[]

antibiyotik (augmentin bid 400/57mg oral süspansiyon) kullanımı

sevgili doktorlarım.

oğlum bugün parkta oynarken arkadaşının çarpmasıyla oturduğu yerden devrilip kaşını taşa çarptı. çok şiddetli bir çarpma değildi. kanamadı, kaşı açılmadı ama kötü yere denk geldi herhalde, hemen şişip morardı. biraz da taşa vurduğu yer çok hafif sıyrıldı.

direnmeyip izin verdiği ölçüde buz koyup hastaneye acile götürdük. kontrolleri yapıldı. tomografiye falan gerek duyulmadı, zaten nörolojik bir sıkıntısı da yok, doktor da öyle söyledi. sadece gözü şiş ve mor. rocky balboa'nın edriyııınn diye bağırdığı yüzü gibi oldu sağ tarafı.

acildeki genç doktor bir antibiyotik yazdı, augmentin bid 400/57mg oral süspansiyon. kaşındaki sıyrıklar gözüne yakın, olası bir enfeksiyonda göz kasları etkilenmesin diye tedbir amaçlı sabah akşam birer ölçek (5'er ml) kullanın dedi. güya kilosuna göre dozunu hesapladı (oğlum 11,5kg ve 2 yaş+2 aylık)

lakin prospektüsü okuyorum, 2-6 yaş arası çocuklarda hafif ve orta dereceli enfeksiyonlarda günde iki sefer yarımşar ölçek (2,5'ar ml) diyor. şiddetli enfeksiyonlarda 5 ml verin diyor. bizde enfeksiyon bile yok, sadece tedbir amaçlı. doktor birer ölçek dedi.

şimdi diyeceksiniz doktor ne dediyse öyle kullan. ama devlet hastanesinin kalabalık çocuk acil şartlarında (özel hastaneye de götürdük, muayene bile etmeden devlet hastanesine yolladılar) doktorun dediğine de pek güvenemedim açıkçası. yanlış da söylemiş olabilir, onlarca çocukla ilgileniyordu. el kadar çocuğa da gereksiz yere fazla doz vermek de istemiyorum.

önerileriniz nelerdir? ne yapayım? ulaşıp sorabileceğim bir doktor değil kendisi. acil servis doktoru.

 
prospektüste yazana bakmayın. 6 yaşındaki çocuğa vız gelir tırıs gider o doz. ama 11,5 kilo için de size yazılan doz evet biraz gereksiz olmuş. yarımşar ölçek kullanmanız yeterli olacaktır.


  • dolaysiz tumlec  (07.10.14 23:04:43) 
40 mg/kg doz. çocuk 10 kilo olduğuna göre 200mgx2 yani günde 2 sefer yarım doz alması lazım. yarım ölçek 5 ml mi 10 ml mi onu hatırlamıyorum.

baktım, 5miş. 2,5x2 olacak. fazlasına gerek yok. tam ölçek vermeyin.
  • fayfim  (07.10.14 23:05:06 ~ 23:07:04) 
hiç antibiyotik kullanmadım hayatımda, babam gerekli görmüyordu (prof doktor). ilaç verilmesini gereksiz bulan çok doktor var ama benim alanım dil tabii.


  • sayns  (07.10.14 23:18:26) 
ben şahsen bu tür yaralara antibiyotik verilmemesi taraftarıyım. hele de sosyo ekonomik durumu iyi olan aileler için. temiz tutulursa, pansumana su değmezse bir şey olmaz. çocuğun da bağışıklık sistemi iyi durumdaysa...

augmentin kiloya 50'den veriliyor genelde. ağır enfeksiyonlarda (zatürre vb.) kiloya 80 ve hatta 100'e kadar çıkılabiliyor diye anımsıyorum. yumuşak doku dozu da benzer olsa gerek.

kısacası verilirse zararı olmaz. verilmezse bence kaybınız da olmaz. belki bilerek yüksek doz yazdı; 3 gün içer sonra bırakır zaten aile diye düşündü. nitekim bazen yüksek doz tedaviyi bu nedenle başlamak gerekebiliyor.

geçmiş olsun.
  • siradisi00  (07.10.14 23:27:54) 
açık bir yara yok. sadece sıyrık var. herhangi bir pansuman veya temizlik yapılmadı, öyle duruyor.

maşallah bağışıklığı kuvvetlidir oğlumun. lakin doktor da dedi. elinde kolunda olsa vermezdim ama göz çevresi olduğu için kullanmanız gerekiyor diye. bence de gereksiz ama riske atmak istemedim.

sabah akşam yarımşar ölçek veriyorum o zaman (2,5 ml x 2). peki, söylemedi ama ne kadar devam edeceğim? 70 ml'lik şişe bitecek mi?

bir de ne zaman iner bu şişlik? çocuğun gözü kapanmış iyice.
  • kibritsuyu  (08.10.14 07:01:36 ~ 10:36:09) 
tedaviye en az 5 gün devam etmek lazım.


  • siradisi00  (08.10.14 09:56:38) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.