[]

Türkiye'de Teknolojik Gelişimin Baltalanması

Merhabalar,

Kişisel bir proje için...

Türkiye'de - özellikle cumhuriyet döneminde - teknolojik gelişimin baltalanmasına dair örnekler arıyorum.

Engellenen, hor görülen ve hatta cezalandırılan Türk mühendis, mucit, bilimadamı ve girişimcilerle ilgili bilgiler çok büyük önem taşıyor.

Örneğin Vecihi Hürkuş, örneğin Devrim otomobili... İşte bunlar gibi okunduğunda insanın içini cız ettiren Türk teknolojik başarı hikayeleri arıyorum. Aklınıza gelenleri lütfen bildiriniz.

 
imza vardı. jet fadıl yapıcaktı engellediler...


  • yersen  (22.06.07 18:15:40) 
  • 386 dx  (22.06.07 18:58:22) 
vehbi koc un ford bayılıgını alması konusuna da bakın bence.


  • bryan fury  (22.06.07 19:06:24) 
rüzgar enerjisi santrallerinin gerekli olan elektriklerinin bilmem kaçta birini devletten satın almak zorunda olması. biraz araştırırsanız çok büyük detayları var bu olayın... hatta yanlış hatırlamıyosam şirketlerin elektriği devlete vermesine rağmen sınırlı sayıda rüzgar pervanesi(adı neydi unuttum) hakları vardı. ya da öyle bşi işte... enteresan gelmişti bana.


  • yersen  (22.06.07 19:42:17) 
(bkz: nuri demirag)


  • cizgilipijama  (22.06.07 20:32:54) 
ankarada marshall yardımı sonrasında traktor fabrikasına donusen bi ucak fabrıkası daha var.


  • bryan fury  (22.06.07 21:35:14) 
1929 bunalımı sayesinde amerika'daki ford fabrikalarından ölü eşşek pahasına getirtilen otomobil üretim teçhizatının haliç'in dibini boyladığına dair bir şeyler okumuştum fi tarihinde.


  • sektoid  (22.06.07 23:55:25) 
haliç tersanesinde bizzat çalışmış büyük eniştenin anlattığına göre zamanında şahane çıkarma gemileri hücumbotlar yapabilecek haldelermiş. sonradan amerika siz yapmayın biz veririz demiş hepsi atılmış.


  • darknum  (23.06.07 00:37:21) 
(bkz: marshall plani)

onun dışında başka bir duyuruda söylemiştim bilim ve teknik arşivine bir şekilde ulaşabilirseniz aradığınız konuda bayağı bir kaynak elde edersiniz. misal dışarıdan aşı getirilmesin o paranın onda birini ar ge bütçesi olarak verin biz yapalım diyen ama sallanılmayan bilim adamları vs gibi bir çok örneği bulabilirsiniz.ha bilim ve tekniğin çeşitli eklerinde mesela patent nedir , dünyada patent kanunları , japonlar bu patent olayını nasıl teknolojik gelişmede kullandılar bizde patent kanunu ve durumu nedir yazabiliyor. bunun dışında çeşitli savunma dergilerinden türkiyenin savunma sanayinde ve teknolojisinde ne kadar gelişmiş veya gelişmemiş olduğunu fark edebilirsiniz.
  • mindtraveler  (23.06.07 17:18:05) 
üç beş tv kanalına çıkıp buluşlarını anlatan bir adam vardı. ceviz kabuğu tarzı programlara çıkmıştı. birsürü farklı şeylerden bahsediyordu ama bir tanesi aklımda kalmış.

adam pc harddisk kapasitelerini onlarca kat artıracak birşey keşfettiğini söylüyordu.
tr'de kimse ilgilenmemiş. 1 - 2 yıl içinde bütün büyük mail sağlayıcıları mail kapasitelerini oha denilecek boyutlara çıkarmaya başladılar. bilmiyorum alakalımı.
  • can see  (24.06.07 03:50:57) 
devrim adlı otomobil.


  • can see  (24.06.07 04:17:39) 
Erke Dönergeçi


  • ezeriko  (24.06.07 22:44:04) 
aşı demişken eczacıbaşı nın gelişimine de bakın bi. orda da vardı bi kac olay hatırladıgım kadarıyla.


  • bryan fury  (26.06.07 09:00:12) 
türk havacılık tarihi kronolojisi diye bir kitap var. gün be gün neler olup bittiğini anlatıyor.

+ türk hava kurumu'nun uçan kanat projesi dünyada bir ilktir.
+ türk hava kurumu 6 kişilik planörler yapmıştır.
+ Nuri Demirağ "gök okulu", imal edilmiş bir sürü uçağın ihale iptali nedeniyle elde kalması sonucunda kurulmuştur.

Sabiha Gökçen kör uçuşla tek başına (seyrüsefer yardımcısı olarak yalnızca hız göstergesi, saat ve pusula ile) balkan turu yapmıştır.

actionary, çalışmanın sonucuyla ben de ilgileniyorum.
  • chete  (01.03.08 10:53:24) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.