[]

home studio

selamlar.ben rap ve rock kayıdı için sadece kendim kullanmak amacı ile bir home studio yapmayı düşünüyorum.araştırdım internetten biraz ses kartı ve mikrofon hazır fakat 2 tane sorum var;
1)sitelerde diyolar ki akustik için odanın duvarlarını yalıt fakat benim böyle bi imkanım yok.bunun yerine bu kadar profesyonel olmasa da yapabilceimbaşka bi çözüm yok mu?
2)bilgisayarımda hangi programları yüklemeliyim?


teşekkürler.

 
1) köpük koyabilirsin. strafor mu diyorlar ne ondan işte. home studio olacağı için o kadar profesyonel kastırmaya gerek yok.
2) adobe audition, cubase benim aklıma gelenler. ama audition'ı kesin yükle ve kullanmasını öğren. en çok bu işine yarar fakat zor bir programdır biraz.

ses kartı ve mikrofon hazır demişsin eyvallah ama ses sistemi en mühimi burda. sesleri temiz ve net alabilmesin. hatta git monitör kolon al derim ama pahalıya ve profesyonele kaçar. bir süre sonra büyütmek istersen stüdyonu, alırsın zaten.

Bilgisayarın hızlı değilse 1-2 tane daha ram tak, önbelleğin hızlansın. edit yaparken kafayı yeme. aklıma gelenler bunlar.
  • suursuz deve  (20.07.09 20:44:47 ~ 20:47:39) 
teşekkürler:) fakat bu köpük de olmuo:) ev şu an satılık gelen giden oluyo adam evi o halde görmek istemez pek:) böyle daha kabin gibi felan mesela hayko cepkinin bi şarkısını pc masasının altında kaydettiini duymuştum akustiği iyiymiş:) böyle koca karı yöntemleri işime yarayabilir:)


  • thenis  (20.07.09 20:52:32) 
abi o zaman kendine uyduruk bi kabin yap. köpükten olur veya başka bir malzemeden.içine gir gitarını çal şarkını söyle kaydet, mis.


  • suursuz deve  (20.07.09 20:55:59) 
simdi rap ve rock kaydinin setuplari epey bir degisiklik gosterir aslinda ama kisaca;

2 veya 4 kanalli ses karti (Maudio Firewire 400 u siddetle oneririm), monitor (genelec in hastasiyim ama tercih meselesi kaliteli oldukca hepsi OK) ve midi klavye (axion 49 tadindan yenmez) rap icin ideal bi setup olur ancak isin icine gitar kadi da girecekse hele ki elektro olacaksa amfiden kayit yapmani oneririm hatta anfiyi mikrofonlayarak yapmak en ideal cozumdur (bence line out ile amfi hoperlorunden cikan ses ayni degil). Iste burada akustik onemli bi rol oynuyor. Akustik icin yalitim imkanin yoksa odadan olabiligince sesi parlatabilecek seyleri cikart (tablo, cerceveli resim plastik objeler) camlari da kalin perdeler ile kapatirsan normal bir odadan daha iyi bir akustik saglayabilirsin diye dusunuyorum.

Program olarak da Protools (M audio veya protools ses karti kullanmak gerekiyor) candir. Olmadi cubase kullanabilirsin. Piyasada benzer bir cok program var ama bu iki program muzik endustrisinde en cok tercih edilen isimler (logic de var tabi mac icin). Tabi bunlari kullandigin bilgisayar da cok onemli www.muziktek.net i incele hatta.
  • thefin  (20.07.09 22:37:04) 
yalıtım şunun için gerekli, kayıt yaparken enstrumanınızın sesi duvardan yansıyıp karakter değiştirip tekrar mikrofonua dönecektir, ya da mix yaparken monitörlerden çıkan ses hem doğrudan hem de duvardan yansıyarak kulağınıza gelecektir bu da mixin doğruluğunu etkiler. yalıtım yapmaya bütçeniz yoksa (ki mevzu sadece bütçe de diil bunun ciddi ciddi hesapları var öyle duvarın tamamı süngerle kaplanmıyo) en azından monitörlere yakın duvara ufak bir halı asmak, vokal kaydı içinse ufak bir kabin yapıp bunun içini havlu, paspas gibi bişeylerle yalıtmak.Bu şekilde bir süre idare edersiniz.


  • johan sebastian  (21.07.09 01:02:46) 
google'da "selim ışık" diye arat, bu şahsın bilgisayarla yaptığı kayıtları bir dinle, bence yeryüzünde eşi benzeri yoktur o imkanlarla o derece güzel bir kayıt yapmanın.


  • daglien  (21.07.09 01:52:27) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.