[]

Adam öldürmek ama ceza almamak

Merhabalar,
Uzun süredir aklımı meşgul ediyor. Bir insan başka bir insanı öldürdüğünde, akli dengesinin yerinde olmaması ve savaş hali dışında hangi şartlarda ceza almaz? Nefsi müdafaanın da mutlaka bir cezası var mıdır?

Örneğin evime girmiş silahlı bir hırsızı öldürürsem ceza alır mıyım? Veya yolda yürürken bana bıçak çeken bir tinerciyi öldürsem? Yani adam öldürmenin suç olmadığı herhangi bir koşul var mıdır?

Özellikle hukukçularadır sorum.

 
yatak odana girmısse ceza almazsın baska odada yakalarsan cezası var djsskd boyle bi haber vardı o geldi aklıma.

nefsi mudafa da ceza var; olcu aranıyor sanırım. saldırganların kalabalık olusu, karate bilip bilmedigin, olayın gelisimi, delice kesici patlayıcı seylerin olması vs.
  • bryan fury  (21.06.07 03:20:27) 
nefsi müdafaa olması için kuvvet olarak onun senden üstün olması lazım, o bıçaklıyken sen el ile öldürürsen belki, ama o bıçak sen bıçak, o bıçak sen tabanca, o tabanca sen makineli, o makineli sen bazuka.. gibi hallerde nefsi müdafaa olmuyo. diye kalmış aklımda.


  • efruz  (21.06.07 09:16:31) 
silah yerine araba kullanmani tavsiye ederim. bildigin trafik kazasi i$te.


  • notorious  (21.06.07 09:16:38) 
resmi spor müsabakasında öldürürsen de ceza almıyorsun. mesela boks yaparken rakibine bi çaktın, adam düştü öldü. veya futbol oynarken topa bi çaktın, adamın göğüs kafesine geldi, kalbi durdu öldü. ceza almıyorsun bu durumlarda.

nefsi müdafaada ölçü aranıyor evet. pencerenin altına mayın döşesen de, hırsız girerken patlayıp ölse nefsi müdafaa olmaz. adı üstünde nefs müdafaası. kendini savunma yani. eğer onu öldürmeseydin, kendinin öleceği garanti bir durumsa ceza almayabiliyorsun."bıçak çekti, ben tabancamı çekip vurmasaydım beni öldürecekti" geçerli değildir. belki de öldürmeyecekti, sadece korkutacaktı. ama adam tabancasını çekmiş takır takır ateş ediyor ama vuramıyor. belki de vuruyor ama öldüremiyor. bu durumda bir şekilde alt edip siz öldürürseniz (polat alemdar modeli) nefsi müdafaa olur.
  • kibritsuyu  (21.06.07 09:34:44) 
iki kere evine hırsız girip polisle içli dışlı olmuş biri olarak şunları aktarabilirim..

"eve hırsız girerse bi güzel döv, pencereden merdivenden falan aşağı at, kaçarken düştüğünü söyle" gibi bir önerileri var..

tinerci / kapkaççı konusunda ise "becerebiliyorsan kolunu bacağını kır, orda bırak git" diyorlar, zira polis çağırdığımız takdirde saygıdeğer saldırganın hastane masraflarını ödeyip bi de manevi tazminat vermemiz söz konusu olabiliyormuş..

"valla birader ben yastığın altına silahımı koyup yatıyorum, polis başa çıkamaz bu adamlarla" şeklinde ayrı bir beyanda daha bulunmuştur bunları söyleyen polis..
  • sharpenter  (21.06.07 09:40:26) 
milletvekili gibi dokunulmazlığı var bunların.
tam bir meslek olmuş, hayat sigortası yaptırsalar tam olacak.

  • trancemaster  (21.06.07 13:19:08) 
kuvette asitle eritirsen kimse bir halt anlamaz. ceza da almazsin. (ciddiyim)


  • hlathguth  (21.06.07 18:23:09) 
daha geçen haberlerde okudum adamın teki kavgada birisini öldürüyor ceza almıyor nefsi mudaafaadan. aynı kavgada 3 kisiyi yaralayan kisi 33 yil mahkum oluyor. olayın cereyan tarzi, avukatlarin savunmasi vs. onemli bu tur durumlarda.


  • nihilanth  (21.06.07 19:18:52) 
Evinize hırsız girince öldürürseniz tabii ki ceza alırsınız. Hırsızlığın cezası kanunda belli, bunun ötesine geçmek kendi adaletini kendi sağlamak sayılıyor. Neden uygulanamadığına gelince; delil yetersizliği olsun, polisin olayı raporlamadaki özensizliği olsun, kevgire dönen yasalarımız olsun bir ton nedeni var.

Bir de anayasanın 38. maddesinde de "kanuna aykırı olarak elde edilmiş bulgular, delil olarak kabul edilemez" diye bir madde mevcut. Yani örneğin polis arama izni olmadan evinize girip dolabınızda bir ceset bulursa bu mahkemede delil olarak kabul edilmeyebilir.
  • 386 dx  (21.06.07 19:25:02) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.