[]

Insan yuzlerini unutan var mi?

Bir kere gorup, sonraki gordugunuzde hatirlamayip ilk defa goruyormus gibi oldugunuz oldu mu bir insan yuzunu? Cogumuzun unutmadigini biliyorum, unutan var mi, bunu merak ediyorum. Normal sartlarda bir insan yuzleri unutmaz diye dusunuyorum, yaniliyor muyum? Cehaletimi giderin please..




 
unuttuysam daha once gördüğümü nereden bileceğim?


  • fallthepieces  (22.10.14 23:36:23) 
dikkatli bakmadıysam unuturum. bu da gayet normal bence.


  • devilred  (22.10.14 23:37:38) 
Ben unutmuyorum. Hatta kim olduklarını da hatırlıyorum, bi' iki kere konuşmuşsak ve aradan uzun zaman geçmişse onlar beni hatırlamıyor genelde. Belki de unutulabiliyordur diye çıkarım yapıyorum buradan.


  • ay nov kung fu  (22.10.14 23:39:06) 
@fallthepieces
Ornegin, 2. kez gordugun kisi "daha once falanca yerde karsilasmistik" derse daha once gordugun ortaya cikar. Bunun gibi seyler.

  • delifaruk  (22.10.14 23:40:16) 
Benim kafamdaki yüz tanıma yazılımı berbat. Kafamda bir milyon yüzü olmahyan isim var. Birini yüzünün bir özelliği yoksa, sadece iki göz, bir burun, bir ağızsa, 5-10 kere görmeden tanıyamıyorum. Yolda görüp selam verip konuşuyorlar, çaktırmamaya çalışıyorum. Söylediklerinden daha önce tanıştığımızı anlıyorum ama kim olduğu hakkında en ufak bir fikrim olmuyor. Bir yandan konuşmaya çalışıp bir yandan "Kim ki bu" diye düşünüyorum. İsmini söylese hatırlayacağım ama yüz yok hafızamın herhangi bir köşesinde. O yüzden "Sen beni gördün, selam vermedin" diye trip atanlar çok oluyor. Görsem bile tanımıyorum ki. İsim etiketi ile gezseler tanıyacağım halbuki.


  • aychovsky  (22.10.14 23:41:13) 
hmm tmm şimdi oldu, o zaman unutmuyorum. hatta bir kere gördüğüm insanı bir daha çok uzun süreler unutmuyorum. mesela seni bir arkadasimin yanında göreyim ya da starbucksta karşı masamda otururken göreyim 3 sene sonra seni tekrar görürsem hatırlarım.


  • fallthepieces  (22.10.14 23:41:53) 
varmış. oliver sacks bahsediyor bundan. hatta kendisinde de varmış.


  • tedirginlik hucresi  (22.10.14 23:43:07) 
@trumanshow rehberdekileri ben de unutuyorum, yalniz degisin:)


  • delifaruk  (23.10.14 00:29:33) 
Geçen seneden beri bir kızla üç kere tanıştım sanırım. Kız dedi daha önce tanışmıştık hatta bir gün yan yana oturduk falan diye.

Onun dışında bir grup arkadaş var. Hepsi defalarca adlarını söylediler ama hiç hatırlamıyorum isimlerini. Üç dört saat beraber proje hazırladığımız birinin de adını unuttum. Bir saat boyunca karşılıklı birbirimize konu anlattığımız başka bir arkadaşın adını unuttum. Bunları her gün görüyorum bir de. Yapacağım işi unutup dönüyorum. Kentkartımı evin içinde durmadan kaybediyorum. Yurtta bir gün çamaşırları makineden çıkartıp asmaya getirdim, askıyı kurdum. Sonra çamaşırları öylece bırakmışım. Yakın zamanda olan olayları pek hatırlayamıyorum. En son bir sabah kıyafet seçmekte de zorlanınca dedim alzheimer oldum ya da bunadım. Çok şikayetçiyim bu durumdan bende inanılmaz bir unutkanlık var. İyi yani kötü olayları da çat diye unutabiliyorum :)

edit: prosopagnozi öyle arada bir olan bir şey değil ama.
  • Lim5  (23.10.14 00:33:55 ~ 02:14:34) 
www.psychologytoday.com

prosopagnosia deniyormuş bu yüz unutmaya, asperger sendromlularda yaygın bir sorun...

www.faceblind.org
bu da yüz tanıma yeteneği testiymiş, tabii testte yabancı ünlüler var sanırım...

bana olmadı hiç
  • primusinterpares  (23.10.14 01:39:41) 
bana oluyor bu ya. askerdeyken disarida gordugum komutanlar kislaya gidince yanlarina cagirip "niye selam vermedin ulan it" gibi gonlumu oksayici ifadelerle bu durumu sorguladiklarinda iyice farkina varmistim sorunumun. siradan birinin kafamda yer etmesi icin gormem gereken belli bir sayi var sanirim.

bir de sey oluyor, biriyle tanisiyorum, hilafsiz 'ulan acaba bizim cemal ismini degistirmis de bizi mi kekliyor' diye dusunecek derecede o kisiyi birine benzetiyorum bir sure. bu garip durum gectikten sonra iki kisinin aslinda hic de birbirine benzemediklerini goruyorum.
  • John Finn  (23.10.14 05:24:06) 
@primusinterpares bunu biliyorumda normal herhangi birinde de unutma oluyor mu diye merak etmistim, oluyormus:)


  • delifaruk  (23.10.14 10:15:25) 
Evet, dikkat etmediğim insanların çoğunu unutuyorum. İsim konusuna zaten girmiyorum, isimleri hiç aklımda tutamıyorum ama geçenlerde bi düğünde bi grup kızla baya beraber oynamışız, danslar etmişiz, pozlar verip fotoğraflar çekilmişiz. Ertesi gün kızlar selam verdi, bense gayet resmi bi şekilde "tanıştım". Halbuki zaten tanışmışız önceki gün. Ama ikinci tanışma benim için ilk gibiydi. Neden? Çünkü dikkat etmemiştim tiplerine.


  • pandispanya  (23.10.14 10:25:16) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.