[]

performans nedeniyle işten çıkarılma - haklar

selam,
iş yerinden performans nedeniyle işten çıkarılabileceğimi, izlenmeye alındığımı öğrenmiş bulunuyorum. 1 ay içinde karar vereceklermiş.

bu durumda ne yapmamı önerirsiniz? işten çıkarılmaya ne konuda hazırlıklı olmalıyım?

burada iki senedir çalışıyordum, kasım'da iki senem dolacaktı. muhtemelen kasım'dan önce karar vermeye çalışacaklar. performans notlarımı bilmiyorum söylemediler, ayrıca yazılı savunma da şimdilik almadılar.

tek bildiğim kesinlikle istifa etmeyeceğim, ama onlar tek taraflı çıkarırsa ne gibi haklarım var? dava açsam ne kazanabilirim?

 
Şu yazıyı okumanızı tavsiye ederim; www.milliyet.com.tr

Kesinlikle istifa etmeyin dediğiniz gibi. İşten çıkarıyorlarsa da tüm tazminat ve diğer alacaklarınızı versinler. Eğer iş yerinde çalışanların sayısı 30'dan fazlaysa, işe iade davası açabilirsiniz.
  • Thredith  (01.10.14 22:07:17) 
Öncelikle iş kanunun iş akdi feshi ile ilgili kısımlarını iyice bir okuyun. (madde 18-26 arası). işten çıkartma işveren için son çare olmalı.
1. Performans düşüklüğünü hiç bir şekilde kabul etmeyin
2. Görevlerinizi (geç de olsa) yerine getirin.
3. İş akdinizi fesh ederlerse hiçbir şeyi hemen imzalamayın, avukatıma danışacağım deyin. Özellikle tüm haklarımı vs. aldım gibi birşeyi sakın imzalamayın.
4. 30 kişiden fazla çalışan varsa işe 1 ay içinde işe iade davası açıp tazminat alabilirsiniz
5. Onlar çıkartırsa, Kıdem ve ihbar tazminatlarınızı hemen vermeleri gerekir. Vermezler ise dava açarsınız.
Not: İstanbul'da iseniz danışabileceğiniz bir avukatın numarasını verebilirim.
  • surprise  (01.10.14 22:18:21 ~ 22:19:49) 
performans düşüklüğünü "yazılı olarak" ve "iki defa" bildirmeleri gerekiyordu değişmediyse. bir kerede yapamamaları lazım.

bir de bir arkadaş öyle haksız yere işlem yapmışlardı. hem de o kadar salaklardı ki, sadece birkaç ay önce terfi ettirdikleri kişiyi performans düşüklüğünden çıkarmaktaki mantıksızlığı göremediler.

ortalama bir performansla çalışmadığını ispatlayacak şeyler varsa kaydedin, saklayın. bazı işlerde bu mümkün, sizin durumunuzda mümkün mü bilmiyorum.

işe iade davasını kazanırsanız ya iade almak ya da tazminat ödemek durumunda kalacaklar. arkadaş sekiz maaş almıştı.
  • tedirginlik hucresi  (01.10.14 22:47:43) 
cevaplar için teşekkürler.
bizimkilerin biraz kafası basıyor ihbar tazminatı ödememek için çok önceden "seni x tarihinde çıkaracağız" da diyebilirler.
yazılı olarak bildirilmedi ve savunmam alınmadı.
avukat tanıdığım yok, surprise öm atıyorum şimdi.
  • zawisza  (02.10.14 22:45:58) 
"seni x tarihinde çıkaracağız" diye bir usul bildiğim kadarıyla yok. o süre sen istifa edersen çalışıyor. istedikleri kadar kafaları çalışsın(!), iş kanunu açık; hakaret, şiddet, işi alenen yapmama, performans kriterlerinin tebliğ edilmesi vs. gibi konuların gerçekleşmesi lazım. Siz kendinizden eminseniz mahkemeler her daim sizin lehinize sonuçlanır. İstedikleri kadar savunma alsınlar tebligat yapsınlar. Sizin performanssız olduğunuzu onlar ispatlamak zorundalar.


  • surprise  (02.10.14 23:43:47) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.