[]

3 Muhasebe Sorusu: Fatura İptali, Fatura ve Lazer, Kaşe Lokasyonu

Selam,

3 hoş soruyla daha karşınızdayım:

1) Şimdi ben epey bi faturayı (tek basamaklı sayıda) yeni printer'ı denerken telef ettim (kağıt sıkıştı, yırtıldı, buruştu, ölçü kaçtı, zayi oldu vs.). Hepsinin üzerine de "iptal" diye yazıp nüshalarıyla birlikte bir kenara dosyaladım. Maliyeyle başım derde girer mi? Yapmam gereken başka bir şey var mı?

2) Lazer printer'la fatura yazmak konusunda iki özelge buldum. Biri 2005 tarihli ve Vergi Dairesi Başkanlığına ait; mümkündür diyor. Diğeri 2009 tarihli ve Gelir İdaresi Başkanlığına ait; namümkün diyor. Son çıkan özelgeye mi riayet etmek gerekir? Paşa paşa nokta vuruşlu printer mı bulacağız?

3) Ticaretin içinde olan bir tanıdık faturada üste basılan kaşe ve imzanın faturanın açık düzenlenmiş olduğunun işareti olduğunu, yani tahsilatın tamamının yapılmamış olduğunu belirttiğini; diğer yandan kaşe ve imza alt tarafa eklendiğinde fatura bedelinin tamamen tahsil edildiğini ifade ettiğini söyledi. Böyle bir şey var mı? Varsa mevzuatta mı düzenlenmiş yoksa geleneksel, teamül tadında bir ticari jargon mu? Velhasıl yasal bir hükmü var mı yok mu? (vadeli çekin erken tahsilinin hiçbir yasadışılık arz etmemesine rağmen kötü sonuçlara gebe olması gibi bir durum mudur yani bu?)

Teşekkürler.
Merci beaucoup.
Danke schön.

 
2) 1-2 hafta önce SMMM ile konuştuğumda lazer ile mümkün demişti. hatta 3-4 hafta önce maliye anlaşmalı matbaaya gidip lazerda basmak üzere fatura bastıracağım dediğimde herhangi bir şekilde uyarmadı da.

3) teamüldür, herhangi bir yasal karşılığı yok.
  • sangria  (16.07.09 23:08:11) 
1 - Sanıyorum faturaların tüm nüshaları sizdeyse ve iptal etmişseniz bir sorun çıkmıyor. Birkaç kez bu şekilde fatura iptal ettirmiştim kırtasiyeciye. Üstelik bir keresinde birbirini takip eden 3 faturaydı.

2 - Bazı hastaneler (örneğin 9 eylül üniversitesi) lazer yazıcı çıktısı yolluyorlar fatura olarak, biz de ödemesini yapıyoruz malmüdürlüğü aracılığıyla.
  • 44  (16.07.09 23:44:49) 
1) muhtemelen sorun olmaz
2)lazerde ek nüsha sıkıntısını nasıl aştınız(ki bu olmadı) muhtemelen kabul görünmez.
3)Bu kural neredeyse genel geçerlidir.Çoğu yerde sözlü senet gibi muamele görür.Tahsilatı yapılmadıysa üste kaşelenir.
  • optisyen  (16.07.09 23:45:10) 
1. faturanın tüm nüshaları elinizdeyse iptal yazıp saklamak hiç sorun yaratmaz.

2. lazer yazıcı kullanabilirsiniz. yani tabii eğer faturanın tüm nüshalarını ayrı ayrı koyup yazdırıyorsanız. olması gereken tek şey, faturanın alt nüshalarında da aynı bilgilerin yer alması. bunun karbonla, otokopiyle veya ayrı ayrı yazılarak olmuş olması fark etmez.

3. evet, teamüldür. kanunun hiçbir yerinde böyle bir şey yazmaz. lakin eşşek gibi de yasal karşılığı vardır. hukukta yasanın çözümsüz kaldığı noktada teamül devreye girer. şahsen ben bilirkişilik yaptığım ticari davalarda bunu raporuma gayet de yazıyorum "davacı alacağım var diyor, ama sözkonusu alacağa ilişkin fatura kapalı kesilmiştir, yani tahsilatı yapılmıştır" diye. gayet de kabul görür mahkeme tarafından.

örnek: bir fatura var. ama karşılığında herhangi bir tahsilat makbuzu yok. faturanın kaşesi de aşağı basılmış, yani kapalı fatura. faturayı kesen diyor ki "karşı taraf bu faturayı ödemedi, bak ödeseydi makbuz verirdim". ötekisi de diyor ki "peşin ödedim, kapalı fatura aldım". mahkemelik olurlarsa, faturanın ortasına basılmış kaşe, peşin ödendi anlamına gelen bir teamül olduğundan ödenmiş sayılır. yani ben bunu bilirkişi raporuma aynen böyle yazarım, hakim de "kanunda yok böyle bişii" demez, değerlendirir.
  • kibritsuyu  (17.07.09 07:35:51 ~ 21.07.09 12:04:37) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.