[]

İş bırakma prosedürü nedir ?

S...m deyip işi bıraktım, patronlar yerinde olmadığından henüz çıkışım için gerekli bürokrasiyi başlatmadım.

Ne yapmam lazım ? istifa dilekçesi mi yazacağım ? Daha sonra kulaktan dolma bilgilerden aklımda kaldığına göre 1 ay önceden haber vermem lazımmış. Şimdi işyerim anlayış göstermezse neler olabilir ? beni 1 ay daha çalıştırma hakları var mı ? çalışmıyorum dersem neler olur ? aramaya inanmadım bugün.

karman çorman ifadelerle dolu kanunları copy paste etmek yerine olay hakkında kısaca bilgi verilmesini tercih ederim.

 
ihbar süresi deniyor kanunda ve çalıştığın toplam süre ile belirleniyor süresi. Yasal olarak belirlenen süre öncesinden haber vermen gerekiyor veya onlar çıkartırken sana o kadar önceden haber vermeleri gerekiyor ancak ihbar tazminatı verirsen hemen ayrılabilirsin kanuna göre.

Ayrıca iş kanununda işçi lehine şart vardır ve ihbar tazminatı genellikle işveren için uygulanan bir hükümdür. O bakımdan senden tazminat istemeyebilirler.

Ayrca anayasaya göre kimse isteği dışında çalıştırılamaz suçtur bu.
  • thefin  (13.07.09 15:18:06) 
çalıştığın süreyle doğru orantılı olarak 2 haftadan 8 haftaya kadar bir ihbar süresi kadar çalışman gerekiyor. ihbar süresinde çalışmama hakkın var ama bunun için ihbar süresi kadarlık maaş ve yan haklarını işverene ödemen gerekiyor.

en kısa bu kadar oluyor..
  • hayo  (13.07.09 15:19:05) 
1 ne kadar çalıştın orada? bu o ihbar süreni belirleyecek.
2 ihbar süren ne kadardıysa, o süreyi beklemeden hemen ayrılışın durumunda o süreye denk maaş miktarı tazminat ödersin mekana. ama patronla anlaşırsan almayadabilirler.
3 istifa dilekçeni insan kaynaklarına vermen kafi. patrona söylemek / göstermek / vermek (dilekçeyi) etik olarak makuldür, ama yasal olarak zorunlu değildir.
  • lhun  (13.07.09 15:40:19) 
en genel hali 1 yıla kadar calistiysan 2 hafta, bir yıldan fazla calistiysan en az 1 ay onceden istifa edecegini bildirmen gerekiyor, calistigin yerin kurumsalligina gore senden bu sure kadar calismani isteyebilirler. Ama calistigin yerin confidential bilgi sahipliği ve senin işe/işyerine zarar verebilme kapasitene gore aynı gun gonderip yarın gleme yolun acik olsun da diyebiliyorlar
Her ihtimale karsi patronlari beklemeden dilekceni yaz ki dilekcedeki istifa tarihi olabildigince erken olsun, hukuki süreclerde o tarih gecerli olacak

  • tehanu  (13.07.09 15:44:19) 
tazminat ödemeden ayrılmak istiyorsan, istifanı verdiğin günden itibaren şu kadar daha çalışman gerekiyor:

işe başlayalı 6 ay olduysa 2 hafta
6 ay-1,5 yıl olduysa 4 hafta
1,5-3 yıl olduysa 6 hafta
3 yılı geçtiyse 8 hafta

bu rakamlara haftasonları da dahil elbette. ayrıca ihbar süresi denen şey çalışanın iş, işverenin de işçi bulması için gerekli süre olduğundan istifanı verdikten sonraki her iş günü için 2 saat iş arama, yani işte bulunmama hakkın var. istersen bu 2 saatleri biriktirip ihbar sürenin sonunda kullanabilirsin.
  • mojosnik  (13.07.09 17:05:53) 
ihbar süresi içinde ne kadar ticari gizli bilgi varsa alırım tribi yaparsan kapıdan içeri bile almazlar.


  • trocero  (13.07.09 19:16:10) 
kanunda yazmakla birlikte pratikte uygulaması neredeyse hiç yoktur. çünkü sanılanın aksine bu sürede yine normal maaşınızı almaya devam edersiniz. bu yerinize biri alınana kadar patrona manevra yapma fırsatı vermek için konulmuş bir kanundur ama dediğim gibi muhtemelen size istifanızı vermenizle birlikte selametle diyeceklerdir.


  • sijwocaq  (13.07.09 19:34:24) 
cevaplar için teşekkürler. benden tazminat isterlerse yüz binlerce euroluk makinalarla uğraştığım için beni orada zorla tutamayacaklarını farkettirmem yetecek sanırım. gerçi topuklarıma sıkma ihtimalleri de var. zaten derdim patronla değil dandik ustalarla.

1 sene çalıştım, sanırım 4 hafta önceden başlatmam lazımdı yazışmayı. günlük 2 saat iş arama hakkını öğrendiğim de süper oldu, çalıştırmayı düşünürlerse çirkeflik yapmam için güzel koz.

ticari bilgi olarak da oldukça yüklüyüm, sanırım sorunsuzca ayrılırım gibi görünüyor.

cevap verenlere tekrar çok teşekkürler.
  • kimlanbu  (13.07.09 19:35:42) 
kanunda şöyle bir cümle de var 2 saat iş arama iznini kullandırmak istemezlerse öne sürebileceğin:

"İşveren, iş arama izni esnasında işçiyi çalıştırırsa, çalıştırdığı sürenin ücretini yüzde yüz zamlı öder."
  • mojosnik  (15.07.09 16:11:12) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.