[]

solculardaki heyecan çok yapmacık ve komik değil mi?

solcu gardaşlarım yanlış anlamasın, genel görüş anlamında ben de sola yakın bir insanım. ama mesela bugün bizim okulu ışid'ciler basmış, kavga mavga olmuş, olayı sözlüğe aktaran arkadaş BİR DEVRİMCİ ÖĞRENCİ YARALANDI falan yazmış.

bu basit bir örnek. her olayda böyle bu adamlar. dünyayı kurtarıyormuş havaları. bi bana mı eğreti geliyo bu? ya da niye böyle yapıyo bu çocuklar? bir arkadaşımız yaralandı falan dese olmuyo mu ynai? sürekli bi savaş hattındaymış tripleri falan çok ilginç.


 
onlar savaşı çok yanlış anlamış çakma solcular evet bir savaş var ama böyle değil. büyüyünce geçer.

solcu zaten başlı başına benim aklımda bir çakmalık uyandıran bir kavram zaten niyeyse.
  • proletarier aller lander vereinigt euch  (26.09.14 19:35:07 ~ 19:39:44) 
bazen insanlar o anki coskulariya yanlis/abartili/eksik kelimeler secebiliyor kullanabiliyor.
sadece solcularda degil tum herkes icin bu boyle.

  • kutsalbok  (26.09.14 19:37:10) 
değil. sana komik gelir çünkü solcu değilsin, adamlar inanmışlar da ondan öyle yapıyorlar, "bi arkadaş" demeleri için devrimci olduklarına inanmamaları lazım.


  • Demet  (26.09.14 19:40:21) 
@kutsalbok, anlık heyecan değil abi her yerde böyleler. dergilerini falan okuyorum, adamlar silahlanmaktan call of duty oynarmış gibi bahsediyor mesela. nasıl silahlanırız, silahlanırsak ne olur, ne çeşit bir örgütlenme var ya da olacak vs. hiç ama hiçbir şey yok. dükkan yağmalayıp HALKIN HİZMETİNE AÇTIK, KAMULAŞTIRDIK falan diyorlar jsfj ne biliyim devrimcilik bu değil ya

@demet, üniversitede afiş asıp eylemlere katılmak "devrimci" olmak için yeterli mi yani? çatışma bugünlük bitti yazmış mesela adam. sanki her gün ışid'le topla tüfekle çatışıyorlar. arbede çıkıyor, bunlar savaş raporu yazıyor resmen. çok abartıyorlar.
  • pescador  (26.09.14 19:41:25 ~ 19:42:31) 
Genel anlamda ayakları yere basmayan hayalci insanlar oldukları doğru. Ve komik.


  • yarmasimo  (26.09.14 19:41:38) 
@kutsalbok, anlık heyecan değil abi her yerde böyleler. dergilerini falan okuyorum, adamlar silahlanmaktan call of duty oynarmış gibi bahsediyor mesela. nasıl silahlanırız, silahlanırsak ne olur, ne çeşit bir örgütlenme var ya da olacak vs. hiç ama hiçbir şey yok. dükkan yağmalayıp HALKIN HİZMETİNE AÇTIK, KAMULAŞTIRDIK falan diyorlar jsfj ne biliyim devrimcilik bu değil ya

@demet, üniversitede afiş asıp eylemlere katılmak "devrimci" olmak için yeterli mi yani? çatışma bugünlük bitti yazmış mesela adam. sanki her gün ışid'le topla tüfekle çatışıyorlar. arbede çıkıyor, bunlar savaş raporu yazıyor resmen. çok abartıyorlar.

Bu iki paragraf birbiriyle çelişmiyor mu sence de? Yukarıda silahlanmak diyorsun aşağıda afiş asmak, abartıyorlar diyorsun??

Solcularla uğraştığınız kadar hükümetle, sistemle uğraşsaydınız onlar da bu kadar yırtınmak zorunda kalmazlardı. Bir de sola yakın bir insanım diyorsun, kendini yanlış tanımışsın bence.
  • Demet  (26.09.14 19:46:01) 
istanbul üniversitesinde okudum, arada tartışmalar çıkar gruplar birbirine bağırır çağırır özellikle "afişimizi sökmeyin" temalı tartışmalar yaşanırdı. kenarda oturur sigaramı yakar telefondan sözlükte de takip ederdim, zannedersin ki insanlar birbirini öldürüyo ama canlı izliyodum bi bok olduğu yoktu bi ekip bi tarafta diğer ekip diğer tarafta ortalarında da çevik beklerdi. he bazen büyük olaylar olmaz mıydı tabii ki olurdu ama çoğunlukta hikayeden mevzular.

şimdi mezun oldum, tahmin ediyorum yine biri ötekinin afişini sökmüştür filan ya da afişinin üstüne afiş asmaya yeltenmiştir bilmem ne onun üzerine olaylar olaylar. zaten ışidci muhabbeti de bu aralar prim yapıyo.

he sadece solcular mı abartıyo? bence hayır ama solcuların muhabbetleri biraz daha komik geliyo samimi olmak gerekirse.
  • mosakale  (26.09.14 19:46:44) 
Sadece solcularda değil bu. Dandik bi ülkenin başbakanına, cumhurbaşkanına dünya lideri demek de böyle.

Üstelik "solcular" derken bişeyCİ olduğunu söylüyorsunuz, devrimci de öyle bi şey. Devrimi savunan, bunun için bi şeyler yapan kişi demek işte.
  • fadetoreality  (26.09.14 19:50:24) 
@demet, ne alakası var ya? bir yerde adamlar silahlanalım deyip saçmasapan kafalarına göre konuşuyorlar diyorum, ikinci örnekte okuldaki afişten bahsediyorum. bunlar tamamen farklı iki örnek, niye çelişsin? ayrıca silahlanalım demek mi devrimcilik yani şimdi, bunu ben de diyebiliyorum? anlatmak istediğim şey bu adamların hiç temeli, fikri falan olmadan HADİ ŞUNU YAPALIM gazıyla hareket etmeleri.

ben ne olduğumu, neye tepki göstermem gerektiğini biliyorum. emin ol senin kadar tepki gösteriyorumdur hükümete. hiçbir halt bilmeden millete böyle laf çakmıyor musunuz ayar oluyorum. afiş asıp devrimcilik oynamaya, arbedede yaralanıp kendinize gazi muamelesi yapmaya devam edin o zaman. "solcu" dediğiniz buysa ben zaten kendime solcu demiyorum.

uyuz olduğum tavır bu işte. dünyayı kurtarıyorsunuz sanki amk. biz de mal değiliz görüyoruz memlekette ne olup bittiğini. biz de protesto ediyoruz, biz de kendimizce bir şeyler yapmaya çalışıyoruz ama böyle millete tepeden bakıp kendimize DEVRİMCİ demiyoruz. ilkokulda müzik dersinde flüt çalıp kendinize müzisyen falan da demiş miydiniz?
  • pescador  (26.09.14 20:05:35 ~ 20:06:48) 
hee şimdi anlaşıldı bak sinirlenince asıl düşüncelerin çıktı ortaya, sen adamları resmen kıskanıyorsun be :D bir de siz diye konuşmaya başladın ben örgütlü falan değilim, sadece yapmaya çalıştıkları şeye saygı duyuyorum. o sana saçma gelen şeyler nedeniyle insanlar ömür boyu hapse mahkum oluyorlar bu ülkede ve bunu bile bile yapmayı göze alıyorlar. bir "afiş asmak" sana göre nedir ki? ama insanlar ömürlerini çürütüyor bir afiş asmak yüzünden. başta kardeşlerim yanlış anlamasın dedin sonra içindeki kini kustun nasıl iş bu ben anlamadım? yukarıdan bakan yok, o kadar cesaretin varsa sen de yap kıskanacağına.

"anlatmak istediğim şey bu adamların hiç temeli, fikri falan olmadan HADİ ŞUNU YAPALIM gazıyla hareket etmeleri." bu cümle nasıl bir saçmalık mesela? nerede böyle birşey gördün? temeli, fikri olmadan ne demek? Gerçekten dergilerini hiç okudun mu? okumuş olsan böyle boş keseden sallamazdın çünkü. tabii ki gazlar, tabii ki heyecanlılar, kimi liberaller gibi içleri geçmiş mi olsalardı? o şekilde devrim mi yapılır? dergilerde gaz verirler ama fikirlerini de anlatırlar, seninki algıda seçicilik olmuş.

edit: başlığı açarken herhalde "hadi gelin solculara giydirelim" modundaydın, destekleyenler de olmuş ama aksini savunan çıkınca keyfin kaçtı, niye bu kadar hiddetlendin "değil mi?" diye soru sormuşsun hayır bana göre değil diye cevap veriyorum ben de. senin yaptığın şeylerle onların yaptığı şeylerin aynı olmadığını anladığında kafan rahat edecek bence.
  • Demet  (26.09.14 20:17:10 ~ 20:20:18) 
Bak şurada buna benzer bir şeyler tartışılmıştı:

www.eksiduyuru.com
  • johan sebastian  (26.09.14 20:19:32) 
Demet, ben okudum. Çoğunu 16 yaşındayken yazabilirdim. Bak o zaman şunu oku bakalım bu da mı dandik de okuyayım tabii internet linki olursa sevinirim bi dergi almak için bi ton yol tepmeye vaktim yok şu aralar.


  • proletarier aller lander vereinigt euch  (26.09.14 20:22:05 ~ 20:23:22) 
evet.


  • rubenanyukov  (26.09.14 20:23:03) 
evet demet, okulda sol bildiri dağıtıp afiş asan çocukları çok kıskanıyorum... çok erişilemez bir konumdalar çünkü, her gün "gelin siz de bize katılın" diyoruz ama hiç iplemiyorlar.

dergilerini de okudum evet. algıda seçicilik falan değil. 100 sayfa varsa 60'ında aynı şeyleri yazıyorlar. sürekli büyük harfler ve ünlem kullanmalar bilmem ne. devrim ergenlerin değil düşünebilen vakur adamların işi. beğenmediğin, içi geçmiş liberal dediğin tipler hiç değilse devrimcilik oynamıyor ve gerçekten bir şeyler yapıyor. hah diyeceksen işte afiş asmak için hapis yatan insanlara devrimci diyeceksin. sağda solda şekil yapıp sokak kavgasında yaralanınca kendini nimetten sayan heyecanlı tiplere değil.

daha kimden bahsettiğimi bile anlamamışsın ama saçmasapan atıp tutuyorsun. ben kimseye neyi inandığımı ya da neci olduğumu ispat etmek veya göstermek zorunda değilim. afiş asmamamın, herhangi bir oluşuma dahil olmamamın sebebi de işte senin gibi afiş asınca kendini nimetten sayan tipitipler. bakkala git ekmek al desek almazsınız amk.
  • pescador  (26.09.14 20:23:31 ~ 20:25:35) 
Evet solcular komik dedigin gibi. Demet te buna bir örnek :)


  • dafuq  (26.09.14 20:40:53) 
@mimikikili bu videoyu sen bana önceden mesaj ile göndermiş miydin ?


  • proletarier aller lander vereinigt euch  (26.09.14 20:41:20) 
@demet, öncelikle senin amına koyayım diye giriş yapıp bana düzgün konuşmamı söylüyorsun? beyin komple gitti herhalde.

liberalleri savunmuyorum. devrimin ergen ve heyecanlı adamların işi olmadığını, beğenmediğin liberallerin bu ergenlere kıyasla daha çok uğraştığını söylüyorum. sen bunu liberalleri savunmak olarak algılıyorsan bilemeyeceğim. kaldı ki, siyasi görüşüm sola yakın dedim diye bu liberalleri savunmayacağım anlamına gelmiyor. siyah veya beyaz olmak zorunda değiliz, gri de olabiliriz. liberallerin aq, faşistleeeer, yaşasın gomünizm demediğim için "liberal savunucusu" olduğumu düşünmüş olabilirsin tabii, sizin kafanız öyle çalışıyor çünkü.

örgütlü ol ya da olma, kafa yapısı olarak farkınız yok.
  • pescador  (26.09.14 20:51:12) 
beyler hepinizin amına koyayım devrime bi şey olmasın. sakin olun lan biraz, bence sakin kafayla oturup genç ve heyecanlı solcuların yaptıklarını ama özellikle internette yazdıklarını kim okusa güler, bu kadar net.


  • mosakale  (26.09.14 20:52:35) 
@pescador sabahtan beri benimle konuşurken her cümlenin sonuna "amk" ekliyorsun, karşında kadın var ayıp olmuyor mu sence de? onu bile anlatamadım ya neyse, heyecanlı gençlerle uğraşadurun siz, tek derdimiz onlar kaldı çünkü.


  • Demet  (26.09.14 20:57:24) 
çok fazla sayıda cümle kurdum ve bunların sadece ikisinin sonunda amk var. ve bu amk'ların ikisi de şahsa küfür değil. buna karşılık sen ne hikmetse "bir kadın olarak" cümlene öncelikle senin amına koyayım diyerek başlamakta sakınca görmüyorsun. ilginç. neyse, konuştuğumuz/tartıştığımız konu bu değil.


  • pescador  (26.09.14 21:00:29) 
ülkede sol mu var da tartışıyorsunuz?


  • air  (26.09.14 21:00:41) 
öncelikle o olayda devrimci bir öğrenci yaralandı zaten. bu cümlede garip olan ne onu anlamadım. sonrasında ise inaanlar inandıkları ve uğruna emek harcadıkları birşeyi anlatırken heyecanlanabilir. bu bazen ayakkabı olur, bazen iş, bazem aşk vs. bunda da garip birşey yok. eleştirdiğin insanların çoğu inandıları şey için hayatlarını riske atıyorlar. burada hayattan kastım 'can güvenliği' değil sadece. eğitim hayatları, kariyerleri, aile yaşantıları vb. ve bu konudan bahsederken ateşli olmaları çok normal. asıl ateşli olmazlarsa gülmek lazım bence.


  • sheridans  (26.09.14 21:03:48) 
@pescador sen bana deyince sorun olmuyor da "bir kadın olarak" ben sana deyince mi sorun oluyor anlamadım? sen birebir bana söylemiyor olsan bile bana hitaben yazdığın cümlelerin sonuna ekleyince bayağı sinir bozucu oluyor haberin olsun.

@sheridans sonunda beni bir anlayan çıktı.
  • Demet  (26.09.14 21:09:34) 
bi de şöyle bir durum var. onların heyecanlarını içerenler çok sakin bir ortamdan ve ruh halinden yapıyorlar bunu. ama örgütlü bir insanın bir haftada kaç kere 'karşı grupla' tartıştığını, ayda kaç kere gözaltına alındığını, stantlarının kaç kere dağıtıldığını, afişlerinin kaç kere söküldüğünü bilmek lazım. onlar sürekli heyecnlılar çünkü sürekli adrenalinlerini yükseltecek birşeyler yaşıyorlar. bi de maraş, sivas, berkin derken öfke de hiç bitmiyor haliyle. benim tanıdıklarımdan birçoğunun ailesinde bu devlet tarafından katledilen bir can var. ondan bu sürekli savaşta olma hali. öyle yani


  • sheridans  (26.09.14 21:22:23) 
benim anlamadığım "bir devrimci öğrenci yaralandı" bu cümleden nasıl "dünyayı kurtarıyormuş havası, savaş hattı tribi" gibi anlamlar çıkarmayı başardın :)


  • olurnedenolmasin  (26.09.14 21:48:39) 
hemen altında "bu sadece basit bir örnek, her olayda böyleler" yazdım. onu da okuyaydın keşke. karşıt grupla kavga ediyorlar, DEVRİMCİ YARALANDI oluyor sonra. bunun normali dövüşüyoduk/saldırdılar, arkadaşımız yaralandıdır. anlatmak istediğim şey bu. okulda afiş asarak, karşıt grupla kapışarak DEVRİMCİ olamazsın. insan utanır şunu söylerken. milletin ağzına sakız olmuş kavramlar. ne güzel.


  • pescador  (26.09.14 21:53:05 ~ 21:54:08) 
Devrimciyim diye gezenlerin hepsi ergendir. Liberalizm siker, bunu da seve seve kabul edecekler devrim falan olmayacağını anlayınca. Belki sesli olarak söylemeyecekler ama kabul edecekler. Aha bu Demet de edecek. Ortamlarda gene sol komünizm Che falan diye gezerler kendi kendilerine.


  • i was made for you  (26.09.14 21:58:23 ~ 21:59:56) 
Bunun sebebi solcular arasındaki üslup farklılığı. Devrimci öğrenci kalıbını kullanalım mı, kullanmayalım mı konusunda bile bazen tartışma çıkabiliyor. Ben olsaydım "Bir üniversiteli cihatçı grupların okula saldırısı sonrasında yaralandı" söylemini kullanırdım.

Onun haricinde, şu üstteki açıklamamı yazdıktan sonra tartışmaya şöyle bir baktım da, bok etmişiniz resmen, küfürler, hakaretler gırla havada uçuşmuş. Duyuru ovası ergen yuvası.
  • sevgikusunkanadinda  (26.09.14 22:04:37) 
@i was seni ve senin gibilerin hepsini solcular siksin diyeyim daha da ne diyeyim bilmiyorum. sizin gibi gerzekler için boşuna yırtınıp duruyorlar o konuda hemfikiriz.

www.youtube.com
  • Demet  (26.09.14 22:16:37) 
şimdi ben sadece basit örnek verdim her olayda öyleler vs. muallak bi kavram. net konuşursan onuda değerlendirelim ama gel kabul et bu örnek gerçekten saçmalık. yani buradan bu anlamı çıkarman abesle iştigal başka birşey değil.

devrimci kelimesine çok ulvi anlamlar mı yüklüyorsunuz orada mı devreler yanıyor anlamadım ki ? devrimci demek en basit haliyle devrimdem yana olan insan demektir. bi grup propaganda faaliyeti yürütür işte afiş asar, bildiri dağıtır dergi/yayın satar vs. diğeri eline silah alır. bunların tamamı devrimci faaliyetler ve bu eylemlerde bulunan arkadaşlar devrimcidir. eğer böyle değilse ne yaparak devrimci olunur bi anlatın hele standartları neymiş bizde öğrenmiş olalım :)
  • olurnedenolmasin  (26.09.14 22:44:27) 
solcunun avrupalısı, doğulusu, amerigalısı olmaz. sol dünyada tektir.


  • bigl0rd  (26.09.14 22:55:34) 
devrimcinin tanımı basit: devrim yapan kişiye devrimci denir. yüz yıldır süregelen aktiviteler devrimci mi yapıyor yani sizi? o zaman cemaatin adamlarından ala devrimci yok, onlar da çok uğraşıyor bir şeyler için?


  • pescador  (26.09.14 22:56:35) 
@pescador indirgemeciliğin dibine vurdun, ben de sabahtan beri kime birşey anlatmaya çalışıyormuşum, boşa çaba. ekşi sözlükten başka bir de gerçekten dil öğrenmek için kullanılan sözlükler var tavsiye ederim, türkçe ile başlayabilirsin.


  • Demet  (26.09.14 23:01:21) 
cevapları tam okumadım da bana da yapmacık gelir o tripler. ama özünde yapmacık değil. daha doğrusu içlerinde olmadığımız için böyle düşünüyoruz işte. sadece solcular da değil esasında, en basitinden bir futbol takımını neredeyse ölümüne sevmek, sahiplenmek de baya saçma ama milyonlar benimle aynı fikirde değil. nitekim onların da içlerinde olsam şu anki gibi düşünmeyecektim büyük ihtimalle. dolayısıyla bize ilginç gelmesi pek bir şey ifade etmiyor. ben de başkalarına yapmacık ve komik gelebilirim misal. bundan doğal şey yok.


  • soso  (26.09.14 23:12:41) 
yani bu durumda senin mantığınla deniz, mahir, ibrahim ve bu mücadelede tanınmış diğer kişiler devrimi gerçekleştirememiş dolayısıyla devrimci değildir ?
bu böyle birşey değil konuyu gerçekten çok yanlış anlamışsın. hele bi kavramları öğren konu hakkında bilgi sahibi ol sonra fikir üretirsin üzerinde tartışır konuşuruz.

  • olurnedenolmasin  (26.09.14 23:15:41) 
asfhsafjkas üniversitede bildiri dağıtan, kadıköy'de gazete satan adamlar diyorum herif gelmiş bana mahir diyor deniz diyor ya. tamam birader siz devrimcisiniz, savaşıyorsunuz mücadele ediyorsunuz helal süper böyle devam. siz olmasanız işimiz yaş.


  • pescador  (26.09.14 23:19:12) 
amacın anlamak mı dalga geçmek mi bilemiyorum. ama tüm iyi niyetimle anlamak olduğunu umuyorum. olurnedenolmasın çok net şekilde anlatmış aslında. devrim amacıyla faaliyetlerde bulunanlara devrimci denir. devrim yapmasına gerek yok yani. bildiri dağıtmak, afiş asmak, sizin beğenmediğiniz sesleriyle kolluk kuvvetlerine karşı durmak devrimci faaliyetlerdir. ve bu faaliyetlerde bulunan insanlar kendilerine devrimci diyebilir. kendini devrimci olarak adlandıran biri yaralanırsa 'devrimci bir arkadaşımız yaralandı' demekte de bir yanlışlık yoktur. neredeyse herşeyi 'sikmek', 'sikilmek' üzerinden anlatan insanlar olduğu için yorumların çoğunu okumadım. ama silahlı mücadeleden falan bahsedilmiş. türkiye'deki sol örgütlerin kaçını biliyorsunuz, kaçının içinde bulundunuz bilemiyorum. ama Türkiye'de silahlı mücadele veren gruplar da var. ama sen silahlanma fikrini de komik bulmuşsun. afiş asanları komik bulup, devrimcilik öyle olmaz diyorsun. ama silahlananları da komik buluyorsun. kısacası ne dediğini anlamadım ben.


  • sheridans  (26.09.14 23:31:50) 
Türkiye'de solun (hatta Türk solunun) bir kimliği yok. Her kendine solcuyum diyen barış, özgürlük, kardeşlik, daha aydınlık yarınlar gibi şeyler söylüyor ama kimse ne, ne yapması gerektiğini biliyor, ne de ne istediğini biliyor. Küba'dan Rusya'dan devşirme ideolojilerle bir şeyler yapmaya çalışıyor. Dünya'da hangi sol devrimci lidere bakarsan hepsi 'kendi' halkı için mücadele eden insanlar ama bizimkilere baktığın zaman kürtten çok kürt milliyetçiliği yapıyor.
Kürt solculuğunu ya da milliyetçiliğini (ki şu ortam da ikisi birbirinden farksız) sevmem ancak saygım var. Adamlar kendileri için uğraşıyorlar. Ve bir anlamda ne istediklerini biliyorlar.
Peki Türk solu ne istiyor?
  • air  (26.09.14 23:37:28) 
Son bir şey diycem. Devrimin, özellikle hatta sadece türkiyede ihtiyacı olan tek şey ve bence en faydalı devrimci hareket ne olurdu biliyor musunuz. sade vatandaşa devrim denen şeyin itlik serserilik olmadığını göstermek. yani bildiri meselesi yüzünden kavga edip dikkatleri üstlerine çekmek değil. kendileri bildiri dağıtıyorlar yine kendileri okuyorlar komikler valla. hiç ben sıradan bir insanın bu bildirilerden alıp da okuduğunu görmedim ama daha en başından kendini; sıradan insanların gözünde bu tür gereksiz kavgacı hiçbir sonuca ulaşmayan hareketler peşinde koşan anarşikler olarak gösterirseniz hiçbir amaca ulaşmaz o kavganız siz siz olun efendi olun çayınızı için konusu açıldığında da bu sistemle ilgili eğer üç kuruş bilginiz varsa bildiri dağıtmaya çalışmaktan azıcık kitap okumaya kendinizi geliştirmeye vakit ayırdıysanız işte o zaman o kişilere anlatın, zihinlerine birkaç yeni fikir sokun devrim denen şeyin adımlarını çok yanlış algılamış bu arkadaşlar. halkın iç bilinci oluşmadan bunlar bağıra çağıra bildiri dağıtarak halkı devrim konusunda bilinçlendirip yanlarına alabileceklerini sanıyorlar. sen halkın gözünde anarşiksin olum hangi amca dayı ya da kanka dinler senin lafını sen en başta onların gözünde onlardan değilsin bile sen anarşiksin çünkü sen kendi kendini "gomilist" ilan etmişsin. etme demiyorum ama nasıl edeceğini bil, kendini anarşik gomilist olarak bir kavgada ya da bir eylemde göstereceğine sürekli daha çok insanlara yeni fikirler aşılayan bir sosyalist olarak göster.

biliyorum sik gibi yazdım. ama zaten bu yazdıklarım kimsenin beynine girmeyeceği için burada, çünkü bu işler yazıyla olmaz, tek dertim içimi dökmekti o yüzden pek de umrumda değil anlaşılırlığı falan ikinci kez okumadım bile tek bir kelimeyi. hadi eyvallah.
  • proletarier aller lander vereinigt euch  (26.09.14 23:47:53) 
devrimcinin ne olduğu konusunda hem fikir olduk sanırım. yayın satışı konusunu küçümsüyor olman maalesef yine bu konuda bilgisizliğinden kaynaklanıyor. şöyle ifade edeyim bu ülkede dergi sattığı için (ki bu dergi mevcut kanunlar nezlinde yasal bi dergidir) öldürülmüş insanlar var. bildiri dağıtırken vurulup felç bırakılmış insanlar var. öldü diyorum ölümden daha ciddi birşey yoktur sanırım ? konunun ciddiyetini anlayabiliyorsun değil mi ? dergi satarken öldü. öldürüldü.

özetin özetini geçiyorum.
bi devrim hareketi temel olarak iki amaç güder. örgütlenmek, mevcut örgütlülük gücü ile düzeni değiştirmek.

şimdi düzeni değiştirme kısmını bi kenara bırakalım.
örgütlenmenin harcı propaganda yapmaktır. tüm siyasi hareketler propaganda faaliyetinde bulunur bu işin temeli bu.
takdir edersin ki devrimci arkadaşların ulusal kanallara reklam verme şansları yok, hazine yardımı almıyorlar. prime time zamanlarda ulusa seslenip dertlerini gayelerini anlatamıyorlar. otobüslerle kitle taşıyıp kumanya dağıtarak miting düzenleyemiyorlar.

dolayısıyla geriye küçümsediğin bildiri/gazete/dergi/afiş belki konser vb. dışında kitle iletişimi topluma ulaşma şansı kalmıyor. ve küçümsediğin bu basit faaliyetleri yaparken/yapmaya çalışırken dahi ölüyorlar.
  • olurnedenolmasin  (26.09.14 23:56:13) 
@sheridans, bu eylemlerin çoğunu içi boş bulduğumu söylemeye çalışıyorum. allah aşkına yani afiş asmak, bildiri dağıtmak kişinin kendini "devrimci" sayabilmesi için yeterli mi? tamam devrim yapmasınlar ama bu kadar basit de olmasın yani devrimci olmak. ben de afiş asarım, ben de bildiri dağıtırım, ben de gazete satarım. bu beni devrimci yapmıyor bence. "devrimci" sıfatını hak etmek bu kadar kolay olmamalı.

diğer arkadaşlar da yazmış zaten, bir şeyler için uğraştığı için takdir etmemizi beklediğiniz insanların çoğu ne için uğraştığından dahi habersiz. aynı şeyleri tekrarlayan, neye neden inandıklarını bile doğru düzgün ifade edemeyen gençler.

benim yazdığım silahlı örgütlerle değil de silahlanma çağrısıyla ilgiliydi. yürüyüş dergisi özellikle. ben hayatımda bu kadar saçma bir dergi görmedim. büyük harfler, ünlemler, her sayfada aynı şeyler, silahlanma ihtiyacından bahsedilmesi ama bu ihtiyacın hiçbir şekilde temellendirilememesi... yani silahlanıyoruz da neden? silahlanıp ne yapıyoruz? adamlar diyor ki silahı alıp mücadele verelim. ya şimdi eline silah alıp polise saldırmayı düşünen adamlar mı devrimci? bunlar mı akıllı, rasyonel?

bu arkadaşlar hayallerde yaşamasa, gazla yaşamak yerine makul düşünse zaten ortaya bir şeyler koyar. afiş asmaktan, mal mal SİLAHLANMALIYIZ!! naraları atmaktan daha faydalı işler yaparlar. gerçekten bir şeyler için emek veren insanları ayrı tutuyorum. benim derdim, ülkücülerle kavga edip savaşa girmiş gibi caka satan, okulda ortam kasan anarşist denyolar. ve kusura bakmayın ama komünist dediğiniz adamların %90'ını bu güruh oluşturuyor memlekette.

n
  • pescador  (26.09.14 23:56:32) 
@pescador dünyadan bihabersin şu saçmalıklarını okudukça dumurdan dumura koşuyorum arkadaşım yürüyüş'ü çıkaran zaten Türkiye'deki en güçlü silahlı örgütlerden biri, adamlar silahlı mücadeleyi savunuyor. silahlanalım demeyecek de ne diyecek? ayrıca o dergiyi zaten düzenli olarak dağıttıkları insanlar için çıkarıyorlar, o yüzden her sayıda yeniden ne amaç güttüklerini anlatmaları saçma olurdu. nitekim sadece siyasi dergiler değil hiçbir dergi böyle birşey yapmıyor. he sen indirgemecilikten başka birşeyden anlamadığın için sana özel 5 yaşında çocuk dergisi çıkarmaları gerek orası ayrı. arkadaşlar da ciddi ciddi anlatıyorlar yorulmayın boşuna.


  • Demet  (27.09.14 00:04:15) 
@demet, arkadaşlar bir şey bildiği için olacak ki anlatmaya çalışıyorlar. PFFF GERİZEKALI YHAA :S tribinden başka bir şeyin varsa, buyur sen anlat seni de dinleyelim. bu ne lan 50. kez oldu aynı şeyleri yazıp duruyorsun. en devrimci sensin git uyu hadi.


  • pescador  (27.09.14 00:06:22) 
@pescador anlatıyorlar da senin küçük beynine girdiği yok ki yazık diyorum ben de boşuna uğraşıyorlar. "gerizekalı" demekten başka yaptığım hiçbir açıklamaya cevap veremedin şimdiye kadar, buna ne diyorsun? 50. kez söylüyorum ki belki anlarsın diye.


  • Demet  (27.09.14 00:09:32) 
romantik devrimci diyorum ben onlara. sikindirik twitlerle dünyayı kurtaracaklarını zannediyorlar.

bak demet de iyi bir örnek olmuş bahsettiğin gruba burda zaten ^^
  • tescillimarka  (27.09.14 00:11:39) 
ahahhaha şu bana laf atan gerzekler de sanırsın ki her allahın günü meclis basıp yönetimi ele geçiriyorlar. kendi yaptıkları da buradan ahkam kesmekten başka birşey değil, milletin tivitlerine laf ediyorlar. sıkıldım valla ciddiyetsizliğinizden, ulan insan en azından çaba gösterenlere saygı duyar be, ama yok anca boş boş konuşun, hiçbir şeyden memnun olmayın, solcular bok, şunlar şöyle bunlar böyle. kendileri de şampiyon, allah ıslah etsin sizi.


  • Demet  (27.09.14 00:16:30) 
Bir şey demeyeyim diye çok direndim Demet "@pescador anlatıyorlar da senin küçük beynine girdiği yok ki yazık diyorum ben de boşuna uğraşıyorlar. "gerizekalı" demekten başka yaptığım hiçbir açıklamaya cevap veremedin şimdiye kadar, buna ne diyorsun? 50. kez söylüyorum ki belki anlarsın diye." demişsin ancak pescadorla kavga edip, "bunu nereden çıkardın", "nerden belli" haricinde bir şey demedin ki. Hangi açıklamalardan bahsediyorsun?


  • air  (27.09.14 01:00:24) 
afiş asmak, bildiri dağıtmak göründüğü kadar basit şeyler değil ne yazık ki. aslında dışarıdan bakınca çok basit görünüyor. öyle de olması lazım. eline sprey boya alıp yazılamaya çıkar herkes, ne var ki bunda?! ama öyle değil işte. arkadaşında bahsettiği gibi ölenler, hapis cezası alanlar, okuldan uzaklaştırılanlar/atılanlar var. en basiti okuldan atılmaksa bile büyük saygıyı hakediyor bence. ve evet, bunları yapanlar devrimci.

çoğu neye inandığını bilmiyor demişsin. kendini solcu olark tanımlayan çok insan vardır, kimlere denk geldin bilmiyorum. denk geldiklerin içinde haklı olabilirsin. ama çok ciddi sol örgütler var bu ülkede. bizim bilmememi onların olmadığı anlamına gelmez. yanlış örnekler üzerinden değerlendirme yapıyorsun bence. hiç kimse gerçekten inanmadan bu yola çıkacak kadar cesur olamaz. hayatını sikip atmak öyle kolay değil (ben de 'sikmek' üzerinden tanımlama yaptım).

bildirilerin amacı tabi ki örgütlenmeyi sağlamak. ama buna illa ki sokaktan geçen insanları örgüte dahil edicez diye bakmıyorlar. bir bildiri öncelikle onları gaza getirmeli. o öfke sıcak tutulacak ki gözaltından çıkınca yemek yemeden yeniden afiş asabilsin. sonrasında bu gruplara yakın olanların dikkatini çekmek lazım. bildiğiniz üzere görünürde çok fazla sol örgüt var. bu jargona hakim olanlar o bildiriler sayesinde hangi örgüt tam olarak ne olduğunu anlıyorlar.

söylenecek çok şey var daha tabi.. ama son olarak bazı söylemler, sloganlar beni de rahatsız ediyor. ama bu durum yapılan eylemleri, harcanan hayatları, katledilen gençleri gözardı etmemize neden olamaz. bir harekete sempati beslemek-beslememek bu kadr basit olmamalı. bir sloganla bir ideoloji eleştirilemez. ama yıl 2014 olmuşken, 70 yaşına gelmiş dedem, 'madımak anması'nda, o sıcağın altında 70 yaşına gelmiş dedem 'katiller halka hesap verecek' diye bağırıyorsa hala doğrudur, trajik bir durum vardır ortada. ama büyük bir umutta vardır. ve insanların bu inanmışlığı dışardan bakanlara komik geliyorsa özür dilerim ama bu onların bok yemesidir.
  • sheridans  (27.09.14 01:27:53) 
demeyeyim demeyeyim diyorum ama zorluyorsunuz ya. kapitalist sistemin komünizmi ve devrimcileri tam olarak çekmek ve göstermek istediği yerdesiniz farkında değilsiniz. siz sanıyor musunuz rahatsız olanlar var afiş asmanızdan, buna bağlı ufak tefek olaylar çıkmasından. aksine bundan memnun gayet toplum üstünde güç sahibi insanlar. ufak tefek kontrol altında tutulabilen muhalif güçler her zaman her sistemde istenmiştir neden bilmiyorsanız da size burada açıklayacak değilim azıcık okuyun arkadaşlar okuyun. özetle bu savunduğunuz şey aslında kapitalist sistemin ekmeğine yağ sürüyor ama farkında değilsiniz. üşenmesem daha doğrusu anlayacağınız düşünsem kalkıp iki kitap karıştırır bağlantılı birkaç alıntı da yapardım ama gerek yok, sadece mekanik materyalist olduğunuzu bilin yeter. ufak devrimci kum havuzunuzda oynayın ki asıl büyük halk kitlesi, işçi kitlesi sizin kum havuzunuza girmesin ayakkabılarını çıkartmak zorunda oldukları için, aman siz çıkmayın o havuzdan büyük kitlelere katılmayın siz havuzunuzda devrimcilik oynayın. siz orada oynayın her seferinde de ezilin ve her seferinde de güç sahipleri bir kez daha ne kadar güçlü olduklarını ve devrimci hareketi istedikleri zaman istedikleri gibi baskılayabildiklerini gösterebilsinler ve halkları bu korkuyla kontrol altında tutsunlar. sizi istiyorlar, siz olmalısınız ki istedikleri zaman ezebilecekleri ve bu şekilde daha büyük halk kitlelerinin ayaklanmasını korkuyla önleyebilecekleri bir araçsınız sadece. sadece matrix izleseniz bile anlardınız be benim şu kadar anlattığım şeyi, bakın kitap okuyun falan demiyorum 3 tane film izleyin az biraz ufkunuz genişler ulan biz böyle yapıyoruz da ya aslında böyleyse dersiniz.


  • proletarier aller lander vereinigt euch  (27.09.14 01:38:40 ~ 01:45:37) 
en ilginç kısım da (burada yazınlarda da mevcut) sadece solcular vuruluyor, sadece solcular yaralanıyor, sadece solcular ölüyor ya da sadece solcular bir savaş veriyormuş gibi konuşulması.


  • mosakale  (27.09.14 09:39:28) 
tartışmalar almış yürümüş, hepsini okumadım açıkçası.

ancak şu var, "bir arkadaşımız yaralandı" demek, yaralanan kişinin üniversiteden eş dost olduğu sonucuna vardırır. yani siz bir örgütsünüzdür, çevrenizde size yakın ama sizinle her zaman birlikte hareket etmeyen insanlar vardır. dosttur sadece. bir arkadaşımız yaralandı diyince onlara bir şey olduğu sonucuna varılır.

devrimci devrim yapan kişiye denilmez bu arada. devrim için uğraşan kişiye denir. kelime anlamıyla, cemaat -birkaç adım daha hızlı ve büyük atabilse- devrimci sayılabilirdi belki (bkz. iran'da humeyni devrimi) ancak sol bu kelimeyi sahiplenmeyi misyon edinmiştir. bazı kelimeler böyle anlam kazanırlar. uzun mücadeleler sonucu (mücadele sadece çatışarak olmaz) devrim "halk devrimi" ile aynı anlama gelmiştir buralarda.

afiş yaparak devrimci olunmaz, dergilerinde aynı şeyeri tekrarlayıp duruyorlar, bunlar sadece romantik gibi ithamlar da bana komik geliyor. yani ne sanıyorsunuz anlamıyorum, sizin aklınıza geliyor da bu insanların aklına gelmiyor mu bu konular? örgütlerin mücadele şekilleri "yaptık oldu" şeklinde karara bağlanmaz. kolektif irade ile var olur. vardır bir bildikleri yani.
  • john lee hooker  (27.09.14 10:13:33) 
ortada yüz yıllık bi sınıf savaşı var, devrimle sonuçlanmış tecrübeler var. dünyanın hemen hemen her ülkesinde bu amaçla kurulmuş/dağılmış irili ufaklı zibilyon tane örgüt var. kongreler, tartışmalar, milyon tane teori/deneyimlenmiş pratik var.
vatandaş gelmiş "matrix izleseniz ne kadar saçma olduğunu anlarsınız" diyor.
sen akıl sağlımızı koru ya zeus :)
  • olurnedenolmasin  (27.09.14 19:49:30) 
bir de olurnedenolmasın gibi satırlar dolusu yazımı okumayıp aradan tek bir satır alıntı yapan aklı evveller var. halbuki ben matrix örneğini kendisi gibi anlama zorluğu çeken arkadaşlar için anlamalarını kolaylaştıracak bir örnek olsun diye vermiştim, bağlantıyı kursunlar haa desinler azıcık aydınlansınlar diye. neyse matrix güzel dövüş filmi aslanım. sen biraz büyü ya da aklını yorma böyle şeylere üç satır yazı okumaya üşenip gelip burada zibilyon tane deneyimlenmiş pratik var demekle olmuyor. kaldı ki pratikten kastın ne onu da çok merak ediyorum. tabii eğer bir şey kastettiysen.


  • proletarier aller lander vereinigt euch  (27.09.14 20:33:02 ~ 20:38:06) 
türkiye'de devrimci hareket üzerine; hollywood etkisi ve matrix.
önder yoldaş neo ?
güzel kardeşim sen neyin kafasını yaşıyorsun :)
  • olurnedenolmasin  (27.09.14 22:21:24) 
solculardak heyecan biter belki bir günama, solculara bok atan solcular hiç bir zaman bitmeyecek gibi görünüyor.


  • baldur2  (27.09.14 22:23:58) 
bana da öyle geliyor. demek aklın yolu bir.


  • ya ben lan neyse  (27.09.14 22:26:23) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.