[]

Hukukçulara bir soru

Selamlar, hukukçulardan küçük bir yardım rica edeceğim.

Bizim patron, serbest çalışan (firması falan olamyan) bir kişiye satış yetkisi verme niyetinde. Adam bir müşteriyle görüşecek, satış için her şeyi halledecek ve söz gelimi 100.000 TL'lik bir satış için %5 = 5.000 TL komisyon alacak. Hem bizim firmanın hem de komisyoncunun işine gelen bir anlaşma bu. Ben bunu biraz daha ciddi ve resmi bir konumda tutma niyetindeyim. Komisyon alacak kişi ile bir sözleşme yapıp hem komisyoncunun çeşitli sorumluluklarını tanımlamak, hem de mali konularda zarar görmemizi engellemek istiyorum.

Buna dair google'da epey arama yaptım ama abuk subuk sonuçlara ulaştım, bir türlü istediğim şeyi bulamadım. Rehberlik eden birileri çıkarsa süper olacak.

 
zaten senin patronun kendi adına veya şirketi adına başkasına satış yetkisi verebilmesi için noterden vekaletname düzenlenmesi gerekiyor diye biliyorum. vekaletnamede vekalet verilen kişinin yetkileri, neleri yapabileceği neleri yapamayacağı falan yazar.


  • loser blueser  (27.10.14 21:05:27) 
@loser blueser: Vekalette de sözleşme gibi çeşitli görevler ve sorumluluklar tanımlanabiliyor mu? Mesela satışa aracı olan kişinin, ürünlerin müşteriye teslimatından (nakliye) sorumlu tutulması gibi unsurlar belirtilebilir mi?


  • karaage  (27.10.14 21:22:32) 
yine sallayanlar görüyorum.

o dediğiniz işlemin yapılabilmesi için vekaletname işe yaramaz, şirket yada tacirseniz ticaret sicil müdürlüğünde bu işi halledebilirsiniz. yalnızca satış işlemiyle ilgili sorumluluğu kısıtlayabilirsiniz. bir nevi bağlı tacir yardımcısı sıfatına sahip olur.

yani sadece belli unsurlarla sorumlu tutulması yada çift imza (a ve b kişisi birlikte imza atmazsa işlem geçersizdir) gibi kısıtlayıcı görevler verilmesi için ticaret siciline tescil ve ilan edilmesi gerekir. bu sayede 3. kişilere karşı olan hukuki işlemlerde de sizin koyduğunuz bu sınırlamalar geçerli olacaktır.
  • trajikomix  (27.10.14 22:15:15) 
ticaret hukuku komisyonculuk ya da tellallık gibi aramalar yaparsan fikir edinebilirsin.


  • tosunpasa  (28.10.14 00:06:42) 
Mali konulardan zarar görmemek için bu kişiyi sigortalı olarak çalıştırın. Maaş olarak ortalama bir tutar verin. Geçmiş 12'da bu adama ne kadar ödediniz. Bu tutarın biraz altında maaş baglayın. 3 ayda bir de elde ettiği fazlalığı prim adı altında ek olarak maaş ödersiniz.
Bunun eksi yanları uzun zaman sonucunda kıdem tazminatı elde eder. Atarsanız ve firmada 30 kişiden fazla çalışıyorsa işe iade davası açar fazladan 8 aylık maaş alır.
Veya bu kişiye git kendine bir şahıs firması kur denilebilir bu kişi de sizin ödeyeceginiz tutar kadar fatura keser. Sürekli kdv ödeyen bir firma iseniz zaten size bir zararı olmak ama stoklu çalışıp kdv sürekli devrediyorsa bu kişinin keseceği faturalar da devreden kdvnizi şişirecektir.
  • amarat  (28.10.14 09:28:23) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.