[]

Gelin birlikte bir okuma odası tasarlayalım

Günaydın sevgili duyuru ahalisi,
Benim yaklaşık 10 m2'lik kare şeklinde bir odam var ve bunu okuma odası yapmayı düşünüyorum. Önerileriniz nelerdir?
Şimdi benim aklımdan geçenleri söyleyeyim; öncelikle oda klasik yerler parke, duvarlar şampanya rengi(hemen hemen her evde olduğu gibi), karanlık oda ama en üst kattan apartman boşluğuna bakan bu nedenle iyi hava alan bir oda. Gönül bir yandan bembeyaz minimalist bir tasarım istiyor şu tasarım bloglarındaki gibi ancak bir yandan da işin gerçekleri var. Yalnız yaşayan bir erkek olarak bu işin temizliği beni zorlar mı diye düşünüyorum yani bembeyaz alacağım ama o kitaplıklar, masalar sararır mı, kararır mı bir süre sonra? Mesela www.ikea.com.tr şu kitaplığın beyaz ve venge rengi var. İkisi de güzel ama beyaz daha mı çabuk kirlenir acaba diye düşünüyorum. Renk olayını bir kenara bırakırsak odaya bir kitaplık, çalışma masası, sandalye ve ikili kanepe koymayı düşünüyorum. Ya hu onu koyma ya da bak benim aklımda şöyle bir şey vardı çokzel diyebileceğiniz şeyler varsa lütfen çekinmeyin paylaşın, yardımcı olun bana.


 
okuma odam olucak olsa mutlaka sallanan bir oturma mobilyasi alirdim. sabit otururken kitap okuyunca cok sikiliyorum. sallanan sandalye olur, rahat bir hamak olur, bahce mobilyasi bile olur yeter ki sallansin.

bunun disinda kitaplik almazdim. temizlemesi, tozunu almasi cok zor. kitaplarimi kutulardim. gerci artik kitap da almiyorum ya, neyse. kindle var mis gibi.

mutlaka muzik seti/hoparlor olurdu.

olabildigince aydinlik ortam isterdim. isik ve ayna koyardim.
  • gerard  (28.10.14 08:45:47) 
biraz öznel olabilir ama duvarlara şampanya rengi, açık hardal, krem vb. renkler pek yakışmıyor bence. böyle çok açık ya da çok koyu olmayan güzel bir mavi okuma odasına yakışabilir. hatta mobilyalarda beyaz minimalist falan davranacaksanız şık bir açık gri bile çok güzel durabilir gibi. mobilyalarla ilgili de beyaz mobilyalar toz göstermez böylece toz alma sıklığın çok daha azalabilir, sararma yaptığını da ben görmedim ama kesin bir şey diyemeyeceğim o konuda. benim yaklaşık 7 yıllık beyaz çalışma masam ve dolabım var ve sarılık yok, ama ikea'nın ürünlerinde olur mu bilemem.


  • nundu  (28.10.14 08:46:23) 
aklıma geldi şimdi, ben beyaz ışık severim ama bazıları sarı seviyor, beyaz ışık alıp şeffaf bir avize kullanırdım böylece oda oldukça aydınlık olurdu ve kitap okurken dikkatimin dağılmasını veya uykumun gelmesini engellerdim. kitaplık bence olmalı, hem şık duruyor hem de kitaplarınızı arada alıp düzenlemek sonra tekrar sıralamak falan çok zevkli bir uğraş.


  • nundu  (28.10.14 08:50:07) 
uf asil nundu'nun cevabini gorunce aklima geldi, kesin sunlara benzer bir sey yapardim duvarima:

www.google.ch

www.wallmuralsgallery.com
  • gerard  (28.10.14 08:53:44) 
@gerard, kitaplık olmadan okuma odası olması biraz garip olmaz mı :) müzik olayını hiç aklıma getirmemiştim güzel fikir.

@nundu, şampanya rengi maalesef aile zamanından kalma bir renk onlar boyatmışlardı bu renge, sonra ayrıldılar ve bana miras kaldı :/ beyaz bana da daha yakın geliyor. bir de oda zaten karanlık oda beyaz olursa daha ferah olur.
  • yardiranadamm  (28.10.14 08:54:22) 
okuma odam olacaksa içerisini hiç bişey ile doldurmam. duvarları deniz/ufuk duvar kağıtlarıyla kaplarım. kitaplık yerine de kitap rafları ile kaplarım duvarları. ve sadece büyük büyük beyaz yoğunlukta minderler olur yerde pufidik pufidik.


  • kakao  (28.10.14 08:55:47 ~ 08:59:35) 
@gerard çok ferah görünüyor :)

@nundu şeffaf avize nasıl oluyor? can you caps it?
  • yardiranadamm  (28.10.14 08:56:27) 
@kakao entry-nick uyumsuzluğu :) şaka bir yana minder olayını hiç düşünmemiştim. kaykılarak oturmak rahat olur mu uzun süre kitap okumak için?


  • yardiranadamm  (28.10.14 08:58:08) 
onlinecatalogue.ikea.com şunun 241. sayfasında biily/oxberg kitaplık var bana güzel göründü. Nasıl sizce?


  • yardiranadamm  (28.10.14 09:01:44) 
aileden gelen o şampanya(bizde açık hardal gerçi de çok yakın tonlar) duvar rengi bizim evde de var ama benim ve kardeşimin odaları istediğimiz renkte. benim odam mesela okyanus mavisi, söylediğin oda aydınlık bir yer olsa kesin tavsiye ederdim ama karanlık odada kullanılmaz. ama gri ya da o tarz bir toprak rengi çok yakışır gibi geliyor beyaz mobilyalara ve okuma odası konseptine. çalışma masası aslında bana biraz ilginç geldi yani eğer odayı sadece kitap okumak için kullancaksan masada mı okuyacaksın? ben hayatım boyunca kitabımı yatağımda uzanarak okudum, oturarak hiç okuyamam. eğer masayı okumak dışında başka amaçlarla kullanmayacaksan masayı kaldırıp rahat ve geniş bir kanepe koyabilirsin.


  • nundu  (28.10.14 09:02:30) 
duvarları duvar kağıdı ile kapla. yere halı koyma. böylece toz olayını minimuma indirirsin.


  • bira sisesi kapagi  (28.10.14 09:03:30) 
Net bir cevap olmayacak ama houzz.com üzerinde harika fikirler bulabilirsin.


  • velhasilkelam  (28.10.14 09:04:11) 
ışıklandırma için avizenin yanı sıra www.koctas.com.tr bundan da kullanırdım. Hatta bir yuvasını sarı ışık bir yuvasını ise beyaz ışık yapardım.

kitap okurken bazen insan şöyle ayaklarını uzatıp yayıla yayıla okumak istiyor. www.evidea.com bu tarz puflar da tam ayak uzatmalık
  • opium  (28.10.14 09:04:54) 
venge rengi mobilya alma. ikea'nın venge'lerinde devamlı toz alman gerekir. çok toz belli ediyor. açık renk al.

billy kitaplığı bekarlık yılarımda kullandım, iş görür ama narin davranman gereken bir mobilya. arkası, rafları falan sunta gibi. çok yükleme yaparsan bel verir. yaslanırsan çöker. bir yumrukla kırarsın, öyle bir kitaplık.
  • sir gawain  (28.10.14 09:10:33 ~ 09:11:22) 
Internette tam dediğim gibi bir şey bulamadım resim olarak gittik kardeşimin odasındakinin fotoğrafını çektim ışık açık olduğu için tam güzel çıkmamış olabilir ama baya aydınlik sağlıyor ve güzel gözüküyor. Kardeşimin odası da apartman boşluguna bakıyor ve en alt kattayız ona rağmen aydınlığı çok iyi bu sayede.

imgur.com
  • nundu  (28.10.14 09:12:03) 
@nundu @bira sisesi kapagi bu duvar kağıtları www.google.com.tr gerçekçi olur mu yoksa kötü mü olur?

@nundu ayrıca işin yanı sıra bir lisans programı daha okuyorum yarın öbür gün vizeler finaller olacak çalışmam da gerekcek onun için masa düşünüyorum.

@opium kitap okumak için doğrudan gelen ışık rahatsız etmez mi?
  • yardiranadamm  (28.10.14 09:13:14) 
@sir gawain sanırım venge'den vazgeçtim, beyaz olacak.

@nundu kardeşini de rahatsız etmişsin benim yüzümden, teşekkürler :) olabilir böyle bir şey çünkü odanın çok aydınlık olmasını istiyorum.
  • yardiranadamm  (28.10.14 09:16:07) 
duvar kağıtları nasıl durur bilmiyorum ama tuğla pek hoş gözükmedi gözüme, hapishane gibi duruyor hafiften, duvar kağıdı yapacaksan deniz güzel bir fikir, ben boya olarak gri önermiştim www.yapidekorasyon360.com şurada mesela gayet güzel durmuş oda gri boyayla. ders çalışacaksan masa mantıklı tabi, ben sadece kitap okuma olarak düşünmüştüm.


  • nundu  (28.10.14 09:18:27) 
@nundu gri benim de aklıma yattı, yanımdaki mimara sordum biraz önce o da gri ya da buz mavi güzel olur dedi ama griye daha çok ısındım.


  • yardiranadamm  (28.10.14 09:20:10) 
buz mavisi odamın eski renklerinden biriydi(geçen aya kadar odam en sevdiğim üç renkle boyalıydı koyu mor(hercai idi galiba ton adı), buz mavisi, turuncu ve cidden çok güzel gözüküyordu) aslında fena renk değil ama bir süre sonra sıkabilecek bir renk. gri sanki öyle değil daha canlı aynı zamanda pek sıkmaz gibi :)


  • nundu  (28.10.14 09:24:13) 
açıkçası linkteki lambaderden ben kullanıyorum ve yukarı bakan değilde aşağı doğru duran kısmına istediğimiz açıyı verebiliyoruz. sabit değil yani.


  • opium  (28.10.14 09:31:24) 
duvar kağıdının kalitesine bağlı. ithal duvar kağıtları gayet kaliteli ve şık oluyor.

ama bence o tip desenler odayı kalabalık gösterir.
  • bira sisesi kapagi  (28.10.14 09:36:21) 
@bira sisesi kapagi evet bence de gerek yok gri iyidir.

şunun cam kapaklısı var 450 liraya www.ikea.com.tr
bir de şu masayla www.ikea.com.tr bir köşeyi kaplarım diye düşünüyorum. köşeye masa soluna da kitaplık.
  • yardiranadamm  (28.10.14 09:45:30) 
Yanıtların hepsini okuyamadım, söylendi mi bilmiyorum ama ikili koltuk yerine ikea poang koyun derim. Hatta ayak uzatma kısmını da alın. Poang kitap okuma hususunda epik. Hatta bence üzerinde yaşanabilir, o derece. Hatta gitmişken ikea'dan billy kitaplığı, masa tablasını, 4 bacağı (ya da 2 bacak bir de bacak olarak kullanılan çekmece var, süper) ve ortaya da kilimi alın çıkın.


  • whoosie  (28.10.14 10:02:00 ~ 10:02:30) 
billy kitaplığı 4 senedir kullanıyorum. bu süre zarfında 1000 küsür km yola taşındı. 3 senedir direkt güneş gören bir balkonda duruyor ama zerre sararma vs. yapmadı. bu fiyat aralığı için tavsiye ederim.

okuma odasını da kafanızda çok büyütmeyin, bir berjer alın, bi ayaklı okuma lambası, yeter.

zaman içinde ihtiyaçlarınıza göre odanın içindeki eşyaları çeşitlendirebilirsiniz. ama zaman içinde ihtiyaç duydukça.
  • yemrem  (28.10.14 10:10:48) 
@whoosie İkiliyi şimdilik idareten düşünüyorum, ekonomik açıdan, salonumda fazladan var bir tane o nedenle. o bacak şeklinde kullanılan çekmece hangisi? zahmet olmazsa gösterebilir misin?


  • yardiranadamm  (28.10.14 10:16:27) 
4 yıldır salonum komple beyaz mobilyalı ve sürekli orada oturuyoruz buna rağmen ne sararma ne başka bişi olmadı. tv ünitesini ikeadan almıştık. ayrıca lack raflarımız da var. beyaz sanılanın aksine tozu daha az gösteriyor. siyah mobilyaları olan arkadaşım neredeyse her gün toz alıyor ben utanmasam ayda bir alacam o derece yani. tavsiye ederim yani.

eğer halı ve koltuğu da açık renk almak istiyorsan çiğ beyaz değilde krem rengi almanı öneririm. mesela şöyle karışık desenli krem rengi halılar açık renk olmasına rağmen kiri tozu iyi götürüyor: www.modadekorasyonu.net

aydınlatma önemli ama çok fazla olmasın göz yorar bence. lambaderle oturduğun yeri aydınlatman yeterli olur. şahsen ben gece yatağın içinde başucu lambasıyla okuduğum kitapla normal ışıklı yerde okuduğum kitaptan aynı zevki almıyorum.

odada en önemli şey koltuk bence. kitaplık falan yerine bütçenin önemli bir kısmını koltuğa harca bence. sallanan sandalye önerisi gelmiş ama ben büyük, rahat, ayaklarımı uzatıp içine gömülebileceğim bi koltuğu tercih ederim. hele de böyle değişik hoş tasarımlı bi koltuk alırsan odanın tüm havası değişir zaten.

şu sitede güzel fikirler var:
bloggingpet.com
  • yue  (28.10.14 10:34:28) 
@yue ahh ah tam da gösterdiğin linkteki gibi bir halımız vardı evde inek derisiydi galiba ama kardeşim kaybetmiş onu kullanmayı çok isterdim. her konuda 3 aşağı 5 yukarı fikrim oluştu da aydınlatma konusunda çok kararsızım.


  • yardiranadamm  (28.10.14 10:38:41) 
anladığım kadarıyla ev senin. eğer böyleyse, lütfen sabırlı ol ve kendin yap. kalıcı ve epik bir şey çıkarabilirsin ortaya, basitçe.

odada vakit geçir, hayal et. ihtiyaçlarını belirle bu şekilde. daha sonra bunu çizmeye başla. inan sonunda hepsinden güzel oluyor. kendi ihtiyaçlarına ve zevkine göre tasarlanmış bir oda çok güzel bir şey.

ufak bir örnek; aşağıdakini kendim çizdim, kendim yaptım. tüm ihtiyaçlarımı karşılamasının yanında tasarladığımız yaşam alanımızın bir parçası. çok severim kendisini. sen de yapabilirsin.

yadi.sk
  • jaaaccckkk  (28.10.14 11:13:18) 
@jaaaccckkk haklısın en doğrusu yavaş yavaş yapmak. bu nedenle mesela halıyı, tabloları, duvar saatini, koltuğu vs şimdi almıyorum. önce odayı boyayacağım. bir kitaplıkla başlayıp yavaş yavaş ilerleteceğim.


  • yardiranadamm  (28.10.14 11:30:11) 
Ben daha kahverengi tonları olan, loş yerleri daha çok seviyorum bu konuda. Mavi, beyaz, ferah, yerlerde okuyamıyorum pek.

Örneğin;

www.google.com.tr

www.google.com.tr

Madem yerler parke, duvarları kırmızı, bordo vb. renklerde boyayarak bu tarz bir yer yapabilirsin. Hem daha ucuz olur, hem daha kolay.
  • elitist  (28.10.14 11:53:41 ~ 11:55:04) 
@elitist evet bu gösterdiklerin de çok sıcak odalar zaten genel okuma odası konsepti bunlar ama ben minimalist ve beyaz tonlarda bir oda düşünüyorum.


  • yardiranadamm  (28.10.14 12:18:17) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.