[]

Eczacılık mesleğinin (eczane işletmenin) geleceği nedir?

yeğenim eczacılık okumayı çok istiyor. ama öte yandan bu mesleğin ileride mevzuat anlamında değişikliklere uğrayacağını duymuş. marketleşme türü bir şey. işin o kısmını tam anlamamış ama diyor ki yapılacak yasal düzenlemelerle şimdiki gibi rahat ve kazançlı bir meslek olmaktan çıkacakmış.
yakın ve orta vadede böyle bir şey mümkün mü ve bu mesleği tavsiye edilebilir buluyor musunuz?
teşekkürler


 
senelerdir bu marketlesme olayi soylenegeliyor. ozellikle for you tarzi yerlere sevk edilecegi, amerikadaki gibi wallmart benzeri alisveris merkezlerinde bir stand halinde olacagi vs. bunlar bugun cikmis soylemler degil fakat eczacilarin da elleri armut toplamiyor. son yasanan olaylarda da eczacilarin agirlik koyabildigini gorduk.

bana kalirsa orta vadede hala kazandirmaya devam edecektir. lakin rahat ve kazancli meslek gorusune katilmiyorum. rahat ve kazancli bir meslek degil. once elde sermaye olmasi gerekiyor, arkasindan insan iliskilerinin iyi olmasi ve insan tahlilinin iyi olmasi gerekiyor. zira calisan kalfa ve ciraklarin cogu cakma kalfa ve cirak. cogu da isten kacan kisiler. bazilari da yavuz hirsiz.
iyi bir yerde eczane acip, en az 2-3 sene ayakta durabilecek sekilde sermayesi varsa evet eczacilik kazandirir. diger turlu mahalle bakkali formatinda kendisini gecindirmenin otesine gecemez.
hali hazirda eczacilardan cesitli sebeplerle ilac geri odemeleri olsun, fiyat zamlari olsun ellerindeki cuzi karlar da alinmakta.

bunlarin hepsini goz onunde bulunduracak olursak; sayet kisi gercekten eczaci olmak istiyorsa olmasinda bir sakinca yok. obur turlu sirf para kazanayim, elemanlari birakir dunyayi gezerim diyorsa avucunu yalasin baska meslek secsin.
capa karsisindaki eczanlerden bile bu sekilde davrananlar batma riskiyle karsi karsiya cunku.
daha cok sey anlatabilirim ama genel olarak boyle.
  • entrapmen  (22.07.09 00:00:41) 
bir de eşdeğer ilaç uygulamasıyla yavaş yavaş marka ilacı silecekler gibi, o zaman ilaç sektöründen çok işsiz eczacı kalır reprezantlar vb gibi, onlarla da rekabet edilmez..

şu zamanda eczacılık ile esnaflık arasında pek fark kalmadı gibi, daha da beter olacak, o nedenle gerçekten katma değer üretebileceği bir mesleği seçmesinde fayda var bence.
  • kara kadife  (22.07.09 06:29:37) 
öncelikle eczane eczacılığı bugün kesinlikle rahat ve kazançlı bir meslek değil. neden bunu başta söyledim? çünkü toplumun geneli eczacıları boş vakitlerinde tezgahın arkasında para basıyor zannediyor. yeğeniniz aşırı beklentilere girmesin diye baştan cebimize koyalım bunu. ha günümüz şartlarına göre kazançlı mıdır? evet.

ama 2004 yılından bu yana gerek karlılık gerek meslek hakları gerek çalışma koşulları açısından muazzam bir erozyon var. ve bu erozyonun daha da artmasına kesin gözüyle bakıyoruz. en basit bugün gazetelere bakarsanız kriz nedeniyle getirilen önlemler arasında sağlık harcamalarının kısılması başı çekiyor. sağlık sektöründe sürekli çalkanlanmalar var ve sular da kolay kolay durulmayacaktır. çünkü devlet hastanelerinin bile özelleştirilebileği bir süreçten bahsediyoruz. dolayısıyla eczaneler 5 sene sonra nasıl bir halde olur kimse net bir şey söyleyemez. çünkü 2004 yılında bugün anlatılmış olsa idi kimse inanmazdı.
marketleşme meselesi karışık. eczacılar hariç sektördeki herkesin işine gelecek bir şey marketleşme. tabii bir de vatandaş hariç. bu yüzden sonuna kadar zorlanacaktır diye tahmin ediyorum. avrupa birliği istiyor deniliyor ama bunu tersi bir karar da var: www.eczacininsesi.com
bir de şunu söyleyelim, eczane eczacılığı yapmak iyi eczacı olmaktan çok iyi esnaf olmaktan geçiyor. bunu da düşünmesi lazım. yerine yurduna göre de değişkenler var elbet ama ayrıntıya girmeyelim.
şimdi bu kadar kafa karıştırdıktan sonra sadede gelecek olursak, ben de yeni sayılır bir eczacıyım ve kendi önümdeki 5 sene nasıl olacak hiç bilmiyorum. o yüzden net bir şey söyleyemiyorum size de. yeğeniniz de benden ve başka eczacılardan duyduklarıyla bir harman yapsın kafasında. sonuçta yok olacak bir meslek değil ama zenginlik ve ferah dolu bir meslek de sayılmıyor artık.
  • cubuk kraker  (22.07.09 20:25:57) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.