[]

Estetik, guzellik algisi.

Dusunuyorumda, guzelligi, estetigi nasil ayirt ediyoruz? Birseyin guzel olduguna nasil karar veriyoruz? Bir seyin estetik oldugunu soylerken baska birseyin estetik olmadigini neye gore soyluyoruz. Bu bizim beynimiz buna nasil karar veriyor olabilir? Bir bmw otomobilin hatlari bir baska otomobile gore cok daha estetik geliyor. Siradan bir otomobil ile luks bir otomobili yan yana koyup herhangi birine sordugunda hic dusunmeden insanlar kararini veriyor. Nasil oluyorda o hatlarin (luks otomobilin geometrisi) daha estetik olduguna hukmediyoruz, buna nasil karar veriyoruz acaba? Guzel bir kadin neden guzel geliyor bakinca? Ya da yakisikli erkek? Sportif bir vucudun -algilarimiz tarafindan- tulum gibi bir vucuda gore cok daha hos gorunumlu kabul edilmesi neye gore nasil?? Yesil goz, mavi goz niye daha guzel? Bir elbise cok begenip, baska bir elbiseyi begenmiyoruz. Bir mobilyayi gorunusu itibariyle digerlerinden ayiriyoruz, onu evimize koyuyoruz. Bir tv sehbasi digerlerine gore daha estetik geliyor bakinca. Kimine gore kirmizi guzel. Mavi rengin guzel olduguna mavi rengi seven insanlarin beyni neye gore (nasil) karar veriyordur ki? Ogretilerle mi, dogustan mi nasil gelisir estetik/guzellik algisi? Zaman makinasiyla helenistik doneme gidip insanlara bir spor otomobil ile bir ticari taksiyi gosterseydik, bizim estetik dedigimize estetik derler miydi acaba? Bir kac italyan mobilyasi gosterip birini begenmelerini istesek? Ormanlarda yasayip hayati boyunca hic kadin gormemis bir erkege Aysen gruda'nin gencligi ile Hulya avsar'in resimlerini gosterip sorsak?

Ne dusunuyorsunuz, ne fikir yurutursunuz? Aklina bir yazi, makale falan gelen olursa paylasabilir, iyi olur.

Not: Kafa bulan arkadaslar olmasin, lutfen.

 
ways of seeing e bi göz atabilirsin.


  • slalom  (28.09.14 23:41:51) 
Göz rengi konusu azlıktan dolayı. İskandinavya'da herkes renkli gözlü, o yüzden sıradan bir şey, burada az olduğu için bize daha hoş geliyor, bana da öyle geliyor.

Kadın vücudunun da evrimle ilgisi var. Ama arabayı düşün düşün bulamadım, bilmiyorum güzel olanlar niye güzel geliyor. Güzel oldukları için deyip geçmek istiyorum.
  • i was made for you  (28.09.14 23:44:28) 
Bunlar sadece ornek olarak aklima gelenler, tamamen farkli seylerden de ornek verebilirdik. Basliktan ve sorudan da anlasilabilecegi gibi genel olarak soruyorum.


  • delifaruk  (28.09.14 23:47:42) 
İlk aklıma altın oran geldi, özellikle insan vücudu için.

Estetik anlayışı da zamanla kendini değiştiriyor, bir hocamız "Her devir kendi güzelini yaratır" derdi. Örneğin, rönesans döneminde tombul, küçük memeli, alnı geniş, kaşsız ve kirpiksiz, beyaz hatunlar güzelden sayılırmış. Mona Lisa taşmış yani. Şimdi baksan çok da bir şekli yok. Adriana Lima'yı oraya getirsen kadın her şekil faul. Hem alabildiğine esmer, hem kaşı, kirpiği var, hem meme büyük hem de vücut zayıf.

Bir de moda. O an kafamıza neyin güzel olması gerektiği işleniyordur ve biz de onu beğeniyoruzdur.

İtalyan mobilyasını zaman içinde dolaştırmayı geçtim, şimdiki devirde bile herkes beğenmeyebilir. Bir global şirketin websayfası her ülke için değişikti. Hindistan için turunculu, mavili, renk cümbüşlü olan sayfa, Almanya için siyah-beyaz ve kırmızı idi. Dolayısıyla estetik anlayaşın evrensel olduğunu söylemek de çok mümkün değil. Yine de en özgür kararı televizyon ile hiç tanışmamış ilkel kabileler veriyor olsa gerek, hiçbir şeyden etkilenmeden.

Bir de bence Ayşen Gruda'nın gençliği bildiğin güzel.
  • aychovsky  (28.09.14 23:54:32 ~ 23:56:13) 
Hepsini okumadım duyurunun henüz ama unutmadan yazayım; bir otomobilin diğerine göre çekici gelmesini sadece estetik algısıyla açıklamak eksik olur. Martin Lindstrom'un Brandwashed kitabında bir örnek var. Araplara araba satmak isteyen bir firma türlü türlü reklamlar kampanyalar yapıyor ama ilgi yok. Bu ilgiyi nasıl elde ettiğini şöyle anlatıyor:

‘’Throughout my years as a branding consultant, I’ve sought to explore the personality of the target customer so that I could help import that personality into the brand. This time around, though, I took a newfangled approach to connecting with consumers’ psyches. I created a rather unusual deck of cards—each of the two hundred cards picturing a diʃerent animal. Then I asked a group of middle-aged men (the target customers) to identify five different animals they believed best represented the brand.

Next, I used fMRI neuroimaging to narrow the ɹndings. When my team showed the
men pictures of the fɹrst four animals they’d named, it was pretty much business as usual in their brains. But to everyone’s surprise, the ɹnal animal we showed them lit up those brain regions associated with sexual attraction and mating. When we then showed the same men photos and images of their dream cars (cars they either could ill aʃord or felt they were too old to drive), bingo: these same randy brain regions lit up. Turns out that subconsciously, these nicely dressed businessmen, who had been married an average of twenty-three years and were the fathers of an average of 2.5 children, associated their dream cars—and that particular animal—with one thing, and one thing only. Sex. Bingo, we had our answer. From that point forward, the animal—code-named “Asterix”—informed every single detail of the car’s design, engineering, and appearance.

The animal in question was and is black, sleek, and rare, with smooth lines and long curves mixed with a “feminine” smoothness. The goal was to give the car smooth, shapely curves and motions: to make the male driver feel as if he were saddling up, riding, and conquering a fast, powerful, supple, beautiful animal. The engineers at the auto company imported these sensuous qualities to the car’s dashboard, gear stick, interior leather, and even door handles. In short, the car was sex on four wheels, and four years later, when it ɹnally hit the road, the company enjoyed one of the greatest sales turnarounds in its history.’’

Yani algı değiştirilebilir, bilinçdışı kullanılabilir. Ayrıca üzerine kafa yormak istersen nöropazarlamayı araştırabilirsin.

Bu da bonus: onedio.com
  • buzbebek  (28.09.14 23:58:18) 
yüz estetiği için konuşmak gerekirse, resim öğretmenim simetriden bahsetmişti. bir insan yüzünün bir yarısı diğeriyle ne kadar simetrikse o kadar güzel/yakışıklı gelirmiş insanlara.
bunun haricinde, ki aslında bu da dahil edilebilir, bir sürü dış etken var estetiği etkileyen. zaten göreceliliği bundan geliyor güzel kavramının. senin küçüklüğünde sürekli gördüğün kalın çeneli bir kadın sana çok iyi davrandıysa, huy olarak seni olumlu yönde etkilediyse büyüyünce kalın çeneli kadınları çekici bulman şaşırtıcı olmaz.
sportif vücudun estetik bulunması aslında daha ilkel bir içgüdü. güçlü erkek soyunu devam ettirme konusunda daha şanslıdır, bu yüzden güçlülüğün en büyük belirtisi olan kas çekici gelir.

bunun gibi farklı nedenleri var her konunun, o yüzden genel bir yargı bence oluşturulamaz.
  • baba jo  (29.09.14 00:05:27) 
Platon dan başlayarak estetik okuman lazim


  • atmaca.ged  (29.09.14 00:16:42) 
@aychovsky
Aslina bakarsan estetik algisin nasil isledigi merak ettigim sey. Beynin buna nasil karar varir? Estetik algisi evrensel ya da degil herhangi bir estetik algisindan bahsediyorum. Kirmiziyi begenen ya da maviyi begenen, tombul kadini begenen ya da Adriana lima'yi begen, Aysen gruda'yi begenen ya da begenmeyen, italyan mobilyasini begenen ya da Ikea'daki kutu gibisini begenen. Oyle ya da boyle bir estetik algisi var. Asil merak ettigim bunun her bir bireyde nasil oldugu. Beyninde olup bitti de x'in estetik olduguna hukmetti ve onu sectin?
Soruyu sorarken altin orandan bahsetmemeyi tercih ettim.
  • delifaruk  (29.09.14 00:19:00) 
Ornekler vererek soruyu biraz saptirmisim.


  • delifaruk  (29.09.14 00:20:59) 
Aşk gibi işte hacı. Beyin bilinç altında üremeye en yatkın karşı cinsi onaylıyor ve aşık oluyorsun. hayal dünyası ve deneyimlerinde oluşan referansları vardır elbet ama üstteki örnekteki gibi bu referanslarında kodlamdığını düşünüyorum. Hayatı fazla sorgulamak zararlı bence bak konu nerelere gitti takip edebildin mi :)


  • gokhan atestepe  (29.09.14 02:12:34) 
Güzellik semptomu diye bir kitap var, sorularının cevabı orda


  • suicides underground  (29.09.14 09:33:29) 
Birkac sey ogrendim:
Insan guzelliginden (fiziksel guzellik) bahsedecek olursak,bir bakima evrensel diyebiliriz bu algiya bence. Aslinda her cografyanin farkli guzellik anlayisi var ama aslinda temelde evrensel. Ornegin simetrik yuz. Simetrik yuzun guzel kabul edildiginin evrensel oldugunu biliyoruz.

Yani sunun gibi, 3 erkegiz ve ucumuzde uzun boylu ince vucutlu kadinlari seksi buluyoruz. Fakat biri ayni vucutta pileli etekleri, digeri desenli dar pantolonlari, digeri de jean sortu daha seksi buluyor. Ama bu uc erkegin de seksi buldugu kadin vucudu tipi ayni. Yani evrensel diyorum ben sonuc olarak.

Iskocya San Andrews universitesi'nin yaptigi bir arastirma var. Farkli kulturlerde guzel kabul edilen yuzlerin ortak bir yonu olup olmadigina bakmislar. Bir grup insana gosterilen yuzlerden cekici olani secmeleri istenmis. Sectikleri yuzlerde - birbirinden bagimsiz - gorus birligine varmislar. Daha sonra bu bir grup vatandasa Japon yuzleri gosterilmis. Farkli kulturden olan Japon yuzlerinde de ayni yuzler guzel olarak secilmis. Daha sonra ayni Japon ve Amerikali insan yuzleri Japonlara gosterilmis, onlar da ayni Japon ve Amerikali yuzlerini guzel olarak secmisler. Bu arastirma da epey fikir veriyor.

Ayrica kadinlar ve erkekler, yine herhangi bir kadin ya da erkek yuzunun cekici olup olmadigi konusunda da hemfikirlermis. (Deney heteroseksuel vatandaslar uzerinde yapiliyor)
Yani cinsellikten (ureme gudusunden) bagimsiz bir guzellik algisi var ayrica demek. Yani buradan o sonuc cikiyor.
  • delifaruk  (09.11.14 11:02:19) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.