[]

Ayn El Arab - Kobani Düşerse Ne Olacak?

Merhaba Galya'nın sıcak bira düşmanları;
Ben hakikatten artık ucunu getiremiyorum konunun.
Kerry çıkıp "Türk askerini istemiyorlar" diyor..
Burada "Türkiye YPG'ye yardım etmiyor! Kobani düşerse Ankara düşer!" deniyor.
Diğer tarafta bir kesim, ülke içinde açık açık IŞİD destekçiliğine soyunuyor.
Bir tarafta "Türkiye toprağı olmayan yere ben neden yardım edeyim yaauuv" diyenler var..
Öbür tarafta teskere yüzünden canından çekinen zavallı mehmetçik..

Yahu durum artık belli, bu yerleşim birimi ya düşecek, ya da Amerika gelip IŞİD'in anasını belleyecek. Anaları bellenirse yine kim nereyi alacak kavgası çıkacak ama en azından kafa kesilmeyecek diye düşünüyorum.

Peki ya gerçekten düşerse? IŞİD Türkiye ile bir noktada daha kapı komşusu olur ve PKK-YPG'nin bu kadar açık düşmesini istemediği yerleşim birimi ellerinden çıkarsa bunun Türkiye'ye etkisi ne olur?

Ülkeyi yakarlar diyen var, bi bok olmaz diyen var..

Fikirlerinize açığım..

 
bi bok olmaz. ülkeyi yakabilecek güçleri olsaydı çoktan yakarlardı merak etme. adamlarda vatana bağlılık yok. söylemesi bana acı veriyor ama yine böyle 20-30 kişi öldürürler, o kadar. boş atıp dolu tutmaya çalışıyorlar.


  • fayfim  (12.10.14 14:04:44) 
@fayfim : Niye birilerini öldürdüklerini de anlamıyorum zaten ya, inşallah hiçbir cana kıyılmaz.. Ama ben sebebi anlamıyorum hala..
@anneboleyn: Kısa ve mota mot oldu teşekkürler.. Açıklama?

  • quaker  (12.10.14 14:11:41) 
@anneboleyn, IŞİD'in burada yapabileceği en büyük olay küçük çaplı karışıklık falan yaratmak ya da metroda bomba patlatmak olur. ha bu da küçük bir şey değil evet ama tankla tüfekle saldıramazlar. o tip bir savaşta (adı da vardı ama unuttum) türkiye'yi yenebilecek olsaydılar, PKK yıllardır dağda gezinmezdi zaten, düz sınırdan düzenli orduyla dalardı. bunların olayı dağda tepede vurkaç yapmak, toplumu yıpratıcı ve tedirgin edici küçük çaplı zararlar vermek. evet metronun havaya uçup 100 kişinin ölmesi, 400 kişinin yaralanması bizim için büyük bir olay. ama türkiye kadar bir alanı işgal etmiş ordu için "küçük" bir zafer sadece. demek istediğim bu.

ama genel olarak ne olacağı konusunda hiçbir fikrim yok benim. artık o kadar sıkıldım, bunaldım ki savaşa mı giriyoruz ne oluyor her şey bir an önce olsun ve bitsin istiyorum. ölüyorsam öleyim, yaşayacaksam yaşayayım. her gün kavgayla, olayla, korkuyla yaşamak berbat bir şey.
  • pescador  (12.10.14 14:21:18) 
hala işid ve pkk'nın saldırı yöntemlerinin farklı olduğunu anlamadınız mı? işid pkk gibi mayın kuran, vur kaç yapan, bombalı saldırı düzenleyen şerefsiz bir örgüt değil. adamlar şehir almak için savaşıyor. bildiğin nizami harp yapıyorlar yani. dolayısıyla tsk karşısında durma şansları yok. en son pkk kendince hakkari'yi almaya çalıştı, sonu ne oldu hatırlayanınız yok mu?

işid terörist örgüt ama pkk gibi kancıkça arkadan vuran değil canice sonuna kadar savaşan bir örgüt. türkiye'ye saldırması kendi sonu olur. bunu da çok iyi biliyorlardır zaten. saldırmayacaklardır. en azından düzenli bir ordusu olmayan suriye ve ırak'a tamamen ele geçirene kadar değil.
  • fayfim  (12.10.14 14:22:53) 
IŞİD'in Türkiye'ye saldırma ihtimalini ben de mantıklı bulmuyorum. Ortadoğu'da sallantıda olan bir ordu değil bizim ordumuz. Hele ki nato gibi bir durum da varken.
Ek olarak İstanbul, Ankara gibi yerlerde saldırılardan ise çok ciddi şekilde tedirgin oluyorum. Bu fikir nedense çok direkt olarak halka, bize empoze edildi ve canlı tutuluyor. Bu tarz saldırıların sebebinin ise, Kobani düşer, IŞİD güçlenir Türkiye'yi karıştırmaya çalışır diye mi yoksa, Kobani düşer, PKK Türkiye'ye iyice saldırır sebebiyle mi olacağını tahmin edemiyorum.
Sonuç olarak iki durumda da bir terör örgütü Türkiye'yi hedef alacak, hatta alıyor.
  • quaker  (12.10.14 14:31:37) 
he ayrıca siz sanıyor musunuz ki türkiye yarın kobane'ye asker çıkarsa, oraları temizlese kürtler teşekkür edip susacak? bu sefer katil tc kobane'yi ele geçirmeye çalışıyor, bizi öldürüyorlar :( diyecekler. bu sefer çok daha kötü bir pozisyona düşecek ülke.

erdoğan şuanda kobane konusunda en doğrusunu yapıyor. yiğidi öldür, hakkını yeme.
  • fayfim  (12.10.14 14:35:44) 
Ayn El-Arab - Kobane düşerse, yıllardır uğraştıkları bağımsız kürdistan hayalleri büyük zarar görür. otorite boşluğu gördüğü anda ayn el-arab'ı işgal edip, öso'ya destek olarak suriye'yi kendi bölgelerini özerk ilan etmeye zorladılar. ya özerklik verecekler ya da bir yandanda kürtler ile savaşmak zorunda kalacaklardı.

ypg peşmerge vs. IŞİD ile savaşarak kendilerine farkındalık ve meşruiyet yaratıyorlardı. Eğer ypg hem sahip olduğu bölgeleri hem de çevre halkları koruyup bir yandan da IŞİD ile başarılı bir savaş yürütseydi, bağımsızlık olmasa bile özerklik için çok büyük destek ve koz alırdı. şimdi ise bu hayaller bitiyor. ayn el arab/kobani de düşünce eski haline dönecekler. IŞİD etkisiz hale getirilirse Suriye topraklarına tekrar kavuşacak, getirilemezse IŞİD'in olacak. bu kadar olay çıkmasının sebebi bu.

kobani düşerse pkk-ypg ve romantik türk solunun çıkaracağı olaylar dışında türkiye'ye hiçbir zararı olmaz. IŞİD ile zaten sınır komşusuyuz. Kobani bizim suriye ile olan 800 küsur kilometrelik sınırımızın küçük bir kısmı. stratejik olarak sınır kapılarına karşı konumu var fakat amaç türkiye'ye girmek olsa öyle vazgeçilmez bir yer değil. yani şu kobani düşünce IŞİD Türkiye'ye girip, kellelerimizi kesecek diye pkk kanadının sizi korku ile kendi tarafına çekmeye çalışmasına izin vermeyin.


olabilcek olan ennn fazla şey, zamanında el-kaide'nin yaptığı gibi birkaç bombalama eylemi ya da pkk'nın yaptığı gibi sağa sola molotof atıp okul yakıp, öğretmen/mühendis vs. kaçırma olabilir. o da IŞİD doğuda PKK kadar rahat yapamaz bu kaçırmaları.

savaş konusunda da Türk ordusuna güvenin biraz. Irak ordusu gibi daha 2-3 sene önce kurulmuş, para ile dönen bir sistem değil. savaş kapıya geldiğinde her şeyi bırakıp kaçmayacaklar. ayrıca onları geçtim Türkiye nato üyesi. ypg gibi silah ve mühimmat dışında destek almayan silahlı örgüt ile nato destekli ülkeyi bir tutmamak lazım.
  • nawar  (12.10.14 14:40:16) 
@fayfim onu şimdiden söylüyorlar. sizin amacınız yardım değil, kantonları dağıtacaksınız. girmeyin istemiyoruz diyorlar.


  • nawar  (12.10.14 14:41:17) 
bir şey olmaz. işıd'in şehirlerde bomba patlatacağını da düşünmüyorum. adamlar türkiyede karışıklık çıkarsa ne olacak herhangi bir kazançları yok?

pkk şehirlerde sorun çıkarabilir ama.
  • mattiadestro  (12.10.14 15:01:56) 
bilmiyorum fazla mı fantastik ama bence bu noktada ülkeler arası dinamikler farklı olsa da pakistan'ın sovyetlere ve kukla necibullah hükümetine karşı olan stratejisini anımsamak faydalı olabilir. bunu laiklik dışında sayabildiğimiz toplumsal, siyasi birçok alandaki benzerliğimizle birleştirdiğimizde tablo biraz daha belirgin oluyor. bu yönden bakıldığında taliban ve el kaide'nin pakistan'da yarattığı etkiyle ışid'in türkiye'de yarattığı/yaratacağı etki arasında benzer noktalar görebiliriz. nitekim cihatçı örgütlere verilen dolaylı desteğin de ötesinde, pakistan'ın afgan mültecileri aynı bugün türkiye'nin yaptığı gibi kontrolsüz, plansız, programsız bir şekilde ülkeye yerleştirmesinin de pakistan toplumunu ne denli olumsuz etkilediği görülüyor.

bugüne gelirsek de bir türk insanının öyle ya da böyle ışid'e eyvallahı olması affedilemeyecek bir olaydır bence. hele ki bunun sözde milliyetçiler tarafından yapılıyor olması daha da kaygı verici. ülkenin polisi bile ışid'e sempatiyle yaklaşabilip tekbir işareti yaparak ortalıkta dolaşabiliyor.

yalnız akp başarılıdır. sonunda toplum içerisinde sağlıklı düşünemeyen küçük tayyipçikler yaratmayı başarmıştır. haberi onun ağzından duymaya başlar, kobane, ayn el arap, artık hangisiyse ismi, orada tek bir sivil kalmadığına ikna olur, kobane'de eline silah alıp ışid'in karşısına çıkan sivilleri görememeye başlarız. chp'ye güven azalır, artık ana muhalefetin kobane hakkında verdiği raporları dahi dikkate almamaya başlar aynı lafları ezberlemişcesine sarf etmeye devam ederiz. daha birkaç ay önce akp seçmenine söylediklerini şimdi kendileri uyguluyor, haberleri yok. "polise vur emri verilsin" cümlesini sarf ederek ülkeyi iyice iç savaşın içerisine sokma merakında olanlar çoğunlukta artık bu ülkede. adam ukrayna'yı görmemiş, takip etmemiş olabilir de komşunu da mı takip etmedin be canım kardeşim?

dolayısıyla böylesine bir bilinçsizlik varken ışid türkiye'ye tehdit olamaz diyenlere önümüzdeki 5-10 seneyi izlemelerini öneriyorum. senin tavanın da tabanın da bu barbarlara öyle ya da böyle ılımlı yaklaşıyor, farkında değilsin.

tam net cümlelerle tekrar edeyim, ışid türkiye için çok büyük bir tehlikedir. chp'nin de kanımca şaşırtıcı bir şekilde doğru hareket etmesinin sebebi de bu tehlikeyi görebiliyor oluşudur. ışid ha deyince bitirebileceğin bir örgüt değildir. amerika daha yeni açıklamadı mı ışid'i bitirmenin 30 sene sürebileceğini? senin komşunun bir islam devleti olması, ülkeni de etkiler. gittikçe muhafazakarlaştırılan toplumun hızla bu sürece çok daha ılımlı bakmasını sağlar. mevzu öyle gelip geçici bombalı eylemler falan değil, uzun vadede yaşanabilecek olasılıklar bunlar.
  • soso  (12.10.14 15:53:10) 
Herkesin cevaplarını tek tek yavaşça okudum.
Verdiğiniz bilgiler birbirinden çok ayrışmıyor ve genel bir soruna işaret ediyor.
IŞİD'in yaratabileceği potansiyel gizlenecek gibi değil.
PKK-YPG'nin Kobani'yi kaybetmeye dair duruşunu subjektif olsa da öğrendim.

Umarım tahmin ettiklerimizden daha kolay ve acısız atlatılacak bir dönem olur.
Ne IŞİD ne PKK hiçbirinin bu halka karışmasını istemem. (Ne kadar taban-tavan IŞİD destekçisi oldu oluyor denen bir parti ile yönetiliyor olsak dahi)
Kendinize dikkat edin..
  • quaker  (12.10.14 17:48:27) 
Kobani düşerse, PKK azar, türkiyede iç çatışma ihtimali belirir ama uzun vade de stratejik olarak TC'nin işine gelir. Işid bir noktada zarar versede orta vadede koalisyon Işid'i sileceğinden zarar görmeyiz, uzun vade de SUriyeye tekrar eklemlenir bölge.

Kobani düşmezse PKK'nın rahatça üslenebileceği, lojistik destek alacağı ve silahlanacağı bir bölge oluşur, Türkiye'nin zararına olarak Türkiyeye eklemlenir, kaçakçılık vb yüksek düzeyde olur. İlerde çözüm sürecinde ki en küçük sıkıntıda başımız ağrımaya başlar.
  • efrasiyab87  (12.10.14 17:51:56) 
@efrasiyab87 : Genel görüş zaten IŞİD'in önce Kobani'yi alması, daha sonra da koalisyonca yok edilmesi. Bu sayede hem PKK güçlenemeyecek hem de IŞİD tehdidi ortadan kalkacak.
Türkiye için daha pozitif duruyor, ayrıca şu anki hükümet politikasına da uyuyor.

  • quaker  (12.10.14 18:44:59 ~ 18:46:54) 
Mantıklı olan strateji o. Kobanide sivil almadı zaten, hepsi ileride Türkiye'ye silah çevirebilecek olan ypg/pkk unsurları. Oysa Işid bugün var yarın yok.

Düşerse ülkeyi yakarlar tabii fakat uzun vadede bu PKK ve kürtlere zarar verir.

Bilmem dikkati çekti mi ama Bursada, Iğdırda, İzmirde Antepte insanlar karşılık vermeye onlarda sokağa çıkmaya başladı. Atatürkçüsü Ülkücüsü hatta düz vatandaş. 1-2 yangın yağma eylem filan derken yavaş yavaş yerel çevreden insanlar bi siktirin gidin başlayacağız sizede kobaniyede acınızada diye hiç umursamayıp kürt düşmanlığı yapmaya başlayacaklar.

O noktada çözüm sürecini işletin yoksa ayaklanırız haa diye tehdit eden BDP artık blöf yapamayacak zira insanlar çözüm sürecine de düşman olacaklar. Ondan sonra uzun vade de ya yoğun biçimde silahlı mücadele ve sonunda PKKnın çpok daha sert yöntemlerle yokedilmesi olacak yada güneydoğu ayrılacak ve kürt-türk mübadelesi olacak.
  • efrasiyab87  (12.10.14 18:57:00) 
  • Fakin idiyıts  (12.10.14 19:05:17) 
@efrasiyab87 : E halk çözüm sürecine düşman olmaya başlarsa, "Çözüm sürecine ben canımı, namusumu koydum" diyen Tayyip ve onun takımı ne yapacak? Bu durumda onlara bakış açısı sapıtmıyor mu=?


  • quaker  (12.10.14 20:10:02) 
Tayyip daha öncede tek devlet tek millet tek din demişti saldırılar arttığı dönemde, çözüm öncesi.

Cemaat gibi biz her istediklerini verdik inandık ama hançerlendik der bundan kolay ne var.
  • efrasiyab87  (12.10.14 20:13:12) 
1. Kurtlerin orada Turk askerini istemediginin dogru oldugunu dusunuyorum. Kurtler su anda tanksavar ve agir makineli tufekler gibi silahlara ihtiyac duyuyorlar ve PKK uzerinden santaj yaparak bunlari Turkiye'den almak istiyorlar. Turkiye buna yanasmayinca da madem yanasmiyorsunuz, Kuzey Irak'tan bu bolgeye silah transfer etmemize ses cikarmayin diyorlar. Gorunen o ki, bu konuda bizimkilerle PKK anlasti. (Tahmin)
2. ISID Turkiye'ye saldirmayi planliyorsa Ayn El Arab'in dusup dusmemesinin onemi yok. Halihazirda yaklasik 400 km gibi bir sinirimizda karsi taraf direkt ISID zaten Ayn El Arab'in Turkiye icin stratejik bir onemi yok. Karsisi ISID olan baska sinir kapilari da var ayrica. "Ayn El Arab duserse ISID Turkiye'ye de saldirir" ifadesi anlamsiz bana kalirsa.
3. ISID'in Turkiye'ye su siralarda bulasacagini sanmiyorum. Yani sehirleri fethetmek turunden Irak ve Suriye'deki turde bir saldiridan soz ediyorum. Yoksa metropollerde canli bomba vs. Allah korusun ama oyle bir risk var tabi hele hele biz bu adamlarla mucadelede aktif rol aldikca bu risk artacaktir.
4. ISID'in onceligi belli ki petrol bolgeleri. Ayn El Arab'dan sonra bana kalirsa Kamisli tarafina yoneleceklerdir ayrica adamlar esas savasi Irak'ta yapiyor. Bagdat da oncelikleri arasinda ama albileceklerine ihtimal vermiyorum.
5. Bolucu Kurtler, bizi ISID ile karsi karsiya getirip tipki Suriye'nin icine dustugu gibi bir durumda kalmamizi arzu ediyor olabilirler. Bu durumdan kaynaklanacak otorite boslugunda aynen Suriye'deki gibi burada da Guneydogu sehirlerinde sozde kantonlar vs olusturarak ardindan ABD'nin kendilerini korumasini umut edebilirler ama Turkiye Suriye degil.
6. Gelecekte neler yasanacagi tamamen RTE'ye bagli. ISID'e ne kadar bulasirsak risk o kadar buyuyecektir. ISID'den nefret eden, onlarin cani ve hastalikli oldugunu dusunen biriyim ve bana kalirsa dogrudan bize bir saldiri olmadiktan sonra bulasmamak gerektigini dusunuyorum. Bugun tum dunya birlesip ISID'i yok etse bile ISID gider MISID gelir ve bu hic bitmez. ABD, Almanya, Ingiltere ceker gider, bu adamlarla onlarca sene biz ugrasiriz ihale bize kalir. Bugune kadar ortadoguya askeri olarak girmiyor olmamiz bizi bugune kadar korudu tabi.
  • kartonpiyer  (13.10.14 13:05:23 ~ 14:31:16) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.