[]

sizce uzun vadede zorunlu askerliğin kalkma ihtimali nedir?

askere gidecekleri görünce aklıma geldi yine, sizce türkiye için var mı böyle bir ihtimal?

edit: uzun vadeden kastım 10 yıl, hadi 20 yıl olsun


 
askerlik zaten 12 ay :D

bu arada: kalkmaz. ihtimal dışı.
  • thracian  (24.10.14 15:28:02 ~ 15:28:30) 
10-15 yıl daha böyle gideceğini düşünüyorum


  • delicevat  (24.10.14 15:28:34) 
türkiye de kalkmaz ancak süresi düşebilir.

maksimum 3-6 ay arası bir süreye düşeceğini düşünüyorum uzun vade de
  • fallthepieces  (24.10.14 15:29:13 ~ 15:29:43) 
uzun vadeden kastın nedir? Bence 15-20 yıl içinde kalkar.


  • secilmis uye  (24.10.14 15:32:51) 
uzun vadeli plan ve tahmin yaparken neyi baz alıyorsunuz?
ülkede her şey günün hatta anın şartlarına göre şekilleniyor.
siyasi bir fayda sağlayacağına inansınlar 1 günde askerlik kalkar. ama diğer türlü çok zor.
  • corneillus  (24.10.14 15:35:21) 
@want2die Ben sanmıyorum, teknoloji de aynı oranda gelişiyor. Belki gıdaya ihtiyacımız kalmaz. hap şeklinde alırız :D su konusu zaten daha önce tartışıltı.

@corneillus Sürekli globalleşen ve liberalleşen dünyayı baz alıyorum.
  • secilmis uye  (24.10.14 15:38:25 ~ 15:39:23) 
@secilmis uye: ben de sürekli totaliterleşen ve diktatörlüğe giden bir ülkenin vatandaşı olarak konuşuyorum, çok zor dostum :)

şu an askerlik süresi ile ilgili yapılan düzenlemeler tamamen popülist politikaların eseri. ülkemiz uluslararası arenada hangi ülkelerle bir arada anılıyor malum. kabul edelim bu topraklar isviçre değil. o yüzden askerliğin kaldırılması fikrini gerçekçi bulmuyorum.
  • corneillus  (24.10.14 15:44:26 ~ 15:44:44) 
@want2die Zaten nüfus kontrolü için uğraşıyorlar. Malum ülkelerde yasalarla sınırlanıyor. Malum ülkelerde savaşlarla düşürülmeye çalışılıyor. İkincisi artık 3,4 çocuk yapalım devri kapanıyor. Çünkü insanlar eskiye göre daha bilinçli. Korunuyorlar da aynı zamanda. Buna örnek olarak tayyip'in 3 çocuk istemesi örneğini verebiliriz. Neden 3 çocuk istiyor bu adam diye hiç düşündünüz mü acaba? Çünkü genç nufus azalıyor. Genç nüfus azaldıkça da toplam nüfus azalıyor. Yoksa sizin kaç çocuk yaptığınız adamın şeyinde değil.

@corneillus Ben İran'ın bile 20-25 yıl sonra bir İsviçre olacağına inanıyorum :) Sence eskiden böyle bir şey tartışılır mıydı? Şimdi vicdani ret çıksın diye millet ayaklanıyor. Doğruluğunu yanlışlığı tartışılır ama milli akımlar da sarsılmış durumda. Askere gitmek isteyen genç çevremde göremiyorum. Bende istemiyorum. Bunlar az şey değil. 20 yıl sonra kimbilir neler olur. Ayrıca Kürtçe resmi dil olarak kabul edilmeyecek mi sizce? Tam bir isviçre :)
  • secilmis uye  (24.10.14 15:48:35 ~ 15:54:34) 
@want2die Sen Kars'ta mı yaşıyosun? İşte yapan kesim kürtler ve anadolu'nun bağrından kopup gelenler. Böyle bir nüfus sorunu olmasaydı bu adam 3 çocuk demezdi emin ol. Sen hiç bir akdenizlinin yaptığını gördün mü? Bahsettiğim parası olmayıp da yapanlar. yani maddi gücü olanlardan bahsetmiyorum. isterlerse 10 tane yapsınlar bakıp okutabildikten sonra.


  • secilmis uye  (24.10.14 15:56:30 ~ 15:56:50) 
Onlar da 20 yıl içinde değişecekler :)


  • secilmis uye  (24.10.14 16:02:28) 
@secilmis uye: cidden merak ediyorum kaç yaşındasın ve nerede yaşıyorsun? Askere gittiğinde bu ülkenin nüfus yapısı hakkında fikirlerin değişecek. işte senin gibi yaşadığı ülkeye yabancı insanlar için zorunlu askerlik kalkmaz bu ülkede.


  • corneillus  (24.10.14 16:02:39) 
@corneillus 26, İstanbul. Yahu milli görüşlerin yıkıldığının farkında değil misiniz ben anlamıyorum? Arkadaş Kürtçe yayın yapan televizyon var, kürtçe enstitüler ve üniversite bölümleri var. %50'lik malum kesim chp ve askerleri birleşerek din karşıtı olduklarını düşünüyor. Ve bu yüzden iki kesime de gıcıklar. Milli görüşü benimseyen partiler barajı zor geçiyor. Çoğu genç askere gitmek istemiyor. Tayyip'in açıklamaları var askeri bir güç istemiyoruz, hakkın gücü olacak diye. Haliyle adam gelir gelmez askeri gücü kırmadı mı? Şimdi bu dediklerime katılmıyor musun? Duyuru'ya başlık açsan askerlik hakkında ne düşünüyorsunuz desen cevabını görürsün zaten. Sen hala delikanlı adam yapar, erkek adam 15 ay askere gider tribindesin galiba :)


  • secilmis uye  (24.10.14 16:09:02 ~ 16:12:19) 
@want2die Konu askerlik. Yapılmış olanlara bak. Yalanlamayı falan salla. Kaç paşa içerde? Askerin bir gücü kalmadı ki? Adam tayyip'in yanında ayağa kalkmadı diye ayağını kaydırmadılar mı? Eski dönemle şu an aynı güçte mi sence asker? Ya kürt sorunu, meselesi ne skimiyse :D


  • secilmis uye  (24.10.14 16:18:38 ~ 16:19:08) 
@ secilmis uye : bak arkadaşım, insanların çoğu askerlik yapmak istemiyor diye askerlik kalkmaz. aynı mantıkla insanların çoğu vergi vermeyi de istemiyor.

globalleşen dünya muhabbetinden gına geldi zaten. senin o saydığın "vicdani ret" kavramını sokakta 10 kişiden 9 u duymamıştır bile. www.youtube.com bak bu video itü'de çekilmiş, hani ülkenin ilk 5 üniversitesi arasında sayılan itü. var gerisini sen düşün.

askere gitmeden önce bende senin gibi düşünüyordum. gidince anlayacaksın ülkenin şanslı olan %5'lik diliminde olduğunu. senin şu an baktığın ekranı hayatında hiç görmemiş insanlar var bu ülkede. ben 20 yaşındaki adama okuma yazma öğrettim askerde.

kürtçe eğitim falan hikaye. burası bir ortadoğu ülkesi ve her zaman ordusu olacaktır.
  • corneillus  (24.10.14 16:24:16) 
Askeriyede kalkar diyorlar. Uzun vadede kalkma ihtimali var.


  • nedendir bilinmez  (24.10.14 16:30:08) 
@corneillus ben askerliğin tamamen kalkmasından bahsetmiyordum. çünkü öyle bir şey zaten dünyanın hiçbir yerinde yok. bildiğim kadarıyla bir iki ada ülkesinde var sadece. benim söylemek istediğim zorunlu askerliğin kalkması. @razvan rat'ın sorusu üzerine...

itü videosundan nasıl bir anlam çıkarmalıyım? Bana pek anormal gelmedi. Bana da sokakta sorsalar nedir diye, ben askerlikle bağdaştırmazdım ki videoda bağdaştıranlar olmuş. buradan askerlikte vicdani ret tartışmasını duymadığım anlamı çıkmaz. kızları ilgilendiren bir konu zaten değil.

açıkçası %5lik olarak görmüyorum. Hem dindar kesim(dediğim nedenlerle), hem kürt kökenli vatandaşlar(direkt asker karşıtı olarak), hem daha batılı gençler(liberal düşünenler), hem gelir durumu yükselen kişiler gitmek istemiyor. Bu sayıyı daha yüksek olarak görüyorum. Önümüzde 20 yıl daha olduğunu unutmayalım.

son cümlen için yineleyelim ordusu olmayacak demedik. zorunlu askerlik dedik.
  • secilmis uye  (24.10.14 16:37:32 ~ 16:39:15) 
@secilmis uye tamam birader, tartışma sonsuza gidecek.

sen bekle biraz. kalkarsa buradan bize de haber verirsin.
  • corneillus  (24.10.14 16:39:36) 
uzun vadede kalkma ihtimali var.. tsk "amerikan blackwater" tarzı askeri nitelikli sivil güvenlik şirketine onay verdi.. akademi sancak ismiyle asancak.com adresinden bilgi alabilirsiniz.. ek olarak askerin profesyonel orduya geçme çalışmaları artık iyice şekillendi..

bu gidişle 5 - 10 seneye siyasetiyle, ordusuyla her şeyimiz ithal olacak zaten..
  • synche  (24.10.14 17:19:12) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.