[]

Evdeki babaanneyle dededen nasil kurtulalim?

Hayatinida gorup gorebileceginiz en yuzsuz, en cikarci ve en bencil babaanne-dede ikilisine sahibim ve kendilerine karsi zerre sevgim yok. Onlar da sahip olduklari 3 torundan en buyugu olan benden nefret eder. Dogumundan bu yana yapilanlari ozetlemek gerekirse:

- annem dogum icin hastaneye yattiginda dede olacak kisi de burun ameliyati olmak istedigi icin hastaneye yatar
- anneme ziyarete gelenlerin getirdigi meyve suyu, sut vb seylere babaanne tarafindan "bu kadar sey sana fazla" diye el konur
- ilk torun oldugum icin butun sulalede bir cosku bir heyecan. Almanyadaki akrabalar 1 valiz dolusu bebeyagi, oyuncak, biberon, battaniye, bebek kiyafeti vs gondermis ve yine "bunlar bi bebege cok fazla" diyerek hepsine el koymuslar, her seyden sadece birer tane birakmislar bize. 25 yasimdayim, babaanne olacak kisi hala o zamandan kalma bebeyaglarini kullanir. Benden sonraki torun kardesim, o esyalar ona verilmedi. Kuzenime de. Biberonlar falan noldu bilmiyoruz.
- yine almanyadaki akrabalar o zamanin parasiyla iyi bir miktarda mark gondermis annemle babama ben dogdum diye. E onlar tabii ki bize kalmamis. Biberonu almis insan parayi mi birakir?
- universiteden mezuniyetimde torene catkapi cikip gelen, her ogrencinin ailesi icin 3 kisilik yer ayirtildigi halde bu ikisi gidip kurulan sahislar, annemle babamin saatlerce kapinin onunde o kadar insanin icinde ayakta kalmasina sebep oldular.
- gecen bayramda ziyareerine gittigimizde evde bir dolu yer yatagi olmasina ragmen kardesimle bana - ikimize birden - tek bir yorgan verip bunun ustunde uyuyun dediler. O incecik, icindeki yunu topak topak olmus yorganin ustunde yatarken baska yatak oldugunu bilmiyorduk. Halam ve kuzenim geldiginde o yataklar ortaya cikinca ogrendik ve ben haliyle kavga cikardim.

Ben dogmadan once; babam polis akademisindeyken butun maasini alip babama harclik bile vermemisler. Zaten evci cikiyorsun parayi napacaksin demisler. Dede olarak "adam" o parayi ankaranin cesitli gazinolarinda yemis. Babamin butun kiyafet, mont, ve hatta resmi ayakkabisina bile ortak olmus. Bir ara acaba babam maasinin bir kismini bunlardan sakliyor mu diye o "adam" polis akademisinin etrafinda dolasil diger ogrencilere aldiklari maasin miktarini sormus. Babaanne olacak kisi, annem hamileyken babamin aldigi sutleri, anneannemin gonderdigi 1 kilo meyveyi annemden saklamis. Annemle babam, babam hala akademide ogrenciyken evlenmis ve ben 1 yasima gelene kadar onlarla oturmuslar. Babamin tayini cikip gidecegi zaman (butun ev esyalarini zaten babam almis, o insanlardan 1 catal bile gelmemis) dede olacak kisi, lutfedip ayarlama zahmetine girdigi kamyonun senediyle birlikte elektrik ve su faturasini da yola cikmak uzere olan babamin cebine sikistirip "bunlari odemeyi unutma" demis.

Bunlar daha benim bildiklerim. Ailecek nefret ediyoruz kendilerinden.

Simdi mevsim yaz, belki tatil yapariz umuduyla izmire bize geldiler, 15 gundur burdalar. Ben haftaya temelli olmak uzere almanyaya gidiyorum ve son 5 gunumu ailemle basbasa, rahat rahat gecirmek istiyorum. Ama bunlar birak gitmeyi, iyice konuslandilar hatta bi ara "yakin saate bize de ucak bileti alin da biz de ayni gun ankaraya donelim" dediler. Tabii ki ciddiye bile almadik.

Simdi, nasil gonderelim bunlari evden? Anlayacagini uzere anlayis diye bir sey beklemek bile sacma bunlardan. Halamlar da ayni sehirde, ama gidip onlarda kalmiyorlar. Ne bahand bulsam da gondersem bunlari? "Beni ugurlamaya il disinden arkadaslarim gelecek ve kalacak yerleri yok. Siz halamlarda kalin onlar burda kalsin" gibi bir sey dusundum ama bu sekilde pat diye nasil soylenir bilmiyorum. Yemin ederim 3 sabahtir nefretle uyaniyorum.

 
öncelikle okurken sinirlendiğimi söylemem lazım. ne biçim insanlar var arkadaş?

bence direkt onları istemediğini, ailenle başbaşa zaman geçirmek istediğini söyle. 5 paragraf pislik yapıp hiçbir şey olmamış gibi davranıyorlarsa sende aynısını yapacaksın. tabi anne babanın da destek olması lazım.
  • mattiadestro  (21.09.14 09:56:23) 
Çok konuda yüzde yüz haklısın ancak seni ailendekiler fena gazlamış.hiçbiri senin direkt bileceğin şeyler değil hep birilerinin anlatması.
Gönderme konusuna gelince bence halanla samimiysen sen arkadaşlarınla halana geç, ki bu da sorun olmasın aranızda.

  • sapkasiz cikmam abi  (21.09.14 10:04:45 ~ 10:05:45) 
Bunlar benim babaannem ve dedemmis ya!?! Ben dogdugumda da, babaannem benim sut ictigim biberonumu alip gidip kuzulara falan sut vermis. Annem delirmis, hala unutmaz. Yaptiklari, bizimkilerle ayni hemen hemen.

Bence direkt, soyleyin. Cunku sen arkadaslarim gelecek desen de eminim laf ederler gibime geldi. %90 . O yuzden direkt, acikca belirtin. Biz rahat rahat vakit gecirmek istiyoruz vs. diye. Bu sefer de soylenirler ama en azindan, daha kesin bi cizgi olur aranizda. Siz iyi gorusuyormussunuz, ben ve annem iliskilerimizi kestik. Bi tek babam ve kardesim bayramda, 2-3 ayda bir dolasmaya vs. giderler el opmeye falan filan. Siz bence direkt soyleyin.
  • barbara herhalde barbara manken olan  (21.09.14 10:12:36) 
Halamla boyle bi isbiigi veya benim biletlerini alabilme ihtimalim soz konusu degil. Gittigim yerde ac kalmamak icin 3 kurusun hesabini yapiyorum, kendi kendime gecinecegim.


  • letheavendangered  (21.09.14 10:14:51) 
benim babaanneme ne kadar benziyor. benim merak ettiğim baban bunlara hiç mi tepki koymuyor? eminim anlattıklarından çok daha fazlası vardır. tiksindim resmen seninkilerden. babanla konuşmalısın. sen değil babanın onları uyarması lazım. babana haber verip tüm irtibatı, ilişiği kesebilirsin. böyle davranan adamlara iyilik yaramaz. ama ne şiş yansın ne kebap diyorsan biletlerini alıp önlerine koyman mantıklı. en uygun buydu dersin. emri vaki yapmış olursun.


  • kallesnikof  (21.09.14 10:17:21) 
Babam kucukken korkusundan, buyudukce saygisindan sesini cikaramamis hic. Bu insanlarw ne saygisi gerci de, yuzu yumusak. Su an sadece onlarin istedigi seyleri yapmayarak ve arada asiri derecede laf sokarak intikam aliyor sadece. Sert bir sey soylenecekse de bana havale ediyor. Mesela bir kere "bizim sigara az kaldi bitmesin sunlarinkinden alalim" dediklerinde babam haliyle hayir alamazsiniz diyemedi, ama ben paketi kaptim onlerinden, onlarinki de az kalmis aaaaa tuh yaparak.


  • letheavendangered  (21.09.14 10:22:10) 
Bu sizin sorumluluğunuz değil. Bırakın babanız çözsün ki ebeveynlerine karşı belki de ilk defa sınır çizsin. Belli ki bu işi hallederseniz ailenin kahramanı ilan edileceksiniz bu çok havalı anlıyorum ama herşeye rağmen yaşlı insanlar, ölüp gittiklerinde üzülürsünüz. Paragraflarca sıraladıklarınızın sebebi yapabilmiş olmaları. Yapamasalardı yapmazlardı. Babanızdan rahatınızı talep edin.


  • buraya yalniz uyanmak icin geldim  (21.09.14 10:30:01) 
valla akraba dede babaanne bi yere kadar. ben olsam direkt söylerdim gidin artık siz diye. bende de vardı uzun zamandır görüşmüyorum rahatım. benimkiler ben bebekken hastayken, hastaneye göndermemişler bir şey olmaz diye. artık ben ölmek üzereyken gitmişim. doktor babamın yüzüne tükürmüş öldürüp getirseydin diye. kuş palazıymışım.

valla ah dededir amcadır haladır. yok öyle bir dünya. kötü, düşüncesiz, art niyetli çakal insana yol vermezsen onlar seni sömürür. baban küsecekse küssün. ki karışmamalı.

allah sabır versin.
  • andy kaufman  (21.09.14 10:40:37) 
Öneri veremiyorum ama ne yap, et çıkar onları o evden.


  • humblebirth  (21.09.14 10:54:39) 
Babanın pısırıklığı kusura bakma da, benim babannem de karışmaya çalışıyormuş bir ara bayağ. Babam artık biz başka bir aileyiz gibisinden bir şeyler söyleyince eli ayağını çekmiş. Bazen yemeğe gelirdi sadece, sınırlar içinde saygılı mutlı yerdik yemeğimizi.


  • alecia moore  (21.09.14 10:57:41) 
baba pısırıklığı ile ilgisi yok ya bende benzer bir ortamda büyüdüm. babaannem aynı şekilde kaprisliydi.. dedemi hiç tanımadım ama halamla çok canımızı sıktıkları, huzursuzluk çıkardıkları olmuştu. nisan ayında alzehiemer hastalığından kaybettim babaannemi...

valide hanım o kadar halamın peşinden koştu, arkasını toparladı... yardımcı olduk 5 aydır üzüntüsü geçsin diye.. şuan aynı kaprisi devam ediyor... tek başına bir boklar yemeye çalışıyor ama çatır çatır yüzüne konuşabiliyorum şuan...

babama arkadan nasıl ortalığı karıştırdıklarını anlatmamız çok uzun seneler sonra gerçekleşti.. maaşını, ikramiyesini gidip onlarla paylaşırdı öyle söyleyeyim sana.. o paraları toplasam şuan 2 tane ev falan alırım.. ben bu yaşıma kadar bir kuruş keyfi parasını yemedim örneğin babamın.. hatta annem hep derki benim çocuklarımın boğazından geçmesi gereken parayı başkası yediyse haram olsun falan felan...

hoş senin yapman gerekeni söyleyeyim..

"bunu çözecek adam doğrudan senin baban... otur güzelce huzur kaçırdıklarını ve diğer olayları anlat.. hatta babanın yüzüne yukarıda anlattığın olayları da vur yani.. baba doğrudan tavır almadığı sürece bu böyle sürüp gidecek.. çünkü yüzsüzlük tavan yapmış..

sen, kardeşlerin, annen onların gözünde hiç oluyor... onlar açısından konuşuyorum hatta profillerini tespit ettim şuan.. siz kimsiniz ki? oğlu ses çıkarmıyor sen kimsin ki?

hatta ev onlara ait ama siz oturuyorsanız o bile olaydır.. en ufak olayda yüze vurulur falan..."

eskiler böyle ya yapacak bir şey yok diyorum ben.. işin kötüsü ne mal olduklarını babama 55 yaşında anlatabildim... annemin 30 senedir, benim 25 senedir hayatım sikiliyor.. üniversiteyi bile parasızlıktan bıraktım yani.. onlar yerdi, ben bakardım... :)

edit: şundan yüzde yüz eminim.. babanın saygıdan falan sustuğunu söylemişsin.. ben buna kalıbımı basarım yanlış düşünüyorsun. ailenin yaş olarak en büyüğü ise çok parası geçmiştir onlara.. atıyorum senin yerine hep onlardan yana olmuştur çoğu zaman.. eminim yani...
  • synche  (21.09.14 11:05:16 ~ 11:18:27) 
Benim babannem de çakalın önde gidenidir lakin ben de onu kabahatli bulmuyorum. Bütün bu sorunları çözmesi gereken kişi babadır. Annen iyi dayanmış. Sen karışma seni ilgilendirmiyor. Baban artık bir zahmet erkek olduğunu hatırlasın sorumluluğunu yerine getirsin. Onun ailesi olduğu için bu insanlara katlanıyorsunuz. İstese çok güzel haklarından gelir eminim. Yukarıda bir arkadaş yaptılarsa yapabildikleri için yaptılar demiş sonuna kadar katılıyorum.


  • shiranai  (21.09.14 11:27:59 ~ 11:28:32) 
Bu direk babanın muhattabı olduğu bir durum. Sinirlenmeni anlıyorum, haklısın da. Ama annen-baban sus pus otururken maalesef sana birşey düşmüyor. Babana söyleyeceksin, ''bak ben gidicem bunları da burda istemiyorum son zamanlarımda ne yap et gönder'' diye. Gerisini babana bırakıcaksın. Bu durumda bile sesini çıkarmazsa o zaman başına gelenleri hakediyor demektir kusura bakmasın da. Ses çıkarmadıkça ezerler böyleleri çünkü.


  • shejia  (21.09.14 11:32:50) 
Nefret etmişsin fakaz o zamanlarda yasanan seyler o zamanda kalmaz mi bak anne karnindayken diyosun coook uzin zaman once unut gitsin. Onlari uzersen annene babana ayip edersin idare et


  • steward  (21.09.14 11:38:48) 
İlk olarak: olmaz olsun öyle akrabalar aga. Düşman başına lan.

Açık konuşmak fayda etmez mi, "gelin şu konuda anlaşalım, siz kötü insanlarsınız, ben de sizi zerre sevmiyorum. siz de bana bayılmıyorsunuz. ailemle zaman geçirmek istiyorum ama biliyorum ki içine sıçacaksınız, o yüzden gidin başka yerde kalın". Söylemesi çok kolay biliyorum ama en uygun çözüm bu gibi. Yüzlerine söyleyemezsen bile aynada provasını yap, en azından nefretini azaltacaktır. Aynada yapıyorsan daha ağırlarını da söyleyebilirsin elbette.
  • sevgikusunkanadinda  (21.09.14 12:07:09) 
''yabancı değilsiniz, anlayışla karşılayacağınızı düşünüyorum, burada geçireceğim kalan günlerimde çekirdek aileme nazlanmak istiyorum. siz buradayken ilgi bölünüyor, bana yetmiyor, ister halamlara geçin, ister evinize dönün'' diye söyleyin. hem kırıcı olmamış, hem de kesin sonuç almış olursunuz. hem kibar, hem de kararlı olsun ve de sakin, tamam mı?


  • oinone pe  (21.09.14 12:11:57 ~ 12:16:00) 
Bence diğer tarafı da dinlemek lazım


  • essoist  (21.09.14 16:06:14) 
Yukarıdaki arkadaş görümce değilse neyim.


  • shiranai  (21.09.14 17:34:04) 
Çıktısını alıp annemle babama göndermek istedim. Ben olmasam aha sizin sonunuz da buydu demek için. Eğer babanın içten içe alınmayacağına eminsen açık açık konuş, gitmelerini söyle, madem arada sevgi bağı yok, sırf senden 50-60 sene önce doğdu diye kimseye katlanmak zorunda değilsin. Ama babanın alınma-kırılma ihtimali varsa söyleme derim. Gider ayak babanla kırgınlık yaşadığına değmezler. Aslına bakarsan, böyle insanlar hiçbir şeye değmezler.


  • istinyede bekle  (21.09.14 17:44:42) 
işte böyle böyle dolaşıklıkları üstümüze alıyoruz ve başkalarının yukunu taşıyoruz. sen kesinlikle hiçbir şey yapma. yapması ıcın babanı zorla. bu onun bu zamana kadar boyun eğdiği ve büyüttüğü bir olay. cocuklukta feci biçimde sindirmişler adamı ama artık onlardan ayrı ve koskoca adam oldugunu farketmesi gerekiyor. hani alttan alalım bu seferlık yaşlı insanlar bugun var yarın yoklar durumu da yok. inanılmaz bir devamlılık ve yüzsüzlük var. baban artık dur desin. sen de babanın görevlerini sakın üstlenme. sen çocuk ol.


  • denne  (21.09.14 17:58:42) 
yok arkadaş. sabahtan beri surat asmaktan başka bir şey yapamıyorum. annemle babama "ya bir şey yapın gitsinler ya da ben açık açık söyleyeceğim halamlara gidin ben rahat rahat hazırlanmak istiyorum diye" dediğimde de saçmalama, ayıp olur, olmaz öyle şey diyorlar. ben de onların yattığı odanın ortasına kocaman valizimi açtım, bütün eşyalarımı da saçtım ortaya. babaanne kişisi bir süre sonra "ee bunu ne zaman kapatacaksın?" dedi, "gitmeme daha 5 gün var, şimdiden kapatamam böyle kalacak ben gidene kadar" dedim. annem de arada toplasana veya odana götürsene dediğinde "başka yer mi var nereye götüreyim, en müsait yer burası" diyorum ama oralı olan kim.


  • letheavendangered  (21.09.14 21:41:54 ~ 21:42:39) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.