[]

liberalizm

liberalizm'i bir ideoloji olarak (ve savunucularını) en ortada takılan, etliye sütlüye karışmayan bir ideoloji, yaşam tarzı, parti olarak değerlendirebilir miyiz? yanlış mı?




 
yanlış.


  • tescillimarka  (20.09.14 15:56:05) 
siyasi ideoloji olarak soruyorum. ekonomik liberalizm değil. artık liberal olmayan ekonomi mi var allasen :)


tescillimarka Neden yanlış?
  • secilmis uye  (20.09.14 16:00:24 ~ 16:02:32) 
Türkiye'de liberal deyince milletin aklına ya eski ANAP ya da AKP'yi destekleyip fazla muhafazakâr olmayanlar, kısaca liboş diye tarif edilen insanlar geliyor.

lakin ki öyle değildir.

ABD'de siyasi görüş olarak liberal deyince, kürtajı, eşcinsel evlilikleri, azınlık haklarını, devlet otoritesine karşı birey özgürlüklerini savunanları anlıyor insanlar. zaten sözcüğün bire bir anlamı da serbestiyetçi demek. haliyle bu tür şeyler için de mücadele ediyor adamlar, yani pek etliye sütlüye karışmıyor değiller. bu anlamdaki bir liberalin mesela türkiye'de akp iktidarını savunması söz konusu değil.
  • microfiction  (20.09.14 16:31:26) 
liberalizm zaten etliye sutluye en cok karisan, tutarli durus alan ideolojidir. dogasi geregi iktidarda liberal bir parti olsa dahi liberaller muhaliftir cunku liberalizmin temel dusuncesi bireyi devletten (ve diger bireylerden) korumaktir.


  • sendelemeden  (20.09.14 16:55:26) 
bullshit. liberalizm'in kendi içinde merkezi gçrüşleri vardır. nedir onlar:
1-özgürlük( burada başkasının özgürlüğüne müdahale edene kadar özgürlük oluyor)
2- hukuk eşitliği( herkes hukuk önünde eşittir fakat bazı liberaller bazı insanların diğerlerinden daha üstün olduğunu söylerler, fakirlik sadece tembel insanların içinde oldugu durumdur, zenginler boşyere zengin olmmaıştır felan falan)

anam yoruldum devamını yazmaya biraş araştırsan iyi olur. :)
  • anti-kahraman  (20.09.14 17:23:34 ~ 17:24:11) 
Yazdıklarınızdan bakış açılarımızın ters olduğunu anladım. ben bu serbestliği doğal bir hak olarak görüyorum. yani herkes istediğini yapıyor işte. bu bana etliye sütlüye karışmamak olarak geliyor. ama size göre bu serbestlik müdahale oluyor?? Müdahale değil aslında sizin de söylediğiniz gibi serbestlik. geride kalan tüm şeyler müdahale değil mi? atıyorum eşcinsel evliliği yasaklamak bir müdahaledir. ama bunu yasaklamamak onların hayatına karışmamaktır gibi.

@comptrol Tam olarak dediğimi anlamışsın :) atıyorum biri kürtçe mi konuşmak istiyor öyle olsun, eşcinsel evlilik mi tamam, siyah çarşaf mı olur vb. bunu ben karışmamak olarak değerlendiriyorum. Diğerlerini karışmak.

@anti-kahraman bunları biliyorum. :)
  • secilmis uye  (20.09.14 18:38:41) 
liberaller "biz etliye sütlüye karışmayalım" demiyor, "devlet etliye sütlüye karışmasın" diyor. fark orda.


  • tescillimarka  (20.09.14 18:42:18) 
etliye sütlüye karışmayan ve uygulanan bir ideoloji var mı ki? liberalizmde direkt olarak bir devlet kontrolü, müdahalesi olmayabilir sadece. derste işlediklerimizden yola çıkarak, güç sadece devlette değil diyebilirim -galiba-

yani işin içinde ua aktörler, devletlerden başka örgütler, sivil toplum falan var. daha özgürlükçü, serbest bir ortam olabilir realizme vs. göre ama karışmama durumu yok. avrupa birliği mesela? o örgütlerden biri. etliye sütlüye karışmıyor gibi bir hali var mı? bunu sadece eşcinsel evlilikti, kürtajdı öyle düşünmemek lazım. o biraz daha ülkenin yapısı/kültürüyle ilgili gibi? liberalizm örgütleri, uluslararası rejimleri destekler, bunların hepsi de bir düzenleme/kontrol mekanizması sonuçta.
  • iste o kavunici balik  (20.09.14 18:51:00) 
@tescillimarka Yani liberal devlet politikasını savunan liberalleri farklı görüyorsunuz? Devlet karışmasın deyip bu ideolojinin savunucusu olarak liberaller nasıl karışacak?

@iste o kavunici balik doğru ama burada ideolojiyi devletlerin kültürlerinden, sosyolojik yapılarından bağımsız olarak değerlendirmek istemiştim. Yoksa bütün ideolojilerin farklı kültürlerde farklı yapıları olabiliyor. "Uluslararası rejimleri destekler" bence burası önemli, bunu biraz daha açabilir misin?
  • secilmis uye  (20.09.14 19:03:55) 
şöyle link atsam, www.uiportal.net daha sonra kendi kitabımdaki makaleyi de bulabilirsem atarım bayağı açıklayıcıydı.

"evlet karışmasın deyip bu ideolojinin savunucusu olarak liberaller nasıl karışacak?" diye sormuşsunuz. işte devletler biraz da kendi yetkilerinden vazgeçerek ortak (uluslararası alanda) bir işbirşiği için üst otoritelere gidebiliyorlar. liberallere göre avrupa birliği gibi ulus-üstü örgüler artık insanların gözünde de daha bir "devlet". bununla ilgili olarak okuduğum örnek de şuydu, adam artık fransızım demiyor da avrupalıyım diyor. neden? çünkü topluluğun üyeleri avrupa birliği kurallarına göre politikalarını belirliyorlar. liberal dünyada etliye sütlüye karışmayan bir devlet olabilir ama onun da üstünde başka bir güç var. illa ki karışıyor bunlar yani. bu yüzden öyle gözüküyor. ben daha küçük bir ua ilişkiler öğrencisiyim bildiklerim yanlışsa eğer doğruymuş gibi aktarmamışımdır umarım.
  • iste o kavunici balik  (20.09.14 19:10:12 ~ 19:16:00) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.