[]

sahis firmasi kurulumu. şahıs şirketi kurulumu

EDİT: TÜM İŞİM BİTİNCE BAŞTAN DERLEDİM. BENİM YAPTIĞIM HATALARI YAPMAYIN DİYE.
(edit: şahıs şirketi diye aratırsanız diye onu da yazdım başlığa)
Lokasyon Eskişehir

1. Şahıs firması kurmak istiyorsanız, vergi dairesi / muhasebe ile işiniz olacak. ama öncelik muhasebeci..

2. şahıs firması kurmaya niyetlendiysek. ilk olarak

-Nufus Cüzdan Fotokopisi 1 adet (20 kuruş)
-İkametgah (nufus müdürlüğünden ücretsiz. ikametgah zorunlu olmamakla birlikte, muhasebeciler dosyalamak için istiyor)
-imza sirküleri (35 TL , 22 Kuruş karşılığında noterden )

ALIP DİREK MUHASEBEYE GİDEBİLİRSİNİZ. AMA AYRICA Vergi dairenizi biliyorsanız/öğrenebilirseniz ben olsam hiç bir şeyle tekrar tekrar uğraşmadan;

-Kaşe (15 TL - Firma Ünvanı - İsim Soyisim , Adres, Vergi D. , Vergi No(TC kimlik No ile aynı) Ve diğer ek bilgiler varsa yazdırıp (bu saydıklarım zorunlu) bastırın.

-Bulabilirseniz Kırtasiye, Copy Center, Matbaa vb. yerlerden "Serbest Meslek Makbuzu" 1 koçan 2TL (fatura yokmuş şahıs şirketinde, fatura kescem diye havalanmayın.. bu var yerine)

Alın öyle muhasebeciye gidin.. Koçanın her sayfasını numaralandırıp, Her sayfasına kaşe vurup bekleyin..

3-Alınacak evrakları tamamladınız. Şimdi muhasebeciye gidin ve bir sürü evrak imzalayın. Para peşin ödemeyeceksiniz ama aylık 128 TL+KDV masrafı olacak. (asgari böyle diyor serbest meslek için) (ama bana muhasebe 120TL ye KDV dahil yaptı. pazarlıkta iyidir.)

4- Ordan ben muhasebeciyle beraber gitmiştim vergi dairesine. normali nedir bilmiyorum.

-Taahhuk(nasıl yazılıyor emin değilim) servisine gideceksiniz. Çok kibar olun. Çok sıkılmış şekilde iş yapıyorlar. Bana durup dururken pazartesi gel dediler. Abi/apla ben memlekete gidicem diye ricacı oldum da "uff tmm getir imzlym" dediler.

-Taahhkuk servisi başka yere orası başka yere orası başka yere yönlendircek. sonra geri gelceksiniz taahuk servisine..

-Tahhuk servisi, "yoklama" diye bişey yaptıracak.. dükkanınız varsa dükkana adamlar geliyor. benim yoktu dükkanım. "seyyar" statüsündeyim. "tamam sen git biz sn arcz cnm haftaya(pazartesi)" dediler. "aplaaaaaaa" diye az yakındım. tamam hadi işleyeyim dedi.. bilgisayara bişiler yazdı 3 boşluk doldurdu. çıktı aldı.. Bunu müdür yardımcısına onaylat dedi..

Müdür yardımcısı sıcak karşıladı. Elimdeki evrakı görünce suratı düştü. "Ne o elindeki. Ne acelen var. yoklama servisi gelir sana git şimdi uğraştırma" dedi.. "abiiiiii noooluuur.. benim tükkanım yok, yoklama servisi buraya çağırcakmış" dedim.. "çağırcak tabi" filan dedikten sonra "uff çk yrldm yhaa" dedi.. imzaladı..

-yoklama servisi: aman ağzınızdan luzumsuz bişi kaçırmayın. evrak ister. bana bu işi yapmak için sertifika, belge filan istemiyolarmı dedi.. İstemiyolar.. isteselerde var bende dedim.. "git belgeyi getir görelim" dedi.. Nerelisin dedi.. Memleketimi söyleyince, "ikametgah da yok bunların içinde zaten onu da getir sen en iyisi" dedi. napcan onları dedim. görcem dedi.. "ya sen aslansın kaplansın" dedim.. imzaladı.

Hadi hayırlı olsun dedi.. Vergi Dairesinde işim bitti

5-Yoklama Kağıdı fotokopisi , Kaşe ve Her sayfasını kaşelediğim 50 sayfalık tek "serbest meslek koçanı"nı onaylatmak için notere gittim.. Noterde Onaylanmadı henüz ancak 13TL Masrafı olacakmış. Sistem sorunu vardı.. (bu kısmı muhasebeci halledebiliyor ama muhasebeci, anlaşmalı Matbaadan çıktı alıyor 10 koçan, pahalı oluyor. cebimde para yoktu o kadar.)

Normalde notere aynı gün içinde onaylatmazsanız cezası varmış. bakalım..sana olmaz bişi dediler ama.

TOPLAM MASRAF: 70TL 42 kuruş

Kimlik Fotokopisi: 0,20 Krş
İmza Sirküleri : 35,22 TL
Kaşe: 15 TL
Serbest meslek makbuzu 1 adet(50sf) Koçan : 2 TL
Noter onayı: 13 TL
Yol Parası 5tl


Ayrıca ek bilgiler:
1- Firma adınızı Muhasebe ya da Vergi dairesi sormuyor. almıyor..
Fatura koçanı, kaşe bastırana kadar sizden başka bilen olmayabilir..
Hepsini bastırdıktan sonra notere onaylatırken "Firma adınız" resmileşiyor. En son aşamada..
2- Ayrıca sorularınız varsa şu duyurudan ben faydalanmıştım zamanında.
www.eksiduyuru.com

 
ek yapmak için soruya çevirdim.

firma adını taa noterden imza beyannamesi (daha doğrusu, onun adı tescil talepnamesi. imza beyannamesinin aynısı ama ticaret ünvanınızı ve isminizi içeriyor ve o imzayla x isimli bir şahıs firması kuracağınızı belgeliyor. kuruluş aşamasının en önemli belgesi o) çıkarırken belirlemeniz gerekiyor ki ticaret odası kaydınız ona göre yapılsın. şahıs işletmesinde, ticaret odası kaydı dışında hiçbir yerde firma ismi lazım değil. vergi dairesi kaydınızı zaten ad soyad şeklinde açacak, firma ismi ile değil. eğer tescil talepnamenizi sadece isme aldıysanız firma ismi belirlemenize artık gerek yok. ticaret odası kaydınız sadec adınız soyadınıza yapılmıştır/yapılacaktır. "şu an lazım değil" yanlış bilgi.

ikametgaha da artık gerek yok. devlet daireleri adresinizi sistemden görebildiği için ikametgah devlet dairesi gibi yerlerde gereksiz bir belge oldu.

edit: eğer kaydınız ticaret sicile değil de esnaf sicile yapılacaksa o konuyu tam bilmiyorum, doğru olabilir. ama ticaret sicil kaydı için en başta ünvan belirlemek gerekiyor.

muhasebecinin imzalattığı bir sürü evrak doğru.
  • kibritsuyu  (17.10.14 14:16:29 ~ 14:21:26) 
adres olarak gösterdiğiniz yerin kira kontratı? evi gösteriyorsanız hadi bunu muhasebeci halledip imzalatmıştır. onun damga vergisi olacak.

defter tasdik edilecek, bunu da muhasebeci yapar ama masrafı olacak hazır olun.

normalde sicil yoklama servisi ertesi gün adrese memur gönderip tutanak tutturur. ev gösterilen yerler için bazı vergi daireleri istisna olarak mükellefi daireye çağırıp orada yoklama tutturuyor ki size de sanırım böyle yapılmış. iyi kıyak geçmişler, normalde yoklama evrakının yazılması ertesi günü bulur, o yüzden tutanak ertesi gün anca tutulur.

siz işlemi bitirip tamamını yazın, ben eksiklerinizi tamamlayayım. vatana millete katkımız olsun. bir de şehir belirtin, farklı şehirlerde uygulamalar farklı olabiliyor sanırım.
  • kibritsuyu  (17.10.14 15:05:25) 
Şahıs firması Kurdunuz..

Garip bişiler var henüz çözemedim..

100 Tl fatura Kesecekseniz, şöyle iş yap dedi muhasebeci:
100TL + %18 Kdv ekle

118 TL oldu..
bu rakamın %20 sini hesapla.. bunu Stopaj düş.

98 TL oldu.

ne bu rakam anlamadım henüz. çözünce düzenlerim duyuruyu.
  • ibomiu  (17.10.14 21:48:49) 
-Bulabilirseniz Kırtasiye, Copy Center, Matbaa vb. yerlerden "Serbest Meslek Makbuzu" 1 koçan 2TL (fatura yokmuş şahıs şirketinde, fatura kescem diye havalanmayın.. bu var yerine)

bu bilgi yanlış. şahıs işletmesinde ne iş yaparsanız ona göre belge düzenlersiniz. şahıs işletmesi kurup ticari faaliyet yaparsanız fatura kesersiniz. serbest meslek faaliyeti yaparsanız serbest meslek makbuzu kesersiniz. hangi işin ticareti hangi işin serbest meslek olduğu kanunda yazar. kabaca anlatırsak, mesleki bilgi, tecrübe kullanarak yapılan, yani sermayesi kişinin kendisi olan işler serbest meslektir. doktor, muhasebeci, avukat, mimar, şarkıcı, müzisyen, ressam vs serbest meslektir, serbest meslek makbuzu keser. alım satım yapmak ticari faaliyettir, fatura keser. sizin işiniz nedir bilmiyorum ama serbest meslekmiş demek ki. o yüzden yukarıda bahsettiğim ticaret odası kaydı, ticaret sicil falan aşamaları da o yüzden sizde yok. ticari faaliyet yapacak olsaydınız bunlar da olacaktı ve fatura kesecektiniz.

kuruluş prosedürüne ekleyeceğim pek bir şey yok. fakat bir de yine kırtasiyeden serbest meslek defteri alıp notere onaylatmanız gerekiyor. kuruluş ile aynı gün yaptırmanız gerekli, yoksa cezası var. muhasebecinize sorun, eminim yaptırmıştır.

gelelim sorduğunuz hesaplama kısmına.

şimdi normalde nasıl olur? gelirinizi giderini hesaplarsınız, kar etmişseniz bunun üzerinden vergi hesaplayıp devlete ödersiniz.

serbest meslekte durum biraz farklı. devlet diyor ki "serbest meslek makbuzu kestiğiniz kişi de vergi mükellefi ise (yani o da bir işletme ise) karşı taraf sana vereceği paradan bir kısmını (%20) kessin, senin adına devlete ödesin" diyor. yani sizin verginiz makbuz kestiğiniz kişi tarafından peşin peşin sizin alacağınız ücretten kesilip devlete ödeniyor. bunun adına stopaj deniyor. kdv de ayrıca hesaplanıyor.

yalnız hesaplamanız da yanlış.

sizin bu işten alacağınız ücret 100 lira diyelim.

100 liraya %18 kdv ekle
YİNE 100 LİRA ÜZERİNDEN %20 stopaj düş.

100 lira ücret
+18 lira kdv
-20 lira stopaj (100 liranın %20'si)

cebinize 98 lira kalacak.

sonra bu 98 liradan 18 lirasını da kdv olarak devlete ödeyeceksiniz (bu işlemleri, gelir gider kayıtlarınızı muhasebeci yapacak, varsa size ödemenizi bildirecek)

kdv emanet bir paradır. siz karşıdan alır devlete ödersiniz. siz de masraflarınız için birilerine ödemişseniz onu düşüp kalanı devlete ödersiniz.

sonuçta sizin cebinizde 80 lira kalmış olacak. 100 lira ücretinizden 20 lira stopaj kesilip adınıza devlete ödendi ve 80 liranız kaldı.

yıl sonunda 1(daha doğrusu üç aylık dönemlerde) bütün kestiğiniz makbuzlar toplanacak, yaptığınız giderler de toplanacak, diyelim ki kar etmişsiniz, bir kar çıkacak. bunun üstünden yine vergi hesaplanacak. hesaplanan vergilerden de makbuz kestikçe sizin adınıza ödenen stopajların toplamı düşülecek, kalan varsa donu devlete ödeyeceksiniz. eğer sizin adınıza peşin peşin kesilip devleten ödenen stopajlar hesaplanan vergiden fazla ise devletten alacaklı çıkarsınız.

ama bunlara çok takılmayın. bunların hepsini muhasebeciniz yapacak.

böyle bir sistem. takıldığınız yer olursa sorun.
  • kibritsuyu  (18.10.14 11:26:11 ~ 11:35:21) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.