmuş ya kusura bakmayın. ama kovansız mermi olmuyor mu gerçekten merak ediyorum onu.
  • pescador  (28.10.14 17:23:28 ~ 17:24:04) 
kovansiz mermi atan silahlarda mevcut fakat hala deney asamasindalar.

en.wikipedia.org

www.youtube.com
  • latios  (28.10.14 17:26:41 ~ 17:28:09) 
şimdi mermi dediğimiz şey 2 kısımdan oluşur diyelim. ön kısımdaki o ucu sivri kısım çekirdektir birde silindirik uzun kısım vardır oda kovandır. o kovanın içerisi barut doludur. merminin en arkasında yuvarlak mavi renkli bir şey vardır işte biz tetiği çektiğimizde içersindeki mekanizma o merminin mavi noktasına aniden iğne gibi bişey vuruverir ve içersindeki barut yanar. bu yanmanın etkisiyle içerde yüksek bir basınç oluşur. bu basınçtan dolayı çekirdek dayanamaz ve o kovanda sıkıştığı yerden kurtuluverir. o sivri kısım gider hedefe geriye o boş silindirik kısım kalır onuda sniperda geriye çekerek yerinden dışarı çıkarırsın. tabancalarda bu çıkarma işlemi otomatiktir sağa doğru boş kovan fırlar.

imgim.com

kabaca anlattım.
  • aat bh  (28.10.14 17:33:35) 
o fırlayıp giden mermi çekirdeği. mermi çekirdeğinin takılı olduğu bir parça var, içi barut bolu. orası da mermi kovanı. bu ikisi birbirine takılı, tek parça gibi görünür.

tetiği çektiğinde iğne gibi bir şey mermi kovanının götüne vurur ve içerideki barutu ateşler. barut patlayınca oluşan basınçla mermi çekirdeği ayrılıp silahtan fırlar. e ateş ettik, içinde barut olan kovan hala silahın içinde duruyor. onu çıkarmak lazım. işte kurma kolunu çekince o kovan dışarı atılır. kurma kolunu yeniden itince de silahı içindeki mekanizma aşağıdaki şarjörde dizili olan mermilerden bir tanesini daha alıp silahın içine koyar ve atışa hazır hale getirir.

otomatik ve yarı otomatik olarak tabir edilen silahlarda bu kurma kolu çekip bırakma işine gerek yoktur. barut patlayınca mermi çekirdeği ileri doğru fırlarken silahı da geriye doğru ittirir. bu geri ittirme gücünden yararlanmak için silahın içindeki mekanizmaya bir yay konur. silah patlama gücüyle geri teperken aynen kurma kolunu çekmiş gibi içerideki mekanizmayı geriye iter, bu arada kovan atılır. yay demiştik. o yay da mekanizmayı tekrar ileri iter, o sırada da yeni mermi şarjörden alınıp namluya sürülür. o yüzden otomatik ve yarı otomatik silahlarda şarjörü taktıktan sonra silahı atışa hazır hale getirmek için kurma kolu bir kez çekilip bırakılır. ilk mermiyi kendin sürersin, sonrakileri ateş ettikçe kendi sürer. kovanı atar, yeni mermiyi alır.
  • kibritsuyu  (28.10.14 17:41:33 ~ 17:43:26) 
Uzaya fırlatılan uzay mekiklerini düşünün. Atmosferden çıkana kadar başka bir mekiğin sırtında gidiyor; daha sonra o parça ana mekikten ayrılıp denize düşüyor, ana mekik de kendi yoluna devam ediyor. Bu şekilde ne oluyor? Ana mekik ateşleme anında kullanılan patlayıcı yakıtı kendi bünyesinde değil de sırtına bindiği diğer mekiğe kitleyip kendisine yük olacak fazla yakıtın depo inşasından kurtulmuş oluyor. Mekik ne kadar hafifse o kadar iyi. Mermi ve kovan ilişkisi de buna benzer bir ilişki.


  • angelus  (28.10.14 17:42:53) 
Eski tüfeklerde olur ya, önce barutu koyarsın sonra mermiyi, onlar senin istediğin gibi sanırım.


  • inheritance  (28.10.14 17:53:53) 
Senin istediğin tufekler amerikan ic savaşında kullaniliyodu.bilye atanlar.


  • prompter  (28.10.14 18:25:56) 
hatta av fiseklerinde tekrar doldurma bile var.

eski ve işi bilen avcilar kendi fişeğini kendi doldurur.
  • cokilgincvesesgetirecekbirnickarayanadam  (28.10.14 19:25:25) 
ben askerde ateş ederkene kovanların yandan patır patır fışkırdığını görünce, 'ulan ya bunnar kafamıza değerse? savaş kötü bişey lan!' sonucuna vardıydım.


  • compadrito  (29.10.14 04:37:55) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.