[]

nargile zararları

bana adam gibi ispatlı şekilde, aromalı nargilenın (yani tömbeki değil)
sigaradan daha zararlı olduğunuz göstercek olan es, i aranıyor.

sözlükte nargilenin zararları başlığına baktım. bir şey yok.
google'da da bulamadım

 
tombekiye göre sole bir zararı olduğunu duymustum közcüden diğerlerinin tütünleri sekerli olduğu için içne çektiğin zaman duman ciğerlerine yapışıyor ondan cok cekme demıstı.

"Recep Akdur ANKA'ya yaptığı açıklamada, son yıllarda kullanımı artan nargilenin, sanıldığı gibi sigaradan daha az zararlı olmadığını belirtti “Her şeyden önce nargile içimi sırasında ciğerlere sigaraya göre çok daha fazla tütün dumanı çekiliyor Nargileden bir nefes çekmek bir adet sigara içmeye bedel Yani bir içimde 40 nefes çeken kişi 40 adet sigara dumanına eşit miktarda bir dumanı ciğerlerine çekmiş oluyor” diyen Akdur, bir nargile içiminin ortalama 100 çekim olduğunu anımsattı Akdur, “Bu nedenle nargile içimi sırasında sigaraya göre çok yüksek ve tehlikeli miktarda karbondioksit, karbonmonoksit, nikotin, katran arsenik, nikel, kobalt, krom ve kurşun solunmuş olur Daha açık bir anlatımla, nargile içimi sırasında sigaraya göre hem kanser yapıcı maddelerden hem de karbondioksit ve karbon monoksit ile çok daha fazla solunur” dedi"

bu yazının bir benzerini bi gazetede okumustum isveçli bilim adamları yapmışları yine araştırmalarını*
  • vaevictis  (21.07.09 14:29:25) 
9 yıldır nargile içiyorum, evimde nargilem var ve bir dönem her ne kadar sık içmiş olsam da hiç bir zaman bağımlısı ya da tiryakisi olmadım. (ayda en fazla 1 veya 2 defa yakıyorum) Benim için nargile'yi sigaradan ayıran en büyük etmen budur. sigara kullanmayan bir insan olduğumu da belirteyim.
tütün şekerli lafı ise sallamaların en büyüğüdür. "kardeşim o şeker buharlaşıyor mu?" diye sorulsaymış keşke. Tömbeki veya aromalı arasında zarar açısından hiç bir fark olmadığını düşünmekle beraber tömbekide kömürün doğrudan tütünle temas etmesi bakımından ekstra bir zarar getiriyor olabilir.

  • gochebe  (21.07.09 15:52:30) 
bir arkadasimin abisi KBB uzmanligi yaparken tez konusu olarak nargile ve sigaranın zararlarının karşılaştırılması konusunu seçmiş ve bi takim kimyasal - medikal ölçümlerle, içilne tam bir nargilenin sigaradan(ama kaç tane kaç paket bilmiyorum) daha az zararlı oldugunu ispatlamış içinde daha az kimyasal madde bulunması sebebiyle


  • tehanu  (21.07.09 16:18:20) 
@tehanu kalpten gitti galiba


  • imparatorolmayikolaymisandin  (21.07.09 17:21:19) 
nargileyi herkes aynı hortumdan içtiği için solunum yolu hastalıklarının bulaşma ihtimali var.bu yüzden sigaraya göre zararlı.evinizde varsa için,nargile daha az katran içeriyo


  • Parabola  (21.07.09 17:29:51) 
saglik konusunda ciddi kurumlarin ve sitelerin arastirmalarini vereyim ben de:
pediatrics.aappublications.org
www.mayoclinic.com
www.harmreductionjournal.com
www.who.int

*kisaca sigaradan daha az zararli degil, ne kadar ictigine, kullanim surene ve cektigin miktarlara bagli

*ayni miktarda tek nefes cekiminde, sigaradan nargileye gore daha fazla zararli madde cekiyoruz ama nargile icerken de tek nefesi daha yogun aliyoruz. sudan gectigi icin daha hafif geliyor bize sadece.
  • ermanen  (21.07.09 17:47:28 ~ 17:50:13) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.