[]

ilk defa otomatik vites araç kullanma

daha önce hiç otomatik vites araç kullanmadım. ama manuel konusunda gayet tecrübeliyim. yarın sabah bir arkadaşımın otomatik vitesli arabasını alıp bir yere götürmem gerekiyor ama kendisi yanımda olmayacak. zorlanır mıyım, tavsiyeleriniz var mı?




 
niye zorlanasın, manuel konusunda gayet tecrübeliysen otomatik konusunda endişe bile etmemen gerekiyor.

ilk kullandığında elin sürekli vitese gidecek bu kadar. bilgisayar oyunu oynar gibi otomatik araba kullanmak. endişelenmeyin.
  • eksi sozlukte eksiyen adam  (20.10.14 03:54:10) 
d nedir, p nedir onu bile az evvelki araştırmalarım sonunda öğrendim, o yüzden endişeliyim :) 1 yıldır da araç kullanmıyorum, aracı kaldırıp düz yolda gidene kadar içim rahat etmeyecek sanırım benim. o yüzden öğrenebileceğim kadar çok şey öğrenmeliyim.


  • qwertyali  (20.10.14 03:59:18) 
arabayı hareket ettirmek istediğinizde d'ye alın. arabadan inerken p'ye alın.

hillholder, auto hold gibi yokuş destek sistemi yoksa(varsa da devre dışı bırakılabiliyor) frenden ayağınızı çektiğinizde araç ileriye doğru hafiften hareket etmeye başlayacak zaten. geri kalanı çocuk oyuncağı. gerçekten endişelenmeyin. :)
  • eksi sozlukte eksiyen adam  (20.10.14 04:09:14) 
manueldeki gibi iki ayak kullanma, tek ayak.


  • oldboy  (20.10.14 04:18:49) 
söylenmesi gerekenler söylenmiş zaten ama vurgulamakta fayda var. arabadan inerken "p" ye almayı sakın ihmal etme. arkadaş arabayı duvara gönderiyordu da. bir de sol ayağını pedallara uzak tut. refleks olarak sol ayakla frene asılma ihtimaliniz olmasın.


  • dolaysiz tumlec  (20.10.14 04:31:34) 
iki ayağınızı kullanmayın yeter. Sol ayak boşa çıkınca insan bi garip hissediyor yarın dediğim şeyi anlarsınız. Onun haricinde akülü araba gibi. basıyosun gidiyo basıyosun duruyo. Çok komik bile gelebilir manuelden sonra. Bana öyle gelmişti.
Bir de marşa basmadan önce frene basıp vitesi boşa alıp frene basılıyken marş anahtarını çevirmeniz gerekebilir. Yani niye marş basmıyor bu araçta diye düşünmeyin sonra. Manuel araçta biliyosunuz viteste bile olsa debriyaja basıp kontağı çeviririz. Bunda debriyaj pedalı olmayınca böyle bir prosedür var.

  • maxhoper  (20.10.14 04:37:17 ~ 04:38:35) 
anahtar araba stop etmiş bile olsa, vites p yada n ye alınmadan yerinden çıkmaz.

sol ayak unutulacak. geriye doğru kırılıp öyle kalacak. buna çok dikkat etmek gerek. Sol ayakla frene basarsan çok acayip şeyler oluyor :)
  • zam sampiyonu domates  (20.10.14 06:17:50) 
sol ayagi bi yere baglayin ya da bagdas kurar gibi gotunuzun altina ittirin. yoksa normal yolda giderken refleks olarak debrijaya basiyorum diye hart diye butun gucunuzle frene basabiliyorsunuz. 3 kere gozumle gordum. cok tehlikeli :}


  • she was my baby  (20.10.14 06:57:48) 
Biraz garip geliyor da o kadar zorlanmıyorsun. Gaz pedalı tepkisine alışmak için ara sokakta falan biraz deneme yap ama. Sıkışık trafikte tamponu dokundurma sonra.


  • arnold schwarzeneger  (20.10.14 08:39:13) 
zorlanmazsın da o aracı kullandıktan sonra manuel kullanmak hamallık gibi gelecek.


  • bira sisesi kapagi  (20.10.14 09:38:33) 
kesinlikle yapman gereken şey sol ayağını emmiler gibi kıçının altına koy öyle otur. en az bir 5 dakika bu şekilde kullanırsan daha sağlıklı olur. çünkü yanlışlıkla frene sağ değil de sol ayakla basarsanız ani frenle takla dahi atabilirsiniz. sol ayak debriyaja kuvvetli basmaya alıştığından frene de aynı şekilde basıyorsunuz. onun dışında zor bir yanı yok. bir de vites konumlarını (p-d-r) geçmek için frene basarak geçme özelliği olabilir. vitesi boşa zorlamayın yani. ve yine son olarak muhtemelen tiptronik vites özelliği de vardır. yani vites kolunu sağa veya sola ittirerek manuel vise geçebilir ve farketmeyebilirsiniz. bu durumda sürekli aynı viteste giderek motora şanzımana zarar verebilirsiniz dikkat edin. ekrandan kontrol edin mutlaka.


  • ground  (20.10.14 09:46:13) 
en cok yasadigim problem @she was my baby dedigi gibi sol ayakla debriaj basma refleksiyle cok sert sekilde frene basmak olmustu. Sol ayagimi geriye dogru topladim ilk baslarda.


  • emrahday  (20.10.14 12:33:19) 
araç nedir? otomatik şanzıman tek tip üretilen bir şey değildir, ve birbirlerinden epey farklıdır. örneğin, vw polo mk3'lerde türbinli kavrama vardır, ayağını gazdan kaldırdığında araba yığılmaz, akar gider. manuelden geçişte -eğer şanzıman bu tip ise- en çok bunu yadırgarsın, aracı sürekli frenle tutman gerekir. diğer bir örnek, toyota yaris'te -cvt olmayanlar- plakalı kavrama vardır, gözlerini kapatıp sağ koltuğa otursan solda çok yumuşak debriyaj kullanan bir sürücü oturuyor sanırsın. o kadar farkeder yani. cvt ve dsg falan bambaşka alemler. onun için aracın ne olduğu önemli en başta, ona göre bir tavsiye vermek daha doğru.


  • kerri deadstar  (20.10.14 12:49:05) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.