[]

Ilımlı ateistlere/agnostiklere bi soru

Ya gençler şimdi ben ateist, deist falan değilim ama agnostik biriyim.

İlk defa bu kurbanda ailem sen de kurbanlık büyük baş hayvana ortak ol dedi. Akrabalardan büyük baş kesen var, ortak ol diyorlar.

Ama benim gibi dinsiz biri ortak olursa o kurban kabul olmaz diye biliyorum.

Ailem benim agnostik olduğumu bilmiyor. Sürekli sorgulamaya başladılar; "durumunda var, neden kesmiyorsun" diye. Açıkçası bahanem yok.

Vejetaryan değilim tabi, kırmızı eti de çok severim. Tek sorum, benim yüzümden ortakların kurbanının kabul olmaması, günahında değilim ama vicdan yapıyorum sanırım.

Siz özellikle bu gibi durumlarda ne yapıyorsunuz?
Şirkette sevdiğim dostlarım cumaya giderken çağırırlarsa falan mesela?
Ya da dedemin oturduğu sofrada yemek duasında falan?


Bu soruyu da akşama imha ederim, ama tikinizi atarım.

Bu vesileyle de iyi bayramlar dilerim.

 
Ben bagisimi yaptim deyip gecistirin.

Sevdigim dostlarim cumaya cagirmiyor beni asdjahsda, onu bilemedim.

yemek duasi da edilir duadan bir sey olmaz, onu dinden allahtan bagimsiz olarak sahip olduklariniza sukretmek olarak dusunun.
  • babamasoliimbananickaldirsin  (28.09.14 14:59:27) 
senin yuzunden ortaklarının kurbanının da kabul olmaması gibi bi durum olmaz sonuçta. onlar da iyi niyetliler ve senin durumundan haberleri yok.

ama ben senin yerinde olsam anne ben parasını verdim kızılaya, bağış yaptım vs diye söylerdim.
  • elorelia  (28.09.14 15:00:05) 
açıkça söyleyebilirsiniz bence. anladığım kadarıyla ailenizden bağımsızsınız zaten.

dede yemekte dua ederken bi şey yok bence :) kendiniz onu dilek olarak algilayabilirsiniz zorla size yaptırmıyorlarsa tabi :)

kolay gelsin :)
  • kendi kendine yasayan yavrucak  (28.09.14 15:00:49) 
bağış yaptım de hatta yap durumun varsa. ibadet olarak değil de iyilik gibi düşün?


  • mattiadestro  (28.09.14 15:07:26) 
Bir kere sen agnostik değilsin. Agnostik olsan ortakların kurbanının kabul olmaması demezsin, işin günahın değilim demezsin.

Onları kandırmış bir durumda olmaktan ötürü rahatsızlık duymak ayrı.

Ben ortak olmak istemiyorum deyip kendin kesebilirsin en ucuzundan. He diyorsan kesmek de istemiyorum. Bir bağış düzenleniyor vakfa bağışlayacağım ben dersin.
  • secilmis uye  (28.09.14 15:11:26) 
cevaplar için sağolun.

@elorelia, sanırım kurban kesenlerde ortaklarda aranan ilk şart müslüman olması. Eğer müslüman olmaz ise kesilen kurban kabul olmaz diye biliyorum. O yüzden öyle demiştim.

@secilmis uye, bi kısmı yanlış anlatmış olabilirim. Benim nazarımda kurbanın kabul olup olmaması çok mühim değil. Ancak diyorum ki, diğer ortaklar kendi inanç çerçevesinde kurbanlarının kabul olmadığını düşünecekler. Vicdan yaptığım yer burası; onları kandırmış olacağım.
  • gkn  (28.09.14 15:39:04 ~ 15:39:23) 
@for day to break; hocam agnostiklerin lanetlemesi değil durum. Sırf benim yüzümden akrabaların kandırılmış olması bana koyar. Yoksa, dediğim gibi "kıl bayram namazını dağıt eti fakirlere" gayet yapılabilir.


  • gkn  (28.09.14 15:43:19) 
bir kere inanmıyorsan "kabul olmaması" gibi bir durum olmaz senin için. bu da vicdan yapmana gerek yok demek.

sofra duası, dualar vs. gibi durumlarda he he deyip geçebilirsin. müslümanlara hele kendisi müslümanlığı kabul etmemiş sadece ataları babası-annesi müslüman diye müslüman olanlara kesinlikle dert anlatamıyorsun. imkanı yok. o yüzden he he deyip geçmek en iyisi.

ailen kurban alacaksa ailene ortak ol. yardımcı olmuş olursun maddi olarak. akrabalarında samimiyet söz konusu. bunlar dışında kurban hakkında rahatsız olduğunu, senin başka şekilde bağışta bulunduğunu vs. söyle.

ben denedim gerçekten laf anlatmaya çalışırken kanser olmak yerine he deyip geçmek daha iyi.

agnostiğim
  • nawar  (28.09.14 15:46:41) 
açıkçası troll sorusu olmasından şüphelendim çünkü saçma. agnostiksen günah, kabul olmaması falan umrunda olmaz. eğer onların kendi açılarından "çocuk agnostikmiş, kabul olmadı bizimki"" diye düşünmesini istemiyorsan müslümanmışsın gibi davranırsın (zaten öyle davranıyorsun, yoksa teklif etmezlerdi kurban kesmeyi) ve onlar da şüphelenmez.

cumaya gitmem, çünkü aşırı sıkılıyorum saçma sapan fetvalar sırasında ama dedenin duasında vs. bir şey yok. her ortamda müslüman değilsin diye atar mı yapıcan.
  • oymak beyi  (28.09.14 15:51:53) 
bugüne kadar hiç trollük yapmadım. Sanırım herkes "kurban kabul olmaz ki" kısmına takılmış.

Benim için kurban, kabul olmak, günah, sevap, sorun değil diyorum. Ama akrabaların inanç çerçevesinden "kurban kabul olmadı" yargısı çıksın istemiyorum.
Bu durumda ya onları kandıracağım, parasını verip eti yiyeceğim. Ya da başka seçenekler bulmaya çalışacağım. Olay bundan ibaret.
  • gkn  (28.09.14 15:57:21) 
evet onları kandıracaksın. ateistim diyenin linç edildiği bir yerde inancını açıklamak salaklık olur.

müslümanmış gibi davranmaya devam edeceksin, ailen de güzel güzel kurbanını kesecek, kabul olmadı mı acaba falan diye düşünmeyecekler.

ben olsam böyle yapardım. he, yüzlerce lirayı (hatta binlerce?) ete vermek istemiyorsan, başka türlü harcamak istiyorsan başka.
  • oymak beyi  (28.09.14 16:00:11 ~ 16:01:36) 
@edy: her agnostik aynı zamanda deisttir bence. tanrının var olup olmadığını hiç kimse bilemez, bilinemez diyor sonuçta agnostisizm. yani direkt olarak dinleri reddetmese de dinlerin kurallarına göre hiçbir dine mensup olamaz bu düşünceyle vs. vs. neyse konu başka.


  • oymak beyi  (28.09.14 16:07:24 ~ 16:08:29) 
ben inançsızlığımı beyan edip tartışma ve kavgalar sonunda bir mevzi kazandıktan sonra ılımlı olabildim. o zamana kadar militan olmam gerekti hep.

edit: belirtmem gerekiyorsa, ignostiğim ben ulaaaaan! ılımlı ve kıvrak ve çevik ve vakur!
  • namus ninjası  (28.09.14 16:08:12 ~ 16:10:48) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.