[]

satranç soruları

İlgilisi bilgilisine iki sorum olacaktı:
1-Beyaz taşlarla kimin oynayacağı neye göre belirleniyor?
2-Satranç saatleri ne şekilde işliyor, detaylı anlatabilir misiniz? Süreler ne şekilde kullanılıyor?


 
1. Oyun başlamadan önce 1 siyah 1 beyaz piyonu aynı eline alıp arkana götürüyorsun. Sonra arkada iki eline paylaştırıyorsun rastgele. Sonra kapatıp rakibine bir elini seçmesini söylüyorsun. Seçtiği renk onun oluyor.

2. O saatin içinde 2 tane saat var bir tanesi senin öteki rakibinin. Her saatin üstünde de 1 tuş var. Herkes kendi tarafındaki tuşa basabilir. Oyuna başlanıyor başlarken siyah taraf basıyor tuşa. Beyaz tarafın süresi işlemeye başlıyor. Beyaz hamlesini yapınca kendi tuşuna basıyor bu sefer siyah tarafın süresi işlemeye başlıyor öyle gidiyor işte. Genelde turnuvalarda 30ar dk verilir her 2 tarafa da. Bu yüzden oyun uzun sürerse son hamlelerde süresi dolan taraf olmamak için hızlı oynamak gerekir. Tabi hata yapmadan :) ikisini yaparsan zaten über satranççı olursun
  • yigitkaraca  (20.10.14 00:46:30) 
Eskiden bilgisayar tabanlı otomatik eslestirme programlari yaygın degilken, hakemler turnuvasnın liste basini (elo veya ukd'si en yuksek oyuncu) cagirir, ustteki arkadasin methoduyla bir renk sectirirdi. ona gore liste bir siyah bir beyaz seklinde belirlenmis olurdu ilk tur icin. simdi eslestirme programi random atiyor olabilir fakat sanki seri basi genelde beyaz basliyor.

satranc saatini ise belli bir sureden geriye dogru sayan dijital bir kronometre olarak dusunebilirsin. resmi turnuvalarda hala mekanik saatler kullanilirken iki tarafa da cogunlukla 2 saat verilir, zamani biten kaybederdi. benim profosyonel oynadigim zamanlarda kisi basi 1.5 saat + hamle basina 30 sn ekleme daha populerdi. gecen yaz satranc olimpiyatlarinda daha da degisikti mesela. belli bir hamle sayisina geldikten sonra ekstra sure kazaniyorlardi.
  • sAINT  (20.10.14 01:35:45) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.