[]

kardiyo önce mi sonra mı?

kardiyoyu ağırlık çalışmasından önce mi yapmalı yoksa sonra mı?




 
aslinda once galba. ama ben hep sonra yapiyorum.


  • gerard  (05.10.14 22:30:17) 
1gün cardio 1 gün ağırlık yapıyorum ben


  • try again fail again fail better  (05.10.14 22:37:34) 
aynı gün yapma amk


  • sikelanjelo  (05.10.14 22:52:16) 
cevaplar süper :)


  • tirt star  (05.10.14 23:00:08) 
sonra

ama kaldıramazsın
  • murtazaaaaaa  (05.10.14 23:02:08) 
Ayrı>sonra>önce


  • youshookmeallnightlong  (05.10.14 23:08:25) 
"Neden Ağırlık Çalışması Cardio’dan Önce Yapılmalıdır?

Kassal Çalışmanın 2 amacı olabilir.

1- Kasları Büyütmek
2- Diyet döneminde dengeli ve ‘yetersiz’ beslenirken kas kaybını önlemek ya da azaltmak

Birçok antrenörün, hatta bilimsel kaynağın dahi gözden kaçırdığı nokta buradadır.
‘Kassal Çalışmamı yoksa Cardio mu ilk yapılmalıdır?’ sorusunu ister Türkçe ister yabancı dilde aratın, karşınıza çıkacak kaynaklarda ‘amacınıza göre değişir’ ibaresi çıkar.
Ancak, farkına varılamayan durum şudur ki, ‘öncelikli’ amacımız yağ yakımı da olsa, kas yapımı da olsa kas tonusu ve kütlesi uzun vadede metabolizma açısından belirleyici faktördür. Bir başka deyişle sağlıklı kilo vermek ve indiğiniz (kilo değil) yağ oranında sabit kalmak istiyorsanız, kas kaybı isteyeceğiniz son şey olmalıdır.

Bkz: Ağırlık Çalışması Zayıflama İlişkisi

Kassal Antrenman Zayıflamaya İçin Engel Değil, Olmazsa Olmazdır!

İdeal Çalışma Sıralaması
6-10 dakikalık Cardio ile ısınmak
Ağırlık İdmanı
Cardio
Esneme (Stretching)
şeklindedir.



Ağırlık Antrenmanını Önce Yapmanın Avantajları:

Güç ve enerji gerektiren Kassal Antrenmandır. Bu yüzden enerji yüksekken kassal çalışmayı daha verimli yapabilirsiniz.
Kassal çalışma esnasında nabız yükselerek kandaki yağ asitlerinin seviyesini (çok fazla olmasa da) artırır. Bu sayede kassal çalışma sonrası cardio’ya geçtiğimizde yağ yakımına daha erken başlarsınız.
Cardioyu ilk yaparsanız kandaki şekeri (glikoz) yakmak için daha uzun süre çabalar ve yağ yakımına daha geç başlarsınız.
Cardio’da eğer yağ yakmak istiyorsanız ihtiyacınız olan şey güç ya da dayanıklılıktan ziyade sabırdır. Çünkü yağ yakmak için yüksek tempolu kardiyovasküler çalıma yapmanız gerekmez. Hatta tersine, yüksek şiddetli, anaerob çalışmalar yağ yakımı açısından olumsuz sonuç verirler. Yağ yakımı orta şiddetli ve uzun süreli (35-50 dakika) koşu-bisiklet-yüzme gibi cardio çalışmaları ile sağlanır.

Cardio’yu ağırlıklardan önce yapmanızı gerektirecek tek bir durum vardır. O da Kondisyon geliştirme odaklı çalışmadır. Öncelikli amacınız vücudun oksijen kullanabilme yeteneğini güçlendirmek ise, yağ yakımını ve kas yapımını umursamıyorsanız, cardio’ları daha önce yapabilirsiniz. Özellikle orta-uzun mesafe atletlerinin bu şekilde çalışmaları daha doğru olacaktır."


ben sabah kalkınca, aç karna bir bardak yeşil çay içiyorum. sonra 20-30 dakikalık(eğer o gün off günüm ise hiit antrenmanı 1 saat yapıyorum) bir hiit antrenman yapıyorum. 4-5 saat sonra spor salonuna gidiyorum. 5-6 dakika stretching yaptıktan sonra yarım saat ortalama 13km/s ile koşuyorum ve sonrasında ağırlık çalışıyorum. haftada en az beş gün yapıyorum bunu. yapıyordum diyeyim. zira yakında daha değişik bir şeyler deneyeceğim. hiit antrenmanı çıkartmadan yukarıdakini (tırnak içindeki) yapabilirim.

burada şöyle ufak bir sorun var, "antrenmanı yaptıktan sonra yarım saat kardiyo yaparsak protein tozunu ne zaman içeceğiz? çalıştırdığımız kaslar bize 'wtf!?' demez mi?" ben, protein tozumu yanıma alacağım. ağırlık antrenmanından sonra direkt hüpleteceğim. 5-10 dakika dinlendikten sonra yarım saat yüksek tempoda koşacağım. bir ihtimal ağırlık antrenmanından sonra protein tozunun 3/4'ünü hüpletip kalan 1/4'ünü kardiyodan sonra hüpletebilirim.

vücut deneme tahtası, dene, yanıl. elbet doğruyu bulacaksın.
  • papillon7  (06.10.14 00:58:39) 
Günü ikiye bölebiliyorsan sabah hiit akşam ağırlık. Onun dışında, hangisini uygulayınca kendini iyi hissediyorsan o şekilde yap ama 30 dakika hiit yaptıktan sonra ağırlık çalışamazsın.


  • angelus  (06.10.14 01:06:27) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.