[]

trafo patlaması ?

nedir ne değildir? trafo nasıl patlar? içinde bir yağ varmış sanırım o mu patlar?




 
enola'cığım, trafo temelde bir transformatördür ve transformatörler ısınır.

şimdi, trafoda soğutmanın sağlanması için çekirdek transformatör(ler) bir fanla soğutulan yağ içerisinde çalışır. kabaca (60x60x60)cm3'lük bir transformatör düşün, onun (1x1x1)m3'lük yağ dolu bir kabın içerisine yerleştirildiğini hayal et, öyle bir şey işte.

yağ dolu bu kap da bir fanla soğutulur. eğer fan arızalanır veya transformatör fanın soğutma sınırlarının üstünde ısınırsa, yağ aşırı derecede genleşir ve patlar. bu alevli bir patlama da olabilir, salt basınçtan ibaret bir patlama da.

patlama çok şiddetli olabileceğinden, trafonun yakınlarında bulunan bir insan hayatını kaybedebilir.
  • actionary  (22.06.07 23:44:45) 
kuru sulu farketmez, transformatörlerin bobinlerinin kaldırabileceği maksimum akım değeri aşıldığında o teller cayır cayır yanar. aradan bir yerden kısa devre oluşur anlık olarak çok yüksek akımlar akacağından kıvılcım, patlama benzeri etkileri olur.

çeşitli sebeplerle kısa devre olabilir, fiziksel müdahale, yıldırım, tam verimle uzun süre çalıştırmak vs vs.

yüksek kapasiteli çoğu transformatör yağ soğutmalıdır haliyle yağ kazanına kadar ne var ne yok darma dağan olur. alevlerin çoğu bu yağ yüzünden oluyor.

sunumumda kullandığım bir video görüntüsü vardı, youtubeda da varmış

youtube.com

transformer explosion diye aratırsan bir çok resim ve videoya ulaşabilirsin.
  • kimlanbu  (23.06.07 00:22:52) 
ayrıca patlama sırasında bir trafonun nasıl bir etki yaratacağına dair elimde tarafıca çekilmiş gerçek bir event'den fotoğraflar vardı ancak şimdi bunları bulamıyorum. nasıl bir şey olduğunu hayal etmeniz açısından şöyle bir iki kelam edeyim.
kalınlığı 10 cm olan çelik trafo kontrol odasının kapısının alt kısmını darma duman etmiş metali 6-7 cm ezmiştir. gördüğümde normal şartlar altında orada insanların olmayışına sevinmiştim.
bu olay sugozu termik santralinde yaşanmıştır.
patlamanın etkisiyle meydana gelen basınç veya tam tersi durumunda trafonun en "ben bunu yerim" dediğiniz parçası bile bir kurşun gibi oranıza buranıza saplanabilmektedir.
  • trancemaster  (27.06.07 22:21:29) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.