[]

Viraj

Selam schumiler,

araba kullanirken virajlar en dogru sekilde nasil alinir? siz virajlara nasil giriyorsunuz?


 
yaklaşırken hız kesmelisin, yarısını geçtikten sonra hızlanabilirsin tekrar. yani ben öyle yapıyorum.


  • loveinaflipbook  (13.10.14 14:29:56) 
Sağa doğru dönüyorsam içeriden almaya, sola doğru ise viraj azıcık dışarıdan alıyorum. Frene basmadan (eğer geç görmediysem) hız kesip arakdaşın dediği gibi virajı ortaladıktan sonra hız arttırıyorum. Yağışlı hava ise bir kademe düşürüyorum hızımı vs. Eğer virajda ayrıca eğim var ise virajı ortaladıktan sonra vites küçültüyorum ki hızlanma sırasında araba boğulmasın. Hızlı kullanmayalım tabi genel olarak, haberlerde görülen "direksiyon hakimiyetini kaybetti" lafı zaten burdan gelir. Yardırıp yardırıp virajı da o hızla almaya çalışınca olmuyor illa bir yerlere giriliyor. Hele yağışlı havalarda çok daha tehlikeli sonuçta hepimiz ferrari, subaru impreza 4x4 kullanmıyoruz.


  • liriamer  (13.10.14 14:33:04) 
hız keserek girer yarısında hızlanmaya başlarım.


  • bira sisesi kapagi  (13.10.14 14:37:51) 
Anahtar nokta su, hizli giden bir aracta aniden direksiyonu saga-sola kirmak direksiyon hakimiyetini kaybetmenize ve saga sola carpmaniza neden olabilir.

Viraj icinde hizli gitmekte bir sikinti yoktur, viraja yavas sekilde girip direksiyonu saga veya sola dogru egilim verdikten sonra gazi istediginiz gibi kokleyebilirsiniz sikinti olmaz.
  • grimer  (13.10.14 14:38:09) 
viraja göre değişir ama dış iç dış yapmayı severim ben. mesela boş otobanda sağa doğru virajlı bir bölüme geldiğimde en sol şeritten başlar, virajın içinde en sağ şeride geçer sonra arabanın kendini en sol şeride atmasına izin veririm. ankara otobanında cankurtaran mevkiinde bunu zincirleme olarak yapmak zevkli oluyor. tabi bu boş yollarda ve gündüz yapılabilecek bir şey. kamyonun altına girmek istemiyorsanız denemeyin

araba arkadan çekişli değilse viraj içinde gaz/fren çok da tehlikeli olmuyor (uçuk hızlarda gitmiyorsanız tabi). arkadan çekişli araçlarda daha temkinli olmak lazım
  • argent dawn  (13.10.14 14:42:41) 
dış-iç-dış diye bişey vardı;

viraja girerken en dışta, viraja girince en içte, sonra en dışta kalacak şekilde almaya çalış ki dönüş açısını minimize edip hızı maksimize edebilesin.

viraj içerisinde hızlanmak ve viraj içine doğru son anda frene asılmak geçiş hızını arttırıyor, fakat yediğin kuvvet artıyor.

viraj içerisinde, dönüş esnasında frenlemek savrulmayı artırır, abs kullanılmayan durumlarda tehlikeli, abs varsa daha az tehlikeli.

esp diye bişey var, çogzel. drift olayını önlüyor. hem daha hızlı, hem daha güvenli viraj geçişi olabiliyor.

bu arada, trafiğe açık yollarda hız limitleri dahilinde şeridinizde kalarak girmelisiniz. zaten gerisi gelir.
  • eksi sozluk e bir daha geldim  (13.10.14 14:43:27 ~ 14:45:50) 
hocam en doğru viraj alışı dış-iç-dış şeklindedir. en geniş açı bu şekilde yakalanır. i.imgur.com

tabii bunu yapabilmen için ylun boş olması lazım.

onun dışında ben viraj yönüne göre en dışta kalmayı tavsiye etmiyorum çünkü en dıştayken olası kaymalarda toparlamak için alanın kalmıyor.

hız olarak da uygun hızı kendiniz belirlersiniz tabii ama viraj girişinde gazı bırakıp çıkışı görünce tekrar gaza basmak en doğrusudur. tabii bu söylediğim şey viraja tam sınır hızda girmeniz durumunda yapılacak şey. yani sizin aracınızın dönüş için sınırı 130 olan viraja 110la girdiğinizde gazı kesmeniz gereksiz olur. hayat kurtaran nokta ise viraj içinde fren kullanmanın size hiç bir şey kazandırmayacağı, tam aksine çok şey kaybettireceğidir. (bu son cümle de yine viraja sınırda girildiğinde geçerli)
  • t joe  (13.10.14 14:45:09) 
  • kimlanbu  (13.10.14 15:01:07) 
mumkun oldugunca seridimde kaliyorum. ic-dis ya da dis-ic olabilir teoride dogrusu ama kendimi kamyon soforlerinin insafina ya da dikkatine emanet etmek istemiyorum.

makul olan viraja yaklastiginizda gazi kesmek ve hafifce yavaslamak. virajin yarisini dondugunuzde de gaz verirseniz araba toplanir ve yola tutunur.
  • yigitovic  (13.10.14 15:11:58) 
faydali bilgiler icin tesekkurler.


  • Notts  (13.10.14 16:58:56) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.