[]

evlat edinir miydiniz

çocuk sahibi olamıyor olsanız veya evli bile değilseniz, denk gelmediyse, evlat edinmeyi düşünür müydünüz? bunu çocuk sahibi olmak isteyenlere soruyorum. çocuk istiyorsunuz ama ya sağlık sebebiyle ya da evli olmadığınızdan (yani yapmaya değer birini bulamadığınızdan) bu mümkün değil. evlat edinmeyi düşünür müydünüz? düşünmezseniz neden düşünmezdiniz.

deneyimi olan varsa edinmiş, edinilmiş ayrıca cevap verirse güzel olur. tişikkirlir.


 
anne olmayı düşünmüyorum ama eğer çocuk isteseydim doğurmazdım evlat edinirdim.


  • rock n roll  (01.10.14 22:26:16) 
illa çocuğum olcak diye tutturduysam edinirdim anne baba olmak doğurmak demek değil ki zaten, emek verip büyütmek demek.
doğurup da analık babalık yapmayıp anne -baba diye geçinenlere nazaran çok da güzel annelik babalık yapılır.

  • neferkitty  (01.10.14 22:27:18) 
SHÇEK evli olmayanlara evlat vermiyor. Evli olup belli bir yaşta ve evlilik süresinde olan çiftlere veriyor. Yoksa SHÇEK'teki çocuklar istismar edilirdi. İstesen de şartları karşılayamıyorsan çocuk edinemezsin.


  • bi acili adana usta  (01.10.14 22:31:45) 
@biaciliadanausta kanunen mümkün. 30 yaşını doldurmuşsa.


  • Aerdem  (01.10.14 22:33:28) 
ben edinmezdim. türkiyede yaşadığım sürece çocuk yapmayacağım ama çocuğum olmasaydı demekki evrendeki yerim buymuş deyip kabul ederdim. Başkasının çocuğuna kendi çocuğum gözüyle bakamazdım ben, benim parçam diyemezdim. Düşünsene, sana anne/baba diyen çocuğun annesi/babası değilsin. Beni sinirlendirirse bırakırdım ben, ne sevgi kalırdı ne bir şey.
Kaldı ki 8-9 yaşında bir velet kuzene sahibim, onun bile ağzını yüzünü kırasım geliyor şımardığında.
Her şey müthiş gitse bile o çocuğun anne baba dediği kişilerin gerçek annesi babası olmadığını öğrenince yaşayacağı travmaya değmez.
  • neil manke  (01.10.14 22:36:11 ~ 22:37:22) 
çocuk sahibi olamayınca edinmek de fena değil, ama çocuk sahibi olabildiği halde evlat edinmeye paha biçilmez bence.

evliyim, doğurma niyetim yok, henüz edinmedim ama aklımda bunu yapmak. doğurma niyetim olmaması ve evlat edinme fikri 20 yaşımda da mevcuttu.
  • tedirginlik hucresi  (01.10.14 22:40:27) 
ara ara düşünüyorum bunu, öyle bir durum olsa evlat edinebilir miydim diye. niye yapıyorum bunu bilmiyorum gerçi ama, neyse.

bilmiyorum ya. çok zor bir durum. yani sonuçta annelik sadece sevmeyle, koruyup kollamayla, yetiştirmeyle olabilecek bir şey değil. içgüdülerin, hormonların devreye girmesi lazım. dünyaya getirmediğin bi çocuğu sahiplenmek kolay olmasa gerek, bunu yapabileceğimden emin olursam neden olmasın. ama sırf çocuk sahibi olmuş olmak için yapılacak şey değil, normalde çocuk sahibi olma kararı alınırkenden kat kat fazla düşünülmesi lazım bence.

tabi bunlara çok uzak olduğum için ne kadar kayda değerdir fikirlerim, bilmiyorum. belki beş yıl sonra bambaşka düşünürüm.
  • mayaa  (01.10.14 22:40:51 ~ 22:42:23) 
Evlat sahibi olamayan bir aile için mükemmel, takdir edilmesi, bir olay. @neil manke ye katılmıyorum. Bilinçli yaklasilirsa travma falan yaşamaz, izlediğim örneklerden biliyorum, annesi babası vefat eden yetimler dahil, yıllar sonra bile annesini babasını bulanlar bile evlatlık ailelerine karşı saglam bi duygu ile baglaniyorlar.


  • dunyatuhaf  (01.10.14 22:41:15) 
evli olsam düşünebilirdim ama bu şartlar altında olmaz. tek başına çocuk büyütmek, hele ki evlat edinilmişse, bence hiç kolay bir şey değil. bilmiyom ben bu konuda çok geleneksel kafadayım, çocuğun bir anne-baba figürüyle birlikte büyümesini daha doğru buluyorum. iki kadın veya erkek de büyütebilir, sorun yok. ama iki kişi olsun yani. çocuk etrafında birilerinin olduğunu, bir tür yapılanmanın içinde desteklenip büyütüldüğünü idrak edebilsin.

o yüzden ben evli değilsem, 10 yıllık bir ilişkim olsa dahi buna güvenip evlat edinmezdim. çocuk oyuncağı değil çünkü bu iş, ben altından kalkamazdım açıkçası. ama evlenirsem eğer ve çocuk yapacak olursam, bir tane kendim yapalım bir tane de evlatlık alalım isterim. dünyada yeterince insan var. eşim ve benim ortak ürünümüz bi' şey nasıl olurdu merak ediyorum, o yüzden bi tane kendimiz yapalım derim. bi tane de evlat ediniriz işte ne güzel, analı babalı sevgili büyür çocuk.

ama evlatlık zenci olsun isterim, ön libero yapcam keratayı. bu durumu düşünmek lazım, hassas bi mevzu. yani üç tane beyazın içinde çocuk ilerleyen yıllarda kendini rahatsız hissedebilir, veya bizim lavuk kardeş kavgası sırasında çocuğa "sen siyahsın mq çocuğu" diye sataşabilir falan, bunlardan çekiniyorum. ama neyse daha çok var ona.
  • pescador  (01.10.14 22:44:56 ~ 22:46:31) 
edineceğim evet.


  • norek  (01.10.14 22:48:30) 
evlat edinirdim ama evlat edindiğim çocuğa evlatlık olduğunu da söylerdim.


  • ya ben lan neyse  (01.10.14 22:55:43) 
snowflake, neden benim yazdıklarımı bu denli çürütme gereği duydun bilmiyorum ama bir sakin ol yahu.

ebeveyn olmak-hele ki annelik- elbette ki şununla bununla sınırlandırılamaz. ama herhangi bir canlının sorumluluğunu alabilecek ''olgunluk'' ebeveyn olmak için yeterli demek değil bu. bir yakınımız var mesela, evlat edindikleri çocuk şu an 30-35 arası bir yaşta ve küçüklüğünden beri biliyormuş durumu. ama büyüdükçe soğudu ailesinden bu sebeple, şu an göstermelik neredeyse ilişkileri. gayet olgun, sorumluluk sahibi, sevecen insanlar halbuki ebeveynleri ona karşı. hatta inanmazsın, kedileri de var aynı ailenin ve kedilik hormonu falan olmamasına karşın kedileri gayet aileden biri gibi. ama işte zibilyon tane dinamiği var bunun; üç-beş şeye indirgeyemezsin. kedi sahiplenmekle bir insanın ebeveyni olmak aynı şeyler değil, siz belki üzerinde ciddi ciddi düşünüp karar verdiniz buna ama bu demek değil ki herkes böyle yapıyor. dolayısıyla çok iyi düşünülmesi gereken bir şey olduğunun farkına varıp bunu söylemek için 20'nin çok üstünde olmaya gerek yok.
  • mayaa  (01.10.14 23:04:28) 
edinirdim. neden edinmeyeyim? o çocukların günahı ne ki? @snowflake çok doğru söylemiş, ben kedimi bile çocuğum gibi benimsiyorum, kafayı yiyorum resmen onun için. ben mi doğurdum? yoo.


  • harekatamiri  (01.10.14 23:10:31) 
kedi örneği pek tutarlı değil. ne kadar severseniz sevin evlat sevgisi ile hayvan sevgisi kıyas edilemez. evladı ölen insanlar da tanıyorum, kedisi ölen insanlar da. kediniz yerine koyarsanız pek sağlıklı bir ilişki olmaz evlatlık için. insan bambaşka bir varlık, bazen öz ailenizi bile kendinize çok uzak görebiliyorsunuz. ama yeterince olgun kişinin bu kararı verebileceği ve sağlıklı şekilde yetiştirebileceğine de inanıyorum.


  • Aerdem  (01.10.14 23:15:09) 
benim en büyük hayalim evlatlık edinebilmek. bir çocuk daha getirmek istemiyorum bu dünyaya. bunu kaldırabilecek pek insan da yok bu ülkede ne yazık ki.


  • dessy  (01.10.14 23:18:04) 
  • cthy  (01.10.14 23:29:03) 
"ayni turden olmayan bir canlinin bile her turlu bakimini yapmaya gonullu olacak kadar sevip sorumluluk almak mumkunken elbette evlat edinip ona kendi cocugu gibi bakacak insanlarin olmasi da mumkun."

burdaki ifade yanlış bence. aynı tür olması durumu kolaylaştırmıyor. kedi köpek kıyası değil bu. insana bakmak, onun psikolojisi ile uğraşmak çok daha derin bir mesele. ama yine de sondaki mümküne katılıyorum. keşke diğer yazdıklarını da silmeseydin.
  • Aerdem  (01.10.14 23:38:24 ~ 23:39:16) 
ben ancak kendi çocuklarım da olursa evlat edinirim. son doğana ikiz mahiyetinde.


  • mesgul ve huzursuz  (02.10.14 02:12:09) 
Merhaba,
Türkiye de evlatlık edinilen çocuklar la ilgili çok yüksek oranda olumsuz geri dönüş oluyor. Bir psikolog aile danışmanı ya da ergen psikologu ile birlikte hareket edin.

  • saksı  (02.10.14 02:25:05 ~ 02:25:41) 
Çocuk bakmak büyütmek o kadar zor ki size anlatamam. Bilmiyorum aranızda çocuğu olan var mı ama her açıdan düşünülmesi gerek evlat edinirken . Çok istemeniz lazım , çok sabırlı olmanız lazım , çok bonkör olmanız lazım (sevgi anlamında) , çok anlayışlı olmanız lazım , çok becerikli olmanız lazım ( ya da yatılı bakıcınızın olması laZım) vs vs . Kedi köpek bakmak mükemmel bişi ama bebek olunca tam olarak 24 saat ona aitsiniz mamasını önüne koydum 2 sevdim oh uyudu yapamıyorsunuz .. Evde 100 kediye bktığınızı düşünün onun gibi birşey aslında . Anlatmak istediğim yeri geldiğinde dişinizi fırçalayacak dahi zaman bulamıyorsunuz .

Yani uygun ve hazır olduğunuzda evlat edinmelisiniz.
  • lilidance  (02.10.14 02:33:51) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.