[]

Küçük uçağa binmek

Merhaba,

Uçak korkusu olan biri olarak yarın Borajet'le uçuşum var. Önceden hazırlıklı olmak adına, iniş kalkışlar nasıl hissedilir? Daha mı yoğun ve öyle olursa bu normal mi? Havada giderken ve yağmurlu havada daha çok sarsar mı?

Gibi saçma sorularım var önceden hazırlıklı olmak adına.

Teşekkürler.

 
borajet'in uçakları midibüs ayarında. pencere kenarına oturduğunda gövdenin içbükeyliği dolayısıyla kafan kaportaya(?) değebiliyor :s
sarsıntıları biraz daha fazla hissediyorsun ama yapacak bişey yok. kaç saatlik yolu hemencecik aşıvericem diyerek kendini teselli edebilirsin.
iyi yolculuklar.
  • manuel mandalina  (12.10.14 22:43:28) 
tırsma bi olay yok hepsi aynı nane.


  • basond  (12.10.14 22:43:49 ~ 23:30:54) 
pervaneli uçakların jet motorlu uçaklara göre daha güvenli olduğu bir gerçek.


  • readmymind  (12.10.14 22:46:06) 
yağmurlu hava falan değil de yer şekillerine göre oluyor o türbülans vs. şeyler. mesela akdenize uçuyorsan türbülanstan ağzına sıçılabilir çünkü denize paralel uzanan dağlar yüzünden hava yukarı dik olarak çıkıyor bu da uçaklarda türbülans gibi şeylere neden oluyor diye biliyorum.


  • neil manke  (12.10.14 22:48:37) 
Uçak korkusu olan biri olarak cevap vereyim.

Küçük uçaklarım manevra yeteneği daha fazla oluyor ve daha fazla manevra ile uçuluyor; bu yüzden biraz daha sallıyor. Ama büyük uçakta da bu sefer yerçekimini deli gibi hissediyorsun, kalkarken "Yer ne biçim çekiyor, kalkabilecek mi sağ salim bu uçak" diyesi geliyor insanın. Resmen yerçekimi-uçak motoru savaşı hissediliyor.

Hava durumuna çok bağlı. Rüzgarlı havada salladığı malum. Yağmurda ise yağmur nimbus yağmuru mu, kumulonimbus yağmuru mu buna bakmak gerek, rüzgar hızı ile birlikte. Aynı rüzgar için buluttan geçerken illa sallanıyor, bulut = hava boşluğu. O yüzden bulut içinde çok sallanması çooook normal. Ama bulut üstüne çıkınca sakin bir nimbus yağmuru ise sorun olmuyor, tıngır mıngır gidiyor. Kümülonimbus yağmuru = Sıçtın. Çünkü onlar rüzgarlı ve savaşan bulutlar oluyorlar. Uçağa bir şey olacağından değil, uçağa hiç bir şey olmayacak ama o sallantı bitmeyecek çünkü bulutun üstü diye bir şey olmayacak. Ayrıca arada elektrikler, şimşekler uçuşacak. (Bulutlar 10 km'ye kadar uzanabiliyor) Bir kümülonimbus yağmuru sırasından uçak dalış yaptı ve bir süre aşağı indi. Peşinden de "O yükseklikte rüzgar çoktu, uçamadık. Bu yükseklğe indik, oradan devam ettik" dedi pilot ama o arada benim kalp nerelerden indi, nerelerden çıktı, suratımın kanı çekilip nerelere gitti, haberi yok tabii adamın.

Bunun yanında arka koltuk, ön koltuktan daha fazla salanır. Keza koridor pencereden az sallanır. Ama koridor / pencerede şöyle bir ayrım var. Bazıları koridoru tercih ediyor dışarı bakmaya korktuğu için. Bende ise durum şu: Sallanınca dışarı bakıp normal bir durum görmem gerekiyor ki kendime geleyim. O sallantıyı çok büyükmüş gibi algılıyorum, uçağın içinde dışarıyı göremezsem gözümde büyüyot o sallantı. Ama dışarıya bakıyorum, "Ha, iyi, bir olay yokmuş. Ben paranoya yapmışım" deyip devam edebiliyorum.

Nereden nereye uçuş, ona göre de ekleme yapabilirim.

Tavsiye: Çak bir Pasiflora. Ondan sonra hepsi bir, yolculuk rahat.
  • aychovsky  (12.10.14 22:50:53 ~ 22:53:38) 
geçen yıl bir anadolu kentine giderken ve dönerken binmiştim.
uçak havada dönüş yaparken siz de dönüyorsunuz:))(şaka...)
binmeden önce çok "şey(!)" okumuştum, hikaye...
iniş ve kalkış çok çok iyiydi ki ben en çok buna bakarım. sonradan öğrendim ki, "pilot" farkıymış...yani pilotunuz iyi olunca, hiç bir olumsuzluk yaşamıyorsunuz...iyi yolculuklar...
  • otoriter  (12.10.14 23:08:20) 
birazcık daha sarsabilir türbülans gibi durumlarda. ferah ol ama, hiçbir şey olmaz.


  • bugunku antremanda goz dolduran futbolcu  (12.10.14 23:14:18) 
Aychovsky süper açıklamış bence.


  • sapkasiz cikmam abi  (12.10.14 23:19:04) 
cok keyiflidir kendileri.

bir kere kalabalik degil. ucus irtifasi daha alcak bu nedenle etrafi gormek daha kolay. ucus suresi digerlerine gore biraz daha uzun suruyor.
  • helenart  (12.10.14 23:22:23) 
borajet, yakın zamanda elindeki tüm AT75 tipindeki uçakları (pervaneli olan) elinden çıkarıp Embraer 190 tipindeki uçakları kattı filosuna. yani artık pervaneli uçak yok borajet'te. E190 tipi uçak da Boeing 737'nin biraz daha küçüğü. yaklaşık 100-110 yolcu kapasiteli ve havada diğer medium tipli (B378, A319 vs vs) uçakların yaptığı hızlara ulaşıp, onlarla aynı irtifalarda uçabiliyor. yani küçük bir uçağa binmeyeceksiniz diye düşünülebilir.


  • cihann  (12.10.14 23:28:08 ~ 23:34:29) 
vodka diyorum başka bir şey demiyorum.


  • alp9900  (12.10.14 23:28:46) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.