[]

diyabet hastası olunca tam olarak ne oluyor?

sorum çok saçma gelmiş olabilir ama ben "diyabet" hastalığının net sınırlarını bilmiyorum.

yarın fırsatım olmayacak, en erken pazartesi gidebilirim doktora tekrar. kan testi falan yaptırmıştım. glukoz seviyem üst sınıra çok yakın. 72-106 normal kabul edilen aralık. benim 103 çıktı. şimdi merak ettiklerim şunlar,

1) ben ne olursa "diyabet hastası" sayılıyorum? bu değer 106'nın üzerine çıkınca mı? şimdi mesela bana şekere dikkat et diyorlar, ne kadar dikkat etmem lazım? ne kadar şekerli şey tüketebilirim mesela?

2) diyabetin tedavisi falan var mı? nasıl oluyor? ilaç mı verirler? diyabet hastalarının kullandıkları ilaçlar yüzünden kilo veremediklerini duyarım, görürüm hep. metabolizmayı mı yavaşlatıyor bu ilaçlar? diyabetle mücadele eden bir etken maddecik aynı zamanda metabolizmayı falan mı yavaşlatıyor acaba, neden sadece diyabetlilerden duyuyorum bu şikayeti?

 
Pankreas insülin üretmeyince, ya da işe yaramayacak miktarda üretiyorsa diyabet oluyorsunuz.

Tedavisi yok dışarıdan insülin alıyorsunuz.
  • angelus  (17.10.14 00:37:07) 
OPS. yani diyabet olduğun zaman perde kapanıyor mu direkt? ömür boyu dışardan mı almamız gerekiyor?


  • pescador  (17.10.14 00:38:52 ~ 00:39:08) 
Eğer Tip-1 diyabetiniz varsa evet ömür boyu dışarıdan insülin alıyorsunuz. İnsülin kandaki şekerin seviyesini düşürüyor. Yani şekeri karaciğer ve kas dokularına sokup düşürüyor. Böyle bir şey olmadığında şekeriniz sürekli yüksek dolaşıyorsunuz. Bu da körlükten tutun da felce kadar birçok soruna neden oluyor. Tabii bu 2 günde olmuyor; yıllara yayılıyor.


  • angelus  (17.10.14 00:42:48) 
tip 1 diyabet çocukluk çağında ortaya çıkar, vücut insülin üretemez. hayat boyu insülinin dışarıdan verilmesi gerekir. pankreas nakli ve kök hücre çalışmaları da var.

tip 2 diyabet ise hücrelerin insüline direnciyle ortaya çıkar. yaşam tarzı tip 2 diyabetin ortaya çıkışını engelleyebilir veya hızlandırabilir. korunmak için haftada üç gün en az birer saat yürüyün, sağlıklı beslenin, tatlılardan uzak durun, katkı maddeli-kimyasal şeyleri kesinlikle yemeyin, kalbinizle sorununuz yoksa her gün bir fincan kahve için.

Ortaya çıktıktan sonra diyet, antidiyabetikler ve/veya insulinle kontrol altına alınır.

tip 2 diyabetin cerrahi olarak da tedavisi yapılabilir ancak bu kişilerin pankreaslarinin korunmuş olması, yeterli insülin rezervlerinin olması gerekir. ileal interpozisyon (ince bagirsagin son kısmının başa eklenmesi), oniki parmak bağırsağınin mideden ayrilmasi ve midenin fundus denen bölümünün çıkartılması ile insülin direncine ve açlığa sebep olan hormonların etkisi azaltılır, duyarlılığı arttıran glp-1 isimli hormonun etkisi artırılır. ameliyatın başarı oranı çeşitlilik gösterse de %80-%95 arası olduğu söylenmektedir.

Bunlar diabetes mellitus idi, diabetes insipidus adh hormonu ile ilgili. Vücudunuzda suyu tutamiyorsunuz.
  • Lim5  (17.10.14 00:44:36 ~ 11:38:17) 
aşağıda bir duyuruda okuduğum yemek alışkanlıklarını baştan aşağı değiştirmen gerektiği anlamına geliyor bu.

okurken dehşete düşmüştüm zaten :(

şu an diyabet olmasan bile yaklaşmışsın. bu kadar sağlıksız bir yaşama devam edersen sonun iyi olmayacak.

ne yazık ki hayat kalitesini düşüren bir hastalık bu diyabet.
  • mea maxima culpa  (17.10.14 00:45:53) 
peki hiç mi yemiycem şekerli bi şey? yani haftada bir falan da mı? neblim haftada bir bardak kola içsem, ara sıra pasta tatlı falan yesem? hiiiç mi?

yiyen nasıl yiyo? bende şu an diyabet yok... 3-4 ay bi sıkı "şeker diyeti"ne girip hiç yemesem. değerler normale döndükten sonra makul miktarlarda ara sıra tüketsem?

ya diyabet zaten kendisi kötü bi şey ama benim en büyük korkularımdan biridir körlük. büyük konuşmak gibi olmasın ama bir yerim tutmadığı, bir duyu organımı kaybettiğim gün intihar ederim gibime geliyor. ama kola mola da çok güzel be.

çevremdekiler genelde "iyi dayandın yine sen bu yaşa kadar" diyor mea. onlara kalsa bu düzenle şimdiye kadar çoktan obez olup hastalıktan ölmem lazımmış :/
  • pescador  (17.10.14 00:52:23 ~ 00:54:30) 
@truman az kaldı diyabet olabileceği için tebrik edeceksiniz arkadaşı.


  • mea maxima culpa  (17.10.14 00:53:34) 
@pescador şurada yanlış bilgi vermeyelim, doktor ne söyleyecek bakalım, ona göre hareket et.

ancak diyabet çıkmasa bile tehlikeli bir bölgedesin.

kola vb içecekler diyabet olmasa da çok zararlı. içindeki korkunç miktarda şeker insanın metabolizması ile oynuyor.
  • mea maxima culpa  (17.10.14 00:55:50) 
@Lim5 Af-ferim qız!!!! Aynen bööle devam et. Mezun oluncu da biyeriye gaybolma. Hasta oluncu sana gelecem.

Pescador - Ulan haywan herif!!!! Sana 'Kola içme, pizzaları bütün bütün gömme, kaldır şu koca götünü bilgisayarın başından da, iki satır yol yürü, kerane tatlısı da yeme, ev baqlavası da yeme, zinhar sigara içme' diye diye, klavyemin tuşlarında tüy bitti!!! Baban zavallı, ilaç satacak da, seni bu boya getirecek diye qamburu çıktı. 'Ben ziyan oldum, sen sakın ziyan olma' demiyo muyum sana?!? Şindi ayağın da sakat, ne bok yiycen? Nası koruycan gendini?!? Fıstık gibi bi gün geçirdiydim, içine sıçtın! Hadi ben yarın unuturum bunu. Ya sen?

Bak ne yazmışım şurda? (bkz: insülin direnci/@compadrito) Noktasına, virgülüne bile tokanmadan aynen kopyalıyom bi gısmını:

''goreceksiniz, 90'lilar ve 2000'lilerden yani 90'dan sonra doganlar arasindan morbid obez olan, metabolik sendroma yakalanan, pankreas kanserine, meme kanserine, diyabete yakalanan ne kadar cok kisi olacak. goreceksiniz, diyabet nasil patlayacak ve insanlar endokrinoloji polikliniklerinin onunde nasil kuyruga girecekler.

bu bir salgin ve cok saldirgan bir sekilde mucadele edilmesi gerekiyor. ben de kedileri cok severim. ben de kediciyim.

ama hicbiseyden haberi olmayan, 3 yasinda 5 yasindaki bebelere de yazik degil mi? kedi yavrusuna acidiginiz kadar acimiyo musunuz onnara? guya universite mezunu ama zir cahil anne babalarin elinde, fast food ve sekerli, misir suruplu icecek tuketerek buyuyolar. ıste bu nesilde diyabet, morbid obezite, metabolik sendrom ve pankreas kanseri patlamasi yasanacak, onumuzdeki 20-30 sene icinde.

bunun tedbirinin acilen alinmasi lazim.

bilgisayar, televizyon, akilli telefon, video oyunu, uzaktan kumanda, otomobil hepimizi cok hareketsiz hale getirdi.

1+1 2 degil de 5 ediyosa, ona sinerji diyoruz. hareketsizligin ve bu tur zehirli icecek ve yiyeceklerin sinerjik etkisi var.

bariatrik cerrahi icin masaya ameliyat masasina yatacak insanlar cogalacak.

diyabet, metabolik sendrom, pankreas kanseri, meme kanseri, felcler patlayacak.

bunnar nostradamus kehanetleri degil. gostere gostere geliyor. siz sahildesiniz, ben tepedeyim. tsunami dalgasini ben sizden daha once goruyorum.

tek farkimiz bu!''

***

Bak aslanım, şindi beni çoğiy dinne ve bu yazdıklarımı da bi yerde sakla. Sen şindi bi yol ayrımına geldin. Önünde iki yol var: Ya benim dediğim yolu seçecen, ya da, 38 yaşında baypas ameliyatı geçirecek kadar kalb hastası, 45 yaşında diyalize bağlanacak kadar böbrek hastası olacan. Lim5'in görsettiği resimlerdeki gibi ayakların olacak.

Şindi ilk yapacaan iş, bu durumun bi resmini çekecen. Düzen laboratuarını gugılla, adresini öğren, 11 saat oruçtan sonra git kan ver orda. Oruç dediysek, su içmek selbez. Başka herşey yasak! Şurda olsa, burda olsa, ora bek bahalı neyin diye gafamın etini yeme. Sen şindi diyabet adayısın ve bu durumun net resmi lâzım. Şu 3 teste bakılacak: Açlık kan şekeri, açlık insülini, Hemoglobin a1c (a bir ce diye okunuyo). Bu tahili sonuçlarını da ömrün boyunca saklayacan. Bu bir.

Sen şindi 86 kiloğ musun? Eğer 66 kiloğya düşersen, o diyabetin eline verirsin. Bu da iki. Acele etmene lüzum yok.
Ayağın sakat, yol yürüyemiyon, nası kiloğ vereceen? Ya yüzecen, ya da pisiklete binecen.
Porsiyonnarını sürekli olarak küçültecen. Zebaanan haywannar kimin kaavaltı edecen. Kaavaltıda, bal, reçel ve kavanozda satılan başka zehirler olmiycak. Çit yımırta, zeytin, tomatiş, hıyar, pinnir, 1 dilim de kepek ekmaa yiycen. Saat 11:30 gibi bi avuç badem veya fındık veya ceviz veya leblebi veya fıstık, bunun yanında bikaç tane günkurusu (kuru kayısı) veya kuru erik yiyecen. Saat 18 gibi de yapacan bunu. Üzümün yaşından da, kurusundan da uzak duracan. İncirin yaşından da kurusundan da uzak duracan. Muz yiyeceen zaman tamamını lüpletmeyecen. Yarısını sabah, yarısını akşam 5 gibi yiyecen.
Öğlen memur kimin yiycen. Ağşamınan da, fas faqir, fus fuqarâymışsın kimin yiycen.
Çayı da kaaveyi de şekersiz içecen. Zinhar datlandırıcı da kullanmıycan. Ayda 1 porsiyon kazandibi veya sütlaç veya iki dilim baqlavaynan nefsini köreltme hakkın var. Markette, zehirli içecek ve yiyceklerin olduğu koridora bile girmiycen. Allah etmiye, şişesini bile eline almiycan, buharını bile koklamıycan. Fast foodmuş, pizzaymış, bokmuş, püsürmüş, önlerinden bile geçmiyecen. 'Hadi la, birer Mc ısmalla da yiyek! diyen dallamanın yüzüne, anana küfretmiş kimin bakacan.
Yürüyemediğine göre, ya yüzecen, ya pedal çevirecen. Ekim 2015'de 8 kiloğ, Ekim 2016'da bi 8 kiloğ daha, Ekim 2017'de bi 4 kiloğ daha hesabınnan, toplam 20 kiloğ vermeyi hedefliycen. Sakın daha hızlı kiloğ veriyim deme!!!

Sakın öğün atlama!!! Kaavaltı kral kimin, öğlen memur kimin, ağşam fuhâre kimin. Ağşamınan çok için gıyılırsa, bol bol darçinni yoğurtnan meyve yi biraz. Darçin, sirke, yoğurt, badem, bunnarı bol bol yi.
Sende karanti D vitamini eksikliği de vardır, ömrün bingisarayın önünde geçtiğinden, güneş yüzü görmediğinden kelli.
Eczaneden ampul D vitamini al, elini kesmeden ampulü kır, içindekini, yarım dilim ekmaan üsütüne iycene boşalt, soğna da o ekmaa yi.
  • compadrito  (17.10.14 04:20:42 ~ 04:35:37) 
Beri bak! İnsülin direncim 2.51 çıktı diyin götün rahata ermesin!

Bu yaşa kadar sikertmişin o ficûdu zaati. Gafamın tasını daha fazla attırmadan,

11 saat oruçtan soğna Düzen'e git ve
75 gram şekerle oral glukoz tolerans testi yaptır.
Sıfırıncı, 60. ve 120. dakkalarda insülin de istiyom de.

En net resmi bu verecek. O tahlil sonucunu da ömrün boyunca kaybetme.
  • compadrito  (17.10.14 16:33:58) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.