[]

Karanlıkta Yolumuzu Nasıl Buluyoruz?

yoldan kastım, evimizde falan karanlıkta kalsak bile, tuvaletin mutfağın yolunu şaşırmadan nasl bulduğumuz? ne bileyim, elektirikler gittiğinde 2 çekmecede, bilmem nelerin altındaki mumu nasıl buluyoruz?

beynimizin neresini kullanıyoruz? literatürde bunun karşılığı ne? bilmem ne salgısı aktifleşiyor, bilmem ne öğrenmesi olduğu için şaşırmıyoruz vs.


 
Bence elektrikler falan gidince değil de göz kapalı o mum bulunuyorsa başarı çünkü elektrik gidince size yine de bir yerlerden ışık geliyor az da olsa ben bir gece körü olarak hiçbir şey bulamayıp duvarlara çarpıyorum:p


  • i-pek  (02.10.14 23:51:10) 
O an bulundugun yeri referans olarak alip ilerliyosun iste. Salgilik bi durum yok. Surekli ayni yerse yasasigin icin bilincinde her detay mevcut. Eger gozlerini baglayip seni ayni evin rastgele bi noktasina biraksalar nerede oldugunu anlayana kadar afallarsin


  • icim urperiyor  (03.10.14 00:12:28) 
çekmeceyi filam ezbere yapıyoruz. hatta aydınlıkken bile ezbere yaparız çoğu şeyi. yemek yaparken atmana rağmen tuz attım mı acaba diye düşünmüşündür illa ki.

az alakalı olarak da (bkz: proprioseptif duyu)

(bkz: proprioception) a daha açıklayıcı yazmışlar.
  • seksen9  (03.10.14 00:13:51 ~ 00:16:47) 
beyin hergün bulunduğun ortamı haritalandırıyor hacı. ışıklar kapalı bile olsa bir duvara yaklaştığında bunu anlıyorsun. elini uzatarak tak diye duvara değiyorsun.

hic gece uyku sersemi tuvalete gitmediniz mi? gözleri tam açmaz ama nereye gideceğini, işeme mesafesini bilrsiniz.
  • tolgan  (03.10.14 00:20:33) 
Bizim oğlan yatağında gözleri kapalıyken yatağının kenarında köşesinde olan emziği bir iki hamleyle ele geçirip ağzına tıkıyor, ağzına ters tıktıysa da döndürüp düzeltiyor. Işık falan yok ve tamamen uykudayken yapıyor bunu.

Benzer bir mekanizma işliyor sanırım. Görme duyusu hariç her duyunu kullanıp bir sonuç üretiyor beyin. GPS çalışmayınca etraftaki wireless sinyallerinden konumu daha az hassas ta olsa belirlemeye çalışan bir telefon gibi.
  • iron  (03.10.14 01:46:58) 
Görmesen de vücudun hangi uzvunun nerde, uzayda hangi konumda olduğunu bilir. Proprioception bu demek.

Sen önceki rota bilgilerini kullanarak gormesen de ona göre yonlenebiliyorsun. Normalde de adım atarken ayağımıza, yemek yerken catalimiza bakmamiz gerekmiyor zaten.
  • Lim5  (03.10.14 02:29:49) 
bır yerde okudugum sonra bıg bang theoryde duyup gülümsedıgım bır muhabbet var. cogu ısı o kadar alısılmıs bır sekılde dğsğnmeden ırdelemeden yapıyoruz kı eger her gğn cıktıgın merdıven basamaklarından bırı 0,3 (g.tğmden atmam da olası sayıdan emın degılım ama ufak bır mıktar yarım cm falandı. ama olay gercek ona odaklanalım) mm yükseltılırse tökezleyıp düsüyormussun.

basamak var mı eveet. görğyor musun evet. ama yğkseklıgını benımsedıgınden gözle gördügünü yaklasık olarak hesaplayıp dogrulugunu teyıt etme geregı duymuyor. görmene ragmen kontrol etmıyor. bu da benzer bır olay.
  • wiillii  (03.10.14 04:56:45) 
  • a d s z p  (03.10.14 05:06:08) 
Bugün açıklanan nobel tıp ödülü de bu haritanın beyinde nasıl şekillendiğini bulan insanlara verildi.

www.theguardian.com
  • Lim5  (06.10.14 13:22:35) 
karanlıkta diyalog'a git, çok güzel bir tecrübe. hiç görmediğin bir yer, mutlak karanlık. elindeki eşyaların sürtünürken atomik kıvılcımlarını bile görüyorsun. orada her nesneyi doğru tahmin ediyorsun, otobüse biniyorsun, uçağa biniyorsun, kafe'de oturuyor, sohbet ediyorsun.


  • [silinmiş]  (06.10.14 13:31:53) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.