[]

Düzenli Vergi Ödeme Talimatı [Muhasebe]

Selam,

Ben şeyi anlamıyorum: Şimdi normalde tahakkuk fişlerinin yardımıyla ödüyorsun vergini internet bankacılığında vesairede. Yalnız düzenli vergi ödemesi talimatı olayı var mesela İş Bankası İnternet Şubesi'nde. Atıyorum, gerçek usulde KDV'yi (0015) ödeyeceksin otomatik talimatlı olarak, giriyorsun kodunu, periyodu, sabit meblayı, banka her ay otomatik aktarıyor.

Bunu nasıl yapabiliyor banka? Her tahakkuk fişinin unique bir id'si yok mu? Yoksa tahakkuk fişi olayının bi esprisi kalmıyor olması lazım, di mi? Otomatik ödemeye verince banka 0015'e belirttiğin meblayı her ay yatırırım diyor. Nasıl işler bunlar?

Teşekkürler.

 
Belirttiğin meblayı değil, o ay ne tahakkuk etmişse onu yatırıyor olması lazım. Sigortayı öyle yapıyor. Du ben bakayım şuna tekrar yav.

Edit: Meblağ girme yeri var, boş geçmene de izin vermiyor. Saçma. Anlamadım ben.
  • mabl  (15.07.09 23:42:13 ~ 23:52:55) 
bunu dediğin iyi oldu mabl. ama mebla belirtmeyince de "TALİMAT TUTARI 0 DAN BÜYÜK OLMALI" demekte. ilginç.


  • boshi  (15.07.09 23:50:00) 
tahakkuk fişi numarasıyla, yani sizin tabirinizle unique id'si ile ödenmiyor ki. vergi numarası/tc kimlik numarası ile o vergi kodunun ilgili dönemde ne kadar tahakkuk ettiği, maliye veritabanından sorgulanıyor, o şekilde ödeniyor. yani ben kendi vergimi öderken tc kimlik numaramı yazıyorum, 0015 kdv seçiyorum, 05/2009-05/2009 diye dönemini de seçiyorum, tıklayınca "sorgulanıyor" diyip ne tahakkuk etmişse geliyor karşıma. tahakkuk fişi tarih numarası falan da geliyor hatta, hiç elle girmiyorum.

e bunu otomatize etmek kolay zaten. veri/tc kimlik numarasını giriyoruz, vergi türünü seçiyoruz, diyelim kdv. e zaten aylık. her ay 05/2009 kısmını bir arttıran program yazıyoruz, gelecek ay 06/2009 oluyor, otomatik sorgulayıp, çıkanı ödüyor.

evet ssk da aynen bu şekilde ssk veritabanından sorguluyor.

not: garanti bankası, kendime ait değil de başkasına ait vergi ödeyeceksem sorgulamıyor, tahakkuk fişi numarası falan soruyor ama yazmasanız ya da kafadan sallasanız bile ödüyor. önemli olan tahakkuk fişi numarası değil (eskiden internetten önce beyannameleri taahhütlü posta ile yollardım, dolayısıyla ortada ne tahakkuk fişi olurdu, ne de numarası. garanti internetten girer tahakkuk fişi numarası kısmını boş bırakarak öderdim)

önemli kriterler, kimin (vergi/tc kimlik numarası), hangi vergisinin (kdv stopaj vs), hangi dönemini (05/2009, 06/2009 vs) ödediğimiz.
  • kibritsuyu  (16.07.09 11:05:57) 
@kibritsuyu,
çok güzel açıklamışsın konuyu.

Yalnız, düzenli otomatik ödeme talimatında meblağ girmenin mantığını anlayamadık biz. Her ay vergimi öde diye talimat veriyorsun, normalde telefon faturası öder gibi o ay borcun neyse onu hesaptan alıp ödemesi lazım, ama talimat verirken meblağ giriş ekranı var. Oraya bi meblağ girmen gerekiyor. Sonraki aylarda ne tahakkuk edeceğini bilmeden ne yazabilirsin ki oraya?
  • mabl  (16.07.09 14:10:06) 
valla her zamanki gibi eline sağlık kibritsuyu. ama mabl'ın takıldığı gibi ben de takıldım o koşula. en son baktım olmıycak, 16.90 yazıp verdim talimatı (0015'e). halbuki 0015 0 lira, damga vergisi olan 1048 (yanılmıyosam) 16.90 görünüyo normalde tahakkuk fişlerinde. kdv'yi 0, damgayı 16.90 yazıp girmeye çalıştığımda 0'dan büyük olmalı falan dedi gene köftehor, ben de ilk dediğim gibi yaptım. bakalım, ay sonunda görücem, sağlıklı bi talimat vermiş miyim diye :)


  • boshi  (16.07.09 22:31:41) 
tutar sorması hakikaten ilginçmiş. belki maksimum tutar gibi bir şeydir. yani x liraya kadarkileri öde, fazlasını ödeme diye.


  • kibritsuyu  (17.07.09 07:43:21) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.