[]

Yüksek lisans ve askerlik tecil olayları

Arkadaşlar bu haziranda üniversiteden mezun oldum ve geçen hafta bir yüksek lisans programına kabul edildim. Kayıt için askerlik durum belgesi istediler ve bende şubeye gidip tecil işlemlerini yaptırıp belgeyi aldım. Sormak istediğim şey ben normal tecil hakkımı kullanmış gibi oldum yani yüksek lisansın askerlik teciline bir etkisi olmadı. Masterdan mezun olduktan sonra mı ek tecil hakkım oluyor nasıl oluyor?




 
kayıtta askerlik şubesinden aldığın belgeyi götürüyosun. onlar 2 yıl tecil ettiriyo senin için


  • yilki ati  (24.09.14 21:26:28) 
Evet, lisans sonrası tecil hakkını kullanmış oluyorsun kendin tecil ettirerek. Yüksek lisans üç sene tecil yapar. Mezun olunca da bir sene daha tecil hakkın olur.

Misal ben 2012 Ağustos celbindeydim. 2012 Temmuz'da yüksek lisansa girdim. 2016 Şubat'a kadar tecilliyim. Bir sene daha hakkım olacak, Şubat 2017.
  • faith no more  (24.09.14 21:32:27) 
yine pek anlamadım. tecili ben kendim yaptırmış oldum. Okulun etkisi ne oldu o zaman?


  • mayday  (24.09.14 21:41:58) 
yüksek lisans öğrencisi olarak 35 yaşına kadar tecil alabilirsin. y. lisansdan kaydını sildirmen ya da mezun olman durumunda ise ektra 1 yıl daha tecil hakkın olur.


  • orpheus  (24.09.14 21:53:20) 
sen mezun olduğunda zaten otomatikman 2 sene tecilliydin. acele etmişsin master için.


  • elektr10  (24.09.14 21:54:03) 
Okul seni şu an 3 sene tecil ettirecek. Normal tecil hakkın iki seneydi. Bir sene fazladan tecilin olacak yani. Ha, iki sene tecilini kullanıp benim gibi tam ucundan yüksek lisansa girsen de olabilirdi. Ben şu an için beş sene ertelemiş oluyorum.

Ha, şimdiki aklım olsa üniversite biter bitmez askere gider, aradan çıkarırdım. Uzatınca uzuyor işte... :D
  • faith no more  (24.09.14 21:56:10) 
aynı durumu ben de yaşadım. yüksek lisans için askerlik durum belgemi istediğimde tecil yapmalısın dediler y.lisans kayıtlarınında son günü neyse sağlık kontrolünden geçtim tam tecil yapılacak göz bozukluğundan dolayı doktor beni askeri hastaneye sevk etmiş. oysa gözüm toplamda 8 derece ki 12 olunca sevk oluyormuş. doktor yanlış anladı falan derken doktor çıkmış gitmiş bunlar beni tecil etmedi ben de yalvardım yakardım bu belge lazım diye o zaman dedi ki kadın biz senin şimdiki durumunu gösteren belgeyi verelim verdi yazanda şu eleutheirosun 06.02.2015'e kadar askerlikle ilişkisi yoktur. lan bana bunu önce verseydin ya bu kadar uğraştıracağına diyerek içimden sövdüm.

şimdi senin sorun şu ki sen tecil yaptırdığın için kendi 2 yıllık tecilini mi kullandın yoksa yüksek lisansa sayılacak mı?

cevabını ben de bilmiyorum :(
  • eleutheiros  (24.09.14 22:18:35) 
gelen cevaplardan anladığım kadarıyla konuyu net olarak bilen yok. Nereden öğrenebilirim ki acaba?


  • mayday  (24.09.14 22:45:57) 
aynı soruları ben de çok sordum kaldıki ben yüksek lisansı yurt dışında devam ettiğim için okulunt tecil etme gibi bir durumu da yoktu..anlayabiliyorum seni..ben bildiklerimi söyleyeyim..

olay şu askerlik durum belgesi alabilmen için (daha önce askerlik şubeye gitmediysen) gidip askerlik kararı aldırman ondan sonra orda bu işlemi başlatıp 4 yıllık lisans mezunu olduğun için tecil hakkını kullanma durumundan yaralanıp tecil ettirme hakkın var 2 yıl..daha sonra askerlik durum belgesi alabiliyorsun..

Ama bu durum da şöyle oluyor sen bu 2 yıl serbestsin..ister master yap ister işe gir ister boş boş gez..okul burda devreye giriyor işte..sen bürokrasiye "ben öğrenci oldum" şuan diyebiliyorsun ve mezun olduğunda +1 tecil hakkından yararlanabiliyorsun.. bu yani ben öğrenci oldumu devlete bildirmen gibi bir şey..diyelim ki senin okul uzadı tez vs. ahanda işte orda okul bu cocuk hala bizde okuyor diyor..

benim okul burda olmadığı hiç bir fikrim yoktu bu konularla ilgili haliyle kayıtta da gerek yoktu ben de sordum soruşturdum anlaşılan türkiye de bu zorunlu bir belge..için rahat olsun yani o belge olmadan kayıt yaptıramazsın..tecil ettirmeden de askerlik durum belgesini alamazdın..

ya da hadi aldın tecil ettirmeden askerlik durum belgeni okula verdin o zaman lisanstan sonra +2 hakkını kullanma durumunu senin yerine okul yapacaktı..sen mezun olunca yine +1 hakkını kullanabilme durumun olcaktı..değişen bir şey yok yani..ama lisanstan mezun olduktan sonra ilişiğin kesildiği için o askerlik durum belgesini almak için gidip yoklama yaptırman muayene olman gerekiyor öyle...
  • qazaqwsx  (24.09.14 22:56:00 ~ 23:08:04) 
yahu bilecek bir şey yok. askerlikten kacmak icin direkt y.lisans a girmeycektin.

lisans bittikten sonra 2 yıl tecil hakkı var.
sen lisans bitirdikten sonra şubeye gidip 2 yıl tecil ettirecektin.

bu 2 yilin sonunda yüksek lisans a girip, izin verildigi kadar okuyup (uzatıp), bitirince yine 1 yıl tecil ettirecektin.

4 yıl üni + 2 yıl tecil + 3 yıl master + 1 yıl tecil.
üni den sonra 6 yıl boşa çıkardın.

okul biter bitmez y.lisansa girersen bir işe yaramaz tabi.
  • sage  (25.09.14 11:30:36) 
@ sage; bence yanlışınız var çünkü bildiğim kadarıyla ister yüksek lisansa devam ediyor olun ister mezun olun, doktora programına girmedikten sonra ne olursa olsun askere gidebilmek için son yaş sınırı 29. sizin yapmış olduğunuz hesapla bu sınır geçilmiş oluyor.


  • mayday  (25.09.14 22:17:14) 
geçebiliyorsun. 29 yaş sınır değil. 2020 ye kadar tecilliyim şu an, 29 u geçiyorum. 29 u geçen doktora yapan arkadaşlarım da mevcut.


  • sage  (29.09.14 23:32:45) 
hocam konuyla ilgili olarak www.askerlik.org adresinden detaylı bilgi edinebilirsin.... Bir incelemeni tavsiye ederim.


  • game of words  (24.08.17 10:47:10) 
konuyla biraz ilgili. bazı arkadaşlar yanlış yazmış. yüksek lisans artık 1,5 sene tecil ediyor. 3 sene değil.


  • hononu  (24.08.17 10:53:08) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.